Ce trebuie să știi despre niacină, vitamina toxică în exces

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 19 august 2023, 08:57

Niacina sau vitamina B3 este esențială pentru metabolism și sistemul nervos. Pe cât de importantă este pentru sănătate, pe atât de periculoasă poate deveni când se administrează într-o doză prea mare. Excesul de niacină din suplimente alimentare este toxic pentru ficat și poate duce la pierderea vederii. 

Reclamă

Suplimentele alimentare se bucură de o popularitate tot mai mare, iar consumul lor a crescut semnificativ în ultimii ani. Sunt mai multe motive care au contribuit la această creștere: pe de o parte, suntem tot mai interesați să ne îmbunătățim sănătatea, iar pe de alta, avem o alimentație deficitară în anumiți nutrienți, ca urmare a stilului de viață agitat și stresant. 

Suplimentele alimentare sunt o cale rapidă și accesibilă de a compensa deficitele nutriționale. Cei mai mulți dintre noi le percepem ca fiind inofensive, însă nu este întotdeauna așa. Studiile semnalează că unele vitamine și minerale luate în doze prea mari pot face mai mult rău decât bine, iar niacina este una dintre ele. Excesul de suplimente cu niacină poate fi foarte periculos pentru sănătate. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este niacina, cunoscută și ca vitamina B3

Niacina este una dintre cele opt vitamine din complexul B și îndeplinește câteva funcții esențiale în organism. Ea are două forme chimice principale: acidul nicotinic și niacinamida (numită și nicotinamidă). Ambele sunt disponibile atât în alimente, cât și sub formă de suplimente.

Avem nevoie de niacină pentru funcționarea corespunzătoare a mai multor procese metabolice din corp. Iată câteva dintre funcțiile-cheie ale niacinei în organism:

Reclamă
  • Susține metabolismul energetic

Niacina este implicată în metabolismul carbohidraților. Ea ajută la transformarea nutrienților din alimente în energie (glucoză), contribuind astfel la funcționarea optimă a organismului.

  • Participă la sinteza ADN-ului și ARN-ului

Vitamina B3 este necesară pentru sinteza și repararea materialului genetic din celulele corpului, inclusiv pentru sinteza acizilor nucleici ARN și ADN. 

  • Susține funcționarea sistemului nervos

Niacina este necesară pentru sinteza neurotransmițătorilor, substanțe chimice care transmit semnale între celulele nervoase. Ea este importantă și pentru buna funcționare a mitocondriilor, care sunt centralele energetice ale celulelor. Nu în ultimul rând, niacina joacă un rol în sinteza mielinei, o substanță grasă care acoperă fibrele nervoase și ajută la conducerea rapidă a semnalelor nervoase.

Reclamă
  • Contribuie la sinteza hormonilor

Niacina joacă un rol și în sinteza anumitor hormoni în organism, cum ar fi hormonii steroizi.

  • Protejează pielea

Unele produse de îngrijire a pielii au în compoziție vitamina B3 sub formă de niacinamidă. Aceasta are proprietăți antioxidante, hidratante și calmante pentru țesutul cutanat.

Când avem nevoie de suplimente cu niacină

Vitamina B3 este solubilă, ceea ce înseamnă că nu poate fi stocată în organism. Cea mai mare cantitate trebuie asigurată din alimentație, dar este sintetizată și în corp, în concentrație mică, din triptofan – un aminoacid care se găsește în cantitate mare în carnea de curcan și în alte tipuri de carne, în pește, nuci și semințe.

Pentru că poate fi asimilată dintr-o varietate de surse, majoritatea oamenilor reușesc să-și asigure un aport optim de niacină din alimentație. Potrivit Institutului Național de Sănătate al SUA (NIH), alimentele cu cea mai mare concentrație de vitamina B3 sunt, în ordine:

  • ficatul de vită;
  • carnea;
  • peștele;
  • fructele oleaginoase (nuci, migdale, alune, etc.)
  • leguminoasele (fasolea, lintea, năutul);
  • cerealele.

Ca supliment alimentar, medicii recomandă uneori niacina pentru efectul său de reducere a nivelului colesterolului și trigliceridelor (în hiperlipidemii), dar poate aduce beneficii și în artrită sau pentru îmbunătățirea funcției cognitive.  

