Antena

Beneficiile mai puțin știute ale probioticelor. Ce efecte au bacteriile bune asupra creierului

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 8 ianuarie 2024, 09:40

Sănătatea creierului este strâns legată de sănătatea intestinală, iar bacteriile bune din intestin ajută nu doar tractul digestiv, ci și funcțiile cognitive sau sănătatea mintală. Află care sunt beneficiile mai puțin știute ale probioticelor. 

Reclamă

Între sistemul nervos central și sistemul digestiv există un sistem complex de comunicare, cunoscut sub numele de axa intestin-creier. Acest sistem este bidirecțional, ceea ce înseamnă că sănătatea intestinului poate influența funcționarea creierului și viceversa. 

Sistemul nervos al tractului digestiv, numit sistem nervos enteric, este numit popular „al doilea creier”, fiindcă este o rețea complexă de neuroni cu structură și funcții similare celor din creier. Aceștia lucrează independent de creier și se găsesc în pereții întregului sistem digestiv – de la esofag, stomac și până la colon.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sistemul nervos enteric produce mulți dintre neurotransmițătorii pe care îi produce și creierul, cum ar fi:

  • serotonina;
  • dopamina;
  • acidul gama-aminobutiric.

Toți acești neurotransmițători îndeplinesc roluri esențiale în reglarea stării de spirit. Se estimează că 90% din serotonină este produsă în tractul digestiv.

Reclamă

Când creierul este afectat, și sănătatea digestivă are de suferit uneori. „De aceea s-ar putea să simți fluturi în stomac atunci când ești nervos”, a explicat pentru publicația Business Insider Jessica Eastwood, cercetător în psihologie nutrițională în cadrul Departamentului de Psihologie și Științe ale Limbajului Clinic de la Universitatea din Reading, Regatul Unit. 

De partea cealaltă, puseurile unor afecțiuni gastrointestinale precum sindromul intestinului iritabil sau boala Crohn pot declanșa probleme de sănătate mintală cum ar fi depresia sau anxietatea, conform Harvard Health

Beneficiile mai puțin știute ale probioticelor: previn declinul cognitiv

Probioticele sunt bacterii benefice cu un rol important în menținerea echilibrului florei intestinale, cunoscută și ca microbiom sau microbiotă. Este binecunoscut faptul că alimentele și suplimentele probiotice pot ajuta la tratarea unor tulburări digestive precum sindromul intestinului iritabil și la prevenirea problemelor gastrointestinale care pot apărea după administrarea de antibiotice. Însă, cercetările recente susțin că rolul probioticelor nu se limitează la sănătatea tractului digestiv. 

Reclamă

Pe măsură ce îmbătrânim, funcțiile noastre cognitive, care includ planificarea, organizarea, memoria și multe altele, se deteriorează în mod fiziologic. Un studiu din 2021 a constatat că administrarea zilnică a unui probiotic reduce declinul cognitiv la persoanele în vârstă.

„Administrarea unui supliment probiotic ar putea fi utilă în atenuarea acestui declin natural și în menținerea funcției cognitive pentru o perioadă mai îndelungată”, susține Jessica Eastwood, unul dintre autorii cercetării. Acest lucru ar putea fi deosebit de benefic în condițiile în care speranța de viață a populației crește.

Același studiu a mai constatat că probioticele luate zilnic îmbunătățesc performanțelor cognitive ale vârstnicilor care au un deficit cognitiv ușor sau care suferă de boala Alzheimer.

Un studiu mai recent, prezentat la întâlnirea anuală a Societății Americane de Nutriție din 2023, susține că probioticele pot chiar să îmbunătățească funcțiile cognitive ale vârstnicilor. Participanții care au luat probiotice timp de 12 săptămâni au avut rezultate mai bune la testele cognitive, comparativ cu cele de la începutul studiului. 

