Ce ascunde senzația de gust metalic în gură: cauze și soluții

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 15 august 2023, 06:57

Senzația de gust metalic în gură are cauze inofensive uneori, dar poate semnala și câteva probleme grave de sănătate. De la o igienă oală precară și până la boli neurologice severe, percepția modificată a gustului are cauze foarte variate. 

Reclamă

Un simptom neobișnuit, dar destul de frecvent întâlnit, gustul metalic în gură este trecător, de cele mai multe ori, și nu indică o problemă serioasă de sănătate. Alteori, el poate fi semnul unei afecțiuni medicale care trebuie investigată și tratată corespunzător. 

Gustul metalic este o tulburare a gustului denumită medical disgeuzie – o modificare a simțului gustativ. Despre disgeuzie și ageuzie (pierderea totală a simțului gustativ) s-a discutat recent în contextul pandemiei de COVID-19. Senzația de gust metalic în gură este un efect secundar al infecției cu coronavirus experimentat de o parte dintre cei infectați.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dr. Donald Ford, șeful departamentului de medicina familiei din cadrul centrului medical academic Cleveland Clinic detaliază în continuare cele mai întâlnite cauze ale acestei modificări a simțului gustativ.

Igiena orală precară

Dacă nu te periezi și nu folosești ața dentară în mod regulat, riști să dezvolți probleme dentare și gingivale care alterează simțul gustativ. Bolile gingivale, cum sunt gingivita, abcesele și parodontoza, provoacă sângerări. Senzația de gust metalic în gură este provocată în aceste cazuri de sângele din cavitatea bucală. „De obicei, gustul metalic dispare după ce infecția este tratată” spune dr. Donald Ford.

Reclamă

Gura uscată poate, de asemenea să afecteze simțul gustativ. Saliva joacă un rol important în percepția gustului, deoarece ajută la dizolvarea substanțelor chimice din alimente și le transportă către papilele gustative. Lipsa de salivă reduce sensibilitatea gustativă și poate face ca alimentele să pară mai puțin gustoase sau să altereze percepția gustului.

Unele medicamente, vitamine și minerale

„Anumite medicamente pot să provoace un gust metalic în gură pentru că organismul tău absoarbe medicamentul și, apoi, acesta ajunge în salivă”, explică dr. Ford. Lista medicamentelor care au acest efect advers neplăcut include: 

  • antibiotice precum claritromicina, metronidazolul și tetraciclina;
  • alopurinol, un medicament pentru gută;
  • antihipertensive, inclusiv captopril;
  • litiu, utilizat pentru tratarea unor afecțiuni psihiatrice;
  • metazolamidă, indicată în tratarea glaucomului;
  • metformină, un medicament pentru diabet;
  • medicamentele care provoacă senzația de gură uscată, cum ar fi antidepresivele;
  • tratamentele chimioterapice și radioterapia utilizate în tratamentul cancerului, în special pentru cancerele din zona capului și gâtului.
Reclamă

Suplimentele alimentare sau multivitaminele care conțin metale precum zincul, cromul și cuprul pot, de asemenea, să provoace o senzație de gust metalic în gură. Același efect îl pot avea și vitaminele prenatale și suplimentele cu fier sau calciu.

De obicei, această pecepție alterată a gustului dispare pe măsură ce organismul metabolizeaza vitaminele, mineralele sau medicamentele. „Dacă nu, verifică doza și asigură-te că nu iei prea mult”, recomandă medicul. 

Expunerea la substanțe chimice

Inhalarea unei cantități mari din anumite substanțe chimice, toxice de obicei, poate duce la instalarea senzației de gust metalic în gură. Următoarele substanțe pot să provoace această reacție neplăcută:

  • insecticidele, când sunt inhalate în cantitate mare;
  • plumbul din vopselele pe bază de plumb, din solul contaminat cu vopsea cojită, dar și din apă sau sau unele cosmetice;
  • mercurul, asimilat în organism prin consumul de pește și fructe de mare contaminate, dar și prin expunerea la el pe șantierele de construcții sau pri utilizarea de termometre vechi;

„Aceste substanțe chimice pot să provoace probleme grave de sănătate, deci, dacă ai fost expus la ele, ar trebui să consulți imediat un medic”, recomandă dr. Donald Ford. 

