Beneficiile consumului de murături. Cum îți pot completa dieta

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 6 decembrie 2023, 07:54

Murăturile sunt legume sau fructe conservate în oțet sau saramură. În funcție de ingredientele folosite, pot fi: dulci, sărate sau picante. Acestea pot sprijini numeroase aspecte ale sănătății. Citește despre beneficiile consumului de murături.

Reclamă

Murăturile pot conține probiotice, care, consumate în cantități moderate pot contribui la menținerea sănătății intestinale. Totodată, se recomandă ca persoanele cu tulburări gastrice să le evite sau să le consume în cantități reduse.

Beneficiile consumului de murături

Murăturile obținute cu ajutorul acidului lactic reprezintă un mod tradițional de conservare a legumelor. Spre deosebire de murăturile pe bază de oțet, cele cu acid lactic se prepară printr-un proces de fermentație naturală.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În această metodă, legumele sunt puse într-o soluție de saramură, formată din apă și sare. Acestea sunt lăsate să fermenteze o vreme. În timpul procesului de fermentație, bacteriile Lactobacillus consumă zaharurile legumelor și le transformă în acid lactic.

Pot susține bacteriile intestinale

Murăturile conțin bacterii bune care pot contribui la descompunerea zaharurilor din alimente. Acest proces oferă un gust acru murăturilor, poate îmbunătăți activitatea bacteriilor probiotice și poate susține digestia. Astfel, poate menține sănătatea intestinală.

Reclamă

În plus, microflora din murăturile fermentate poate îmbunătăți microbiota intestinală. De asemenea, Lactobacillus rhamnosus GG poate menține sau restabili echilibrul microbiomului intestinal. Aceasta poate avea efecte benefice și în cazul adulților aflați la o vârstă mai înaintată.

Pot ameliora mahmureala

Beneficiile consumului de murături pot contribui la ameliorarea mahmurelii. Poți încerca să bei o cantitate mică de suc de murături pentru a trata mahmureala. Sucul de murături poate contribui la tratarea mahmurelii prin restabilirea electroliților și sărurilor pierdute, precum potasiul și sodiul. Alcoolul te poate deshidrata, așa că poate elimina aceste minerale din organism.

Pot echilibra nivelurile de zahăr din sânge

Consumul de alimente fermentate, inclusiv de boabe de soia și murături, poate diminua efectele și simptomele diabetului de tip 2. Mai mult, fitoestrogenii și peptidele bioactive prezente în murături pot contribui la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, potrivit Stylecraze.

Reclamă

Pot contribui la gestionarea crampelor musculare

Crampele musculare apar atunci când nu te hidratezi suficient, ceea ce poate determina un dezechilibru al nivelurilor de electroliți din corp. Sodiul și potasiul din saramura murăturilor pot ameliora această problemă prin echilibrarea electroliților și îmbunătățirea hidratării în organism. Acestea se regăsesc printre beneficiile consumului de murături.

Pot diminua efectele dăunătoare ale stresului oxidativ

Murăturile conțin cantități mari de vitamina C și vitamina E, care pot oferi proprietăți antioxidante. În plus, alimentele fermentate au în compoziție antioxidanți esențiali precum: riboflavină, acid folic, cobalamină, menachinonă și tiamină. Aceștia ajută la reducerea stresului oxidativ care poate cauza daune la nivel celular.

Pot contribui la gestionarea unei greutăți optime

Beneficiile consumului de murături includ o sursă importantă de fibre și nu conțin grăsimi. Acestea oferă senzație de sațietate pe termen lung și te pot ajuta să reduci consumul de alimente și să eviți să iei frecvent gustări pe parcursul zilei, conform SingleCare.

Pot preveni dezvoltarea anumitor tipuri de cancer

Murăturile reprezintă o sursă importantă de bacterii probiotice. Probioticele pot ajuta la prevenirea apariției tumorilor canceroase la nivelul: colonului, ficatului și vezicii urinare. În același timp, sucul de murături ar putea avea efecte la fel de benefice.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pepenele galben: beneficii, proprietăți și efecte adverse
Pepenele galben: beneficii, proprietăți și efecte adverse
Pepenele galben: beneficii, proprietăți și efecte adverse
Dieta pentru hidratare pe durata verii. Cum poți preveni deficitul de lichide
Dieta pentru hidratare pe durata verii. Cum poți preveni deficitul de lichide
Dieta pentru hidratare pe durata verii. Cum poți preveni deficitul de lichide
Alimente care pot crește longevitatea. Cum te pot ajuta să trăiești mai mult
Alimente care pot crește longevitatea. Cum te pot ajuta să trăiești mai mult
Alimente care pot crește longevitatea. Cum te pot ajuta să trăiești mai mult
Reclamă
PARTENERI
icon