Testul de sarcină: când se face, ce tipuri de test de sarcină există și ce urmează dacă e pozitiv

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 27 martie 2023, 07:33

Dacă le folosești corect, testele de sarcină din farmacii au o acuratețe foarte mare. Ele pot să ofere un rezultat corect în 99 din 100 de cazuri. Iată cum funcționează diferitele teste de sarcină disponibile în farmacii sau laboratoare, cât costă, care este momentul cel mai potrivit pentru a face un test de sarcină și ce ai de făcut în continuare dacă obții un rezultat pozitiv.

Reclamă

Când menstruația întârzie să apară și chiar ai deja simptome specifice sarcinii, testele rapide de sarcină sunt soluția sigură și la îndemână de a afla dacă ești sau nu însărcinată. Poți găsi astfel de teste în orice farmacie, la prețuri accesibile și cu avantajul unui rezultat rapid.

Ce este și cum funcționează un test de sarcină

Există diferite variante de teste de sarcină, dar toate funcționează după același principiu: detectează un hormon numit gonadotropină corionică umană (prescurtat hCG) care se găseşte în sânge şi în urină doar în timpul sarcinii. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Hormonul hCG poate fi detectat în sânge la 11 zile de la fertilizare, după ce ovulul fertilizat s-a implantat în peretele uterului. Din acel moment începe să se formeze placenta, cea care produce hormonul sarcinii.  În urină, el apare la 12-14 zile de la concepție.

Tipuri de teste de sarcină

În funcție de cât de rapid îți dorești să afli dacă ești însărcinată sau nu, ai la dispoziție mai multe tipuri de teste de sarcină. Unele oferă un rezultat în 5 minute, dar nu pot depista o sarcină aflată foarte devreme în evoluție. Alte teste de sarcină îți oferă un răspuns mai repede. Ele se pot efectua fie din urină, fie din sânge.

Reclamă

Test de sarcină rapid din urină sau din sânge

Testele de urină sunt cele mai populare dintre toate, fiindcă au un preț accesibil, sunt ușor de folosit și oferă un răspuns rapid. Metoda de utilizare acestor teste este diferită de la un model la altul: pentru unele este nevoie să folosești prima urină din zi, în timp ce altele pot fi folosite în orice moment din zi. Ca să te asiguri că rezultatul va fi concludent, citește atent instrucțiunile din ambalaj și să le urmezi întocmai.

O alternativă la testul de urină este testul rapid din sânge, disponibil și el în farmacii, care poate detecta o sarcină încă din primele zile după implantarea în uter a ovulului fertilizat. 

Analiza beta hCG 

Determinarea hormonului hCG se poate realiza și printr-o analiză de laborator numită beta hCG. Acest test poate confirma prezenţa unei sarcini la numai 11 zile de la implantarea ovulului fecundat, cu 1-3 zile mai devreme decât o pot face testele rapide. 

Reclamă

Hormonul hCG este compus din două subunități: alfa (a) și beta (b). Prima dintre ele este foarte asemănătoare cu alți hormoni din organism, în timp ce subunitatea beta este unică. De aceea, determinarea acestei subunități poate determina cu precizie prezența unei sarcini. 

Cât costă un test de sarcină în România

Testele rapide de sarcină, din urină sau din sânge, au prețuri care variază de la numai 1,35 lei și până la 39 de lei. Principiul de testare este același, dar diferența de preț este dată de designul testelor. Astfel, testele cele mai ieftine sunt fabricate dintr-o bandă care absoarbe urina și determină cantitatea de hCG cu ajutorul unui reactiv cu care este impregnat. Testele cu preț mai ridicat au afișaj digital și semnalizare sonoră la începutul testării și atunci când rezultatul este gata.

Analiza de laborator beta hCG este mai costisitoare decât testele din farmacii. Prețul ei variază între 41 și 55 de lei, în funcție de laborator. 

Simptome care îți arată că trebuie să faci un test de sarcină  

Pe lângă lipsa menstruației, există alte câteva simptome care indică prezența unei sarcini. :

  • greață, de obicei matinală;
  • sâni sensibili, umflați și/sau dureroși;
  • o sângerare ușoară (câteva picături) la 10-14 zile de la concepție;
  • o modificare a culorii mameloanelor – devine mai intensă;
  • balonare;
  • constipație;
  • urinare frecventă;
  • oboseală.