Infecțiile, o altă cauză de gust metalic în gură

Unele afecțiuni temporare pot să afecteze simțul gustativ și să ducă la apariția senzației de gust metalic în gură. Cele mai frecvente sunt: 

  • răcelile comune;
  • gripa;
  • COVID-19;
  • sinuzita;
  • amigdalita;
  • faringita;
  • laringita.

De obicei, gustul revine la normal odată cu vindecarea infecției, cu o excepție: COVID-19, unde disgeuzia poate persista vreme de săptămâni sau chiar luni de la vindecare.

Sarcina modifică simțul gustativ

Disgeuzia este o problemă foarte frecventă în timpul sarcinii, iar de vină pentru ea sunt modificările hormonale care se produc în organismul gravidei. Alterarea simțului gustativ este motivul pentru care multe femei însărcinate au pofte mai intense sau mai puțin obișnuite. Pentru altele, disgeuzia se poate manifesta printr-un gust metalic sau acru persistent.

„De obicei, disgeuzia este mai severă în primul trimestru. Pe măsură ce sarcina avansează, gustul metalic ar trebui să se estompeze”, spune dr. Donald Ford.

Îmbătrânirea și demențele 

Sensibilitatea și percepția gustativă se diminuează în mod fiziologic odată cu înaintarea în vârstă și sunt mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru:

  • numărul de papile gustative scade, ceea ce reduce sensibilitatea gustativă;
  • glandele salivare produc mai puțină salivă pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce afectează capacitatea de a simți gusturile;
  • sensibilitatea nervilor gustativi scade odată cu vârsta, ceea ce face ca alimentele să pară mai puțin gustoase sau să aibă un gust diferit;
  • receptorii gustativi din papilele gustative suferă modificări, ceea ce afectează modul în care percepem diferitele gusturi.

Pentru persoanele cu demență, aceste schimbări pot fi accelerate ca urmare a modificărilor care se produc creier. Gustul mâncării poate fi perceput diferit de cel obișnuit. 

„Papilele gustative sunt conectate prin nervi la creier, iar anomaliile gustului pot apărea atunci când porțiunea creierului responsabilă de gust nu funcționează corect”, potrivit dr. Ford. 

Alergiile pot cauza gust metalic în gură

Un gust metalic în gură poate fi efectul secundar al unor alergii de tip alimentar, în special la fructe de mare sau nuci. Percepția alterată a gustului este un semn incipient al anafilaxiei, reacție alergică severă care poate fi fatală. 

Dacă simți gust metalic în gură după consumul unor alimente, discută cu medicul despre utilitatea unor investigații pentru depistarea alergiilor alimentare. Senzația de gust metalic și/sau amar în gură apare frecvent și după consumul de semințe de pin. În acest caz, nu este vorba despre o alergie alimentară, ci despre un efect advers care a primit și un nume: sindromul semințelor de pin. El poate persista până la câteva zile de la consumul acestor semințe.

Problemele de stomac

Mulți dintre cei care suferă de afecțiuni gastrointestinale observă un gust metalic în gură. Problemele de stomac ce pot declanșa această senzație includ:

  • arsurile la stomac;
  • indigestiile;
  • refluxul acid;
  • boala de reflux gastroesofagian.

Senzația de gust metalic în gură este cauzată de acidul gastric care se revarsă în esofag sau poate fi un efect secundar al medicamentelor pe care le iei pentru tratarea acestor problemelor gastrointestinale.

