Probiotice și prebiotice: care este diferența?

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 8 august 2023, 08:47 / Actualizat: 20 iulie 2024, 1:01

Probioticele și prebioticele au funcții diferite, dar rolul lor este la fel de important pentru sănătate. Împreună, ele mențin echilibrul florei intestinale și sănătatea întregului organism. Află care sunt diferențele între probiotice și prebiotice, care sunt beneficiile lor și unde le găsești.

Reclamă

Deși au denumiri foarte asemănătoare, probioticele și prebioticele sunt diferite. Probioticele sunt bacterii benefice care populează tractul intestinal, iar prebioticele sunt substanțele care „hrănesc” aceste bacterii. 

În esență, ambele sunt la fel de importante pentru sistemul digestiv și pentru sănătate, în ansamblu. Atât probioticele, cât și prebioticele sunt disponibile sub formă de suplimente alimentare, dar ni le putem asigura dintr-o varietate de surse alimentare. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce avem nevoie de probiotice

Sănătatea noastră generală depinde într-o mare măsură de ceea ce poartă numele de microbiom sau microbiotă intestinală. Microbiomul este alcătuit din peste 1.000 de specii diferite de microorganisme vii, bacterii în mare parte, care ne influențează sănătatea încă de la naștere, în diferite moduri. De el depinde funcționarea digestiei, răspunsul imun, dar și sănătatea creierului, după cum arată studiile mai recente. Se estimează că aproximativ 70-80% din sistemul imunitar al organismului este localizat în sistemul digestiv.

Rolul microbiomului intestinal este atât de important, încât este considerat un organ suplimentar. Cele mai multe bacterii sunt găzduite de intestinul gros. Genurile comune cu efect probiotic sunt Lactobacillus și Bifidobacterium, care includ mai mai multe specii. Pe lângă acestea, există multe alte tulpini bacteriene și combinații posibile utilizate în suplimentele probiotice disponibile pe piață.

Reclamă

Cu cât varietatea microorganismelor este mai mare, cu atât microbiota este mai benefică pentru sănătate, iar aici intervin probioticele. Când sunt administrate în cantități adecvate, microorganismele vii aduc numeroase beneficii pentru sănătate, potrivit specialiștilor World Gastroenterology Organisation.

Consumate într-o cantitate optimă, probioticele pot să asigure echilibrul microbiomului intestinal. Astfel, bacteriile „bune” își pot îndeplini cele câteva roluri esențiale:

  • asigură digestia și absorbția nutrienților;
  • mențin echilibrul imunitar și ne protejează împotriva infecțiilor;
  • reglează inflamația din organism;
  • fac posibilă sinteza unor vitamine precum vitamina K și a unor substanțe cum sunt acizii grași cu lanț scurt.

Dezechilibrul microbiomului intestinal poate duce la apariția unor afecțiuni precum sindromul intestinului iritabil, bolile inflamatorii intestinale, alergiile, obezitatea și altele.

Reclamă

Ce alimente conțin probiotice

Probioticele există în mod natural în intestin și nu avem neapărat nevoie să consumăm alimente sau suplimente alimentare pentru a beneficia de ele. Dar, dacă vrem să ne îmbunătățim digestia și starea generală de sănătate, putem veni în ajutorul microbiomului intestinal cu surse suplimentare de bacterii „prietenoase”.

Pe piață există o varietate largă de suplimente alimentare care promit echilibrarea florei intestinale, dar există multe alimente la îndemână care acționează în același mod.

Cele mai bune surse alimentare de probiotice sunt:

  • chefirul;
  • iaurtul;
  • laptele bătut;
  • brânza nepasteurizată;
  • murăturile;
  • oțetul de mere;
  • kimchi (o mâncare tradițională coreeană comercializată și în România);
  • kombucha (o băutură ușor alcoolizată și efervescentă originară din China);

De ce avem nevoie de prebiotice

Chiar numele acestora oferă un indiciu cu privire la rolul în organism: favorizează dezvoltarea bacteriilor „prietenoase” din intestin. Aceste bacterii se hrănesc cu reziduurile din hrana pe care o consumăm – alimente nedigerabile pe care le transformă în nutrienți necesari pentru propria dietă. 

Substanțele nedigerabile considerate prebiotice sunt anumite tipuri de carbohidrați – în mare parte, fibre. Ele nu sunt digerate în tractul digestiv superior și ajung nemodificate în intestinul gros. Aici, ele sunt fermentate de bacteriile sănătoase, cum ar fi bifidobacteriile și lactobacilii.

Prin acest mecanism, prebioticele stimulează atât creșterea, cât și activitatea bacteriilor benefice din intestin. Ele contribuie astfel la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat. 

Ce alimente conțin prebiotice

Există mai multe tipuri de prebiotice, pe care ni le putem asigura din surse alimentare diferite. Cele mai imporante prebiotice sunt:

  • oligofructoza, un tip de carbohidrați care se găsesc în alimente precum bananele, ceapa, usturoiul, sparanghelul, sfecla și anghinarea;
  • inulina, o fibră solubilă care se găsește în concentrație mare în rădăcinile unor plante, cum ar fi cicoarea și păpădia, dar și în usturoi, praz, asparagus, tărâțe de grâu și chiar banane în cantitate mai mică;
  • galactooligozaharidele sunt carbohidrați prezenți în mod natural în laptele matern, dar care pot fi obținuți și din unele produse lactate;
  • lactuloza, un carbihidrat derivat din lactoză, principalul zahăr din lapte. 

Probiotice și prebiotice în produse simbiotice

Suplimentele cu probiotice au devenit foarte populare în ultimii ani. Ele sunt disponibile pe piață sub formă lichidă, de capsule sau pudră și sunt accesibile. Cu toate acestea, studiile au arătat că nu toate au efectul scontat. 

Eficacitatea suplimentelor cu probiotice variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi tipurile de bacterii probiotice utilizate, numărul de bacterii viabile din produs, tulpinile bacteriene și modul de livrare. Unele pot fi distruse în stomac de mediul acid și de enzimele digestive puternice din sucul gastric, potrivit unor studii

Un alt motiv pentru care aceste suplimente ar putea să nu fie eficiente este că nu asigură și hrana pentru bacteriile „bune” – fibrele cu rol prebiotic. Dacă nu incluzi și aceste componente în alimentația de zi cu zi, administrarea de probiotice ar putea să fie inutilă. 

Există pe piață suplimente alimentare numite simbiotice, care furnizează probiotice și prebiotice într-o singură capsulă. Aceste produse combină efectele benefice ale celor două componente importante pentru sănătatea intestinală. Simbioticele pot avea un impact sinergic mai puternic asupra microbiomului. Eficacitatea simbioticelor poate varia, de asemenea, în funcție de tulpinile de probiotice și de tipurile de prebiotice incluse în produs.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente care te scapă de balonare. Care sunt cele 7 alimente care produc gaze
Alimente care te scapă de balonare. Care sunt cele 7 alimente care produc gaze
Alimente care te scapă de balonare. Care sunt cele 7 alimente care produc gaze
Ce să mănânci când ai diaree. Regimul alimentar care te ajută
Ce să mănânci când ai diaree. Regimul alimentar care te ajută
Ce să mănânci când ai diaree. Regimul alimentar care te ajută
Top 6 alimente nocive pentru sănătatea intestinală. Cum îți afectează microbiomul
Top 6 alimente nocive pentru sănătatea intestinală. Cum îți afectează microbiomul
Top 6 alimente nocive pentru sănătatea intestinală. Cum îți afectează microbiomul
Reclamă
PARTENERI
icon