Beneficiile mai puțin știute ale probioticelor: combat stresul

În cazul persoanelor tinere, probioticele nu pot îmbunătăți funcțiile cognitive deoarece acestea se află la nivelul maxim de performanță, susține Jessica Eastwood. Cu toate acestea, „unde observăm un efect (al probioticelor – n.r.) în cazul adulților mai tineri este atunci când sunt stresați”, completează specialistul.  

Când suntem stresați, performanțele noastre cognitive pot să scadă. Însă, în același studiu, „am constatat că, dacă iei probiotice (…), se reduce acel declin”, spune Jessica Eastwood. Cu alte cuvinte, administrarea unui probiotic poate menține funcționarea cognitivă normală chiar și în condiții de stres. Acest efect poate fi benefic pentru tinerii care susțin examene sau care trec printr-o perioadă foarte stresantă. 

În cadrul unui studiu din 2019, participanții – femei cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani – care au luat probiotice zilnic, timp de 28 de zile, au avut rezultate mai bune la sarcinile efectuate în condiții de stres decât cele care au primit un placebo.

Beneficiile mai puțin știute ale probioticelor: atenuează depresia și anxietatea

Cercetările recente au mai arătat că probioticele sunt eficiente ca terapie adjuvantă în depresie și anxietate. În cadrul unui studiu publicat în JAMA Psychiatry, simptomele participanților care sufereau de tulburare depresivă majoră s-au atenuat după ce au luat suplimente probiotice cu 14 tulpini de bacterii.

Studiul a fost condus de cercetători de la Institutul de Psihiatrie, Psihologie și Neuroștiințe de la King’s College London. Aceștia au dorit să exploreze legătura dintre îmbunătățirea sănătății intestinale prin suplimentarea cu probiotice și sănătatea mintală.

„Acest studiu este unul dintre primele într-o populație occidentală care arată atât o toleranță bună a probioticelor, cât și efecte pozitive asupra sănătății mintale la adulții cu depresie care iau în prezent antidepresive”, a declarat dr. Viktoriya Nikolova, autorul principal al studiului, într-un interviu pentru Medical News Today.

Ce tulpini de probiotice sunt benefice pentru creier

Cercetările care urmăresc efectele probioticelor asupra sănătății creierului se află în stadii incipiente. De aceea, nu se cunosc deocamdată tulpinile bacteriene care aduc cele mai multe beneficii funcțiilor cognitive. 

Există patru genuri principale de bacterii „bune”, fiecare cu mii de tulpini diferite. Fiecare tulpină are caracteristici diferite și efecte specifice asupra sănătății. Dacă vrei să încerci un probiotic, cercetătorul Jessica Eastwood recomandă suplimentele care conțin o combinație a celor mai cercetate tulpini:

  • Lactobacillus;
  • Bifidobacterium
  • Lactococcus.

Înainte de administrarea oricărui supliment alimentar, este recomandat să consulți un medic. Astfel, te poți asigura că suplimentul este sigur și potrivit nevoilor tale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Sunătoarea se poate folosi ca remediu natural pentru depresie. Ce efecte are asupra acestei tulburări mintale
Sunătoarea se poate folosi ca remediu natural pentru depresie. Ce efecte are asupra acestei tulburări mintale
Sunătoarea se poate folosi ca remediu natural pentru depresie. Ce efecte are asupra acestei tulburări mintale
Cum scapi de frica de ace. Metode prin care poți să-ți învingi teama de analize de sânge
Cum scapi de frica de ace. Metode prin care poți să-ți învingi teama de analize de sânge
Cum scapi de frica de ace. Metode prin care poți să-ți învingi teama de analize de sânge
Metode de prevenție a demenței. Ce poți face la 40 de ani ca să nu faci Alzheimer la 60
Metode de prevenție a demenței. Ce poți face la 40 de ani ca să nu faci Alzheimer la 60
Metode de prevenție a demenței. Ce poți face la 40 de ani ca să nu faci Alzheimer la 60
Reclamă
PARTENERI
icon