Alte boli care dau gust metalic în gură

Modificările de gust sunt uneori simptomul unor afecțiuni mai grave, cum ar fi:

  • Diabetul. Glicemia ridicată poate afecta nervii periferici, inclusiv nervii senzoriali care furnizează informații de la papilele gustative către creier. Această afecțiune, numită neuropatie diabetică, poate afecta modul în care bolnavii cu diabet percep gusturile;
  • Bolile renale. Când funcția rinichilor este afectată, aceștia nu mai pot filtra eficient substanțele din sânge, ceea ce duce la acumularea unor produse de degradare sau a unor substanțe ce pot afecta simțul gustativ. Dezechilibrele electrolitice, cum ar fi nivelurile crescute de potasiu sau scăzute de calciu, pot determina modificări ale percepției gustului;
  • Afecțiunile hepatice. Când ficatul nu mai funcționează corect, procesarea și eliminarea substanțelor chimice din organism devine dificilă. Aceste substanțe chimice pot afecta sistemul nervos, influențând modul în care simțim gusturile;
  • Tulburările tiroidiene. Hipotiroidismul, boală caracterizată printr-o funcționare lentă a glandei tiroide și un nivel scăzut de hormoni tiroidieni, poate afecta metabolismul, ducând la o acumulare de substanțe care pot afecta simțul gustativ. De partea cealaltă, hipertiroidismul, în care tiroida produce prea mulți hormoni, produce dezechilibre metabolice care afectează, de asemenea, percepția gustativă.

Dacă senzația de gust metalic în gură este persistentă sau dacă este însoțită și de alte simptome sau probleme de sănătate, este important să consulți un medic pentru identificarea promptă și corectă a cauzei și pentru a primi tratamentul potrivit.

Cum poți scăpa de senzația de gust metalic în gură

În majoritatea cazurilor, gustul neplăcut de metal dispare odată cu tratamentul problemei sau afecțiunii care l-a declanșat. Dacă vorbim despre o boală cronică sau despre tratamente care nu pot fi oprite, gustul metalic poate fi „mascat” prin câteva metode la îndemână.

Iată ce poți face pentru a reduce la minimum această senzație neplăcută:

  • Menține o igienă orală bună, prin periajul regulat, utilizarea aței dentare și curățarea limbii, pentru a preveni afecțiunile gingivale și dentare;
  • Asigură-te că bei suficientă apă pentru a preveni uscarea gurii, o altă cauză a gustului metalic; 
  • Înlocuiește tacâmurile și sticlele de apă din metal, deoarece acestea pot accentua gustul metalic. Încearcă variante din sticlă, plastic sau ceramică;
  • Înainte de masă, clătește-ți gura cu o soluție de bicarbonat de sodiu și apă caldă. Aceasta reglează echilibrul pH-ului din gură și te poate ajuta să neutralizezi acidul și senzația de gust metalic în gură;
  • Renunță la fumat, pentru că țigările pot accentua gustul de metal;
  • Suge cuburi de gheață sau mănâncă înghețată, dar fără zahăr. Alimentele reci estompează gusturile neplăcute percepute;
  • Folosește mentă sau gumă de mestecat, dar asigură-te că sunt fără zahăr;
  • Consumă alimente și băuturi care pot masca gustul de metal, cum sunt citricele, sucul de lămâie sau limonada, alimente acide precum murăturile și alte produse cu oțet, îndulcitori, cum ar fi siropul de arțar (în cantități mici).

Indiferent ce faci, nu ignora cauza problemei, recomandă dr. Donald Ford. „În cazul în care ai un gust ciudat și persistent în gură, nu încerca doar să maschezi simptomele. Discută cu medicul tău, care poate stabili dacă ai o problemă sau o afecțiune serioasă și care te poate ajuta să iei măsuri pentru a trata cauza subiacentă”, spune specialistul. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum păstrezi periuța de dinți curată. Sfaturi pentru o întreținere corectă
Cum păstrezi periuța de dinți curată. Sfaturi pentru o întreținere corectă
Cum păstrezi periuța de dinți curată. Sfaturi pentru o întreținere corectă
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Pregătirea pentru endoscopie: alimentație și recomandări
Obiceiul care îți îmbunătățește sănătatea tractului digestiv. Rolul igienei orale
Obiceiul care îți îmbunătățește sănătatea tractului digestiv. Rolul igienei orale
Obiceiul care îți îmbunătățește sănătatea tractului digestiv. Rolul igienei orale
Reclamă
PARTENERI
icon