Suplimentele cu niacină se prescriu și pentru a corecta deficitul din organism. El poate duce la o afecțiune numită pelagra, care afectează sistemul nervos și provoacă simptome precum confuzie, irascibilitate, insomnie, depresie și probleme de memorie. Deficitul este foarte rar întâlnit în țările dezvoltate, fiind cauzat de malnutriție.

Ce efecte adverse pot avea suplimentele

Doza zilnică de vitamina B3 recomandată bărbaților adulți este de 16 miligrame, iar femeilor, de 14 miligrame, potrivit medicilor Mayo Clinic. Necesarul este mai mare în cazul femeilor însărcinate (18 mg/zi) și celor care alăptează (17 mg/zi).

Dacă aceste doze sunt respectate, niacina nu prezintă niciun risc pentru sănătate. O cantitate mai mare provenită din alimentație nu este periculoasă, dar poate să producă o serie efecte adverse când este administrată în doze mari, din suplimente alimentare:

  • bufeuri sub formă de roșeață severă a pielii, însoțită de senzație de arsură sau mâncărime;
  • scăderea tensiunii arteriale;
  • amețeli;
  • arsuri gastrice;
  • grețuri și vărsături;
  • dureri abdominale;
  • diaree;
  • oboseală;
  • rezistență la insulină.

Niacina poate duce la pierderea vederii și la afectare hepatică

Supradozarea acestei vitamine se poate produce foarte ușor. Ca tratament pentru colesterolul mărit, ea se prescrie în doze mult mai mari, care  depășesc cu mult cantitatea pe care o putem lua din alimentație.

Suplimentele prescrise în hiperclipidemii conțin 500-1000 mg de acid nicotinic. Bufeurile, de exemplu, pot să apară după administrarea a numai 30-50 mg de acid nicotinic. 

Când este administrat în doze farmacologice de 1.000 și până la 3.000 mg/zi, acidul nicotinic poate cauza efecte adverse mai grave. Multe dintre ele au apărut tocmai la pacienții care luau suplimente cu acid nicotinic în doze mari pentru tratarea hiperlipidemiilor, notează NIH.

Unul dintre efectele adverse grave sunt de tip ocuar, cum ar fi vederea încețoșată sau afectată sau edemul macular (o acumulare de lichid în centrul retinei). În 2019, o echipă de medici din cadrul rețelei de spitale Mount Sinai, din New York, a prezentat cazul unei paciente care și-a pierdut  aproape complet vederea după administrarea prelungită a unei doze mari de niacină – 3-6 grame zilnic, timp de câteva luni. Reacția oculară se numește maculopatie indusă de niacină și este reversibilă. Vederea revine după oprirea administrării vitaminei.

Dozele mari de acid nicotinic luate pe parcursul lunilor sau anilor pot fi, de asemenea, hepatotoxice. Vitamina B3 afectează ficatul în mai multe moduri:

  • crește nivelul enzimelor hepatice; 
  • provoacă disfuncție hepatică ce duce la oboseală, greață și lipsa poftei de mâncare; 
  • poate produce hepatită și insuficiență hepatică acută.

Din aceste motive, niacina este contraindicată în caz de afecțiuni hepatice severe, dar și de ulcer gastroduodenal. Pentru că poate avea aceste efecte secundare grave, evită să iei doze mari de niacină fără a consulta un medic înainte. Utilizarea acestei vitamine în concentrații mari ar trebui să se facă numai la recomandarea și cu supravegherea medicului. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ne ajută multivitaminele să trăim mai mult? Care sunt concluziile unui amplu studiu 
Ne ajută multivitaminele să trăim mai mult? Care sunt concluziile unui amplu studiu 
Ne ajută multivitaminele să trăim mai mult? Care sunt concluziile unui amplu studiu 
Cum susține colagenul sănătatea intestinală. În ce probleme digestive poate fi de ajutor
Cum susține colagenul sănătatea intestinală. În ce probleme digestive poate fi de ajutor
Cum susține colagenul sănătatea intestinală. În ce probleme digestive poate fi de ajutor
5 greșeli comune de evitat când iei suplimente. La ce trebuie să fii atent
5 greșeli comune de evitat când iei suplimente. La ce trebuie să fii atent
5 greșeli comune de evitat când iei suplimente. La ce trebuie să fii atent
Reclamă
PARTENERI
icon