Momentul exact de apariție a acestor simptome este diferit de la o femeie la alta. La unele femei, ele pot să apară foarte devreme în evoluția sarcinii, chiar și la o săptămână de la concepție. Alte gravide le resimt abia după câteva săptămâni de la concepție. 

Cand se face testul de sarcină

Cel mai potrivit moment pentru a efectua un test rapid de sarcină din urină este după prima zi în care întârzie menstruația, recomandă medicii Mayo Clinic. Ideal este să aștepți 3-6 zile de la data la care ar fi trebuit să ai menstruație.

La începutul unei sarcini, nivelul hormonului hCG crește foarte repede în organism, dublându-se la fiecare 3 zile. Aceasta înseamnă că, dacă aștepți o zi-două după ce ți-a întârziat menstruația și ești însărcinată, sunt șanse mai mari ca testele să detecteze prezența hormonului hCG și să ofere un rezultat pozitiv, explică medicii Mayo Clinic.

Dacă ai menstruații neregulate sau nu ai deloc menstruație din diverse motive, momentul în care poți face un test de sarcină este la 3 săptămâni după contactul sexual neprotejat. 

Acuratețea unui test de sarcină poate fi influențată și de momentul din zi în care alegi să te testezi. Deși unii producători recomandă testarea în orice moment al zilei, medicii te sfătuiesc să faci testul dimineața, cu prima urină din zi. Concentrația hCG este cea mai mare după o pauză nocturnă.

Poți face test de sarcină înainte de menstruație?

Dacă optezi pentru un test uzual de sarcină, ideal este să îl faci după data la care ar fi trebuit să ai menstruație. Cu cât te testezi mai devreme, cu atât va fi mai mare riscul unui rezultat fals negativ, chiar dacă ești însărcinată. 

Cu toate acestea, nu trebuie neapărat să aștepți data la care ar fi trebuit să ai menstruație sau să urmărești dacă ai simptome de sarcină. Ai două opțiuni de testare: analiza beta hCG din sânge și un tip de teste rapide de sarcină, numite ultrasensibile sau ultratimpurii, care pot detecta prezența hormonului hCG în urină cu câteva zile înainte de data probabilă a următoarei menstruații. Ele sunt disponibile în farmacii și nu au un preț mai mare decât testele uzuale. 

Ce este testul de sarcină ultrasensibil 

Testele ultrasensibile sunt teste rapide care pot confirma o sarcină cu până la 5-6 zile înaintea datei probabile la următoarei menstruații. Numărul de zile diferă în funcție de producător. 

Aceste teste sunt disponibile în farmacii sub formă de bandă sau casetă. Ele pot fi efectuate în orice moment al zilei, dar ideal este să faci testul din urina de dimineață. Chiar și așa, acuratețea unui test de sarcină ultrasensibil este mai mică de 99%, atât cât este cea a testelor obișnuite. 

Poți face test de sarcină la menstruație? 

Menstruația nu este posibilă în timpul sarcinii, întrucât ea se declanșează după eliberarea unui ovul de la nivelul ovarelor. Cu toate acestea, este posibil să ai o sângerare care poate semăna cu menstruația. Ea poate fi cauzată de implantarea sarcinii în peretele uterului (se numește sângerare de nidare) și se produce la 10-14 zile de la concepție. Sângerarea nu este abundentă. Alte cauze posibile pot fi controalele ginecologice sau contactele sexuale.

Poți face test de sarcină la menstruație fără ca rezultatul să fie modificat de acest lucru. Sângele care ar putea ajunge în urină în timpul recoltării nu influențează rezultatul. Totuși, dacă sângerarea seamănă cu cea menstruală obișnuită și ai exclus alte cauze, poate însemna că nu ești însărcinată.

Test de sarcină pozitiv – cum arată și ce e de făcut

Majoritatea testelor rapide de sarcină afișează un rezultat pozitiv prin două linii de culoare roz, roșie sau albastră: una de control (C), iar cealaltă de test (T), care devine vizibilă doar dacă este detectat hormonul hCG în organism. Testele cu afișaj digital semnalează prezența sau absența sarcinii prin diferite semne grafice (+/-, față zâmbitoare, etc.) sau rezultat scris (Pregnant). Există teste care afișează nu doar un rezultat pozitiv, ci și săptămâna posibilă de sarcină, care este estimată în funcție de concentrația de hCG detectată în proba de urină.

În cazul în care ai obținut un rezultat pozitiv la un test de sarcină, următorul pas este să te programezi la un medic ginecolog pentru o consultație. Acesta îți va recomanda efectuarea analizei de sânge beta hCG. 

Ulterior, dacă și rezultatul acesteia va fi pozitiv, se recomandă efectuarea unei ecografii transvaginale pentru confirmarea sarcinii și pentru a verifica dacă aceasta este fixată în interiorul uterului. Se exclude astfel existența unei sarcini extrauterine (fixate în afara uterului, de obicei, pe una dintre trompele uterine), care poate duce la complicații grave. Pentru a fi elocventă, ecografia transvaginală este recomandată începând cu săptămâna 6 de sarcină., calculată de la ultima menstruație. 

Testul de sarcină acasă cu pastă de dinți, sare sau ulei

Pe vremea când nu existau testele moderne de sarcină, mamele și bunicile noastre verificau dacă sunt însărcinate prin diferite metode tradiționale, vechi de sute și chiar de mii de ani. Două dintre cele mai populare teste „băbești” sunt cel sare și, respectiv, cu ulei. 

Pentru testul cu sare:

  • Se amestecă o lingură sau două de sare cu o probă de urină și se așteaptă câteva minute.
  • Dacă urina devine „lăptoasă”, rezultatul testului este considerat pozitiv.
  • Dacă amestecul nu își modifică aspectul, se se presupune că nu ești însărcinată. 

Pentru testul de sarcină cu ulei:

  • Se colectează urină într-un recipient curat, se toarnă în el doar două picături de ulei și se așteaptă o oră.
  • Se verifică apoi dacă cele două picături s-a unit. Dacă răspunsul este afirmativ, la fel este și testul de sarcină.
  • Dacă cele două picături au rămas separate, înseamnă că nu ești însărcinată.

Testul cu pastă de dinți este o altă metodă, mai recentă, de a afla dacă ești însărcinată. Principiul lui este că urina unei femei însărcinate declanșează o reacție chimică atunci când intră în contact cu pasta de dinți. În realitate, urina poate declanșa această reacție în ambele situații. 

Pentru testul de sarcină cu pastă de dinți:

  • Se pun câteva picături de urină într-un recipient cu pastă de dinți și se amestecă.
  • Dacă se va forma o spumă după câteva minute, înseamnă că femeia este însărcinată.
  • Dacă pasta rămâne neschimbată, rezultatul „testului” este negativ.

Acuratețea acestor test de sarcină mai puțin obișnuit nu a fost validată științific, așa încât nu putem ști cât de multă încredere ai trebui să ai în rezultatele lor. 

Ce înseamnă un test de sarcină fără nicio linie

Toate testele de sarcină afișează așa-numita linie de control (C). Această linie trebuie să fie vizibilă indiferent dacă rezultatul este pozitiv sau nu. Dacă linia de control nu apare în 5 minute de la efectuarea testului, el este considerat invalid și trebuie repetat. Chiar dacă linia de test este vizibilă, testul nu este concludent fără linia de control. 

Motivele pentru eroarea liniei de control pot fi volumul insuficient al probei de urină sau efectuarea incorectă a testului. 

Ce înseamnă menstruația întârziată când testul de sarcină e negativ

Lipsa menstruației cu test de sarcină negativ trebuie să te trimită la un control ginecologic. Uneori, întârzierea menstruației poate fi cauzată de stres, de o activitate fizică pea intensă sau de anumite medicamente. 

Alteori, ea poate semnala probleme care necesită investigații suplimentare: sindromul ovarelor polichistice, insuficiență ovariană, hipertiroidism sau hipotiroidism, menopauză prematură și altele. Dacă nu ești însărcinată, medicul te poate ajuta să reglezi ciclul menstrual pentru a reveni la normal. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Când apar primele semne de sarcină. După cât timp de la concepție poți bănui că ești însărcinată
Când apar primele semne de sarcină. După cât timp de la concepție poți bănui că ești însărcinată
Când apar primele semne de sarcină. După cât timp de la concepție poți bănui că ești însărcinată
Poți face test de sarcină la menstruație? Dar înainte?
Poți face test de sarcină la menstruație? Dar înainte?
Poți face test de sarcină la menstruație? Dar înainte?
Menstruație întârziată și test negativ de sarcină: care pot fi cauzele
Menstruație întârziată și test negativ de sarcină: care pot fi cauzele
Menstruație întârziată și test negativ de sarcină: care pot fi cauzele
Reclamă
PARTENERI
icon