8 nutrienți care pot reduce anxietatea. Cum pot acționa asupra stărilor mentale

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 2 ianuarie 2024, 07:03

Menținerea sănătății mintale nu se rezumă numai la metode de relaxare și de înlăturare a stresului. Nutriția poate avea un rol important asupra susținerii unei stări de bine. Citește despre 8 nutrienți care pot reduce anxietatea.

Reclamă

O dietă sănătoasă poate avea efecte benefice asupra bunăstării mentale. Aceasta poate influența în mod semnificativ mintea și poate ameliora simptomele anxietății. De aceea, se recomandă să acorzi atenție alimentației dacă suferi de această afecțiune.

8 nutrienți care pot reduce anxietatea

Anxietatea este cea mai răspândită tulburare mintală. O persoană cu anxietate se luptă săptămâni, luni sau ani cu stări de neliniște, panică sau frică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mecanismele din mulți nutrienți funcționează similar cu medicamentele ISRS, inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei. Deseori, se prescriu pentru a trata anxietatea și depresia.

Nutrienții pot ajuta organismul să reabsorbă neurotransmițătorii, precum serotonina, pentru a reduce anxietatea, în același mod în care o face un medicament. Îi poți obține din multe alimente, iar un aport echilibrat îți poate susține sănătatea generală.

Reclamă

Vitamina D

Vitamina D are proprietăți imunomodulatoare, neuroprotectoare și neurotrofice, fiind printre acești 8 nutrienți care pot reduce anxietatea. Aceasta poate afecta țesuturile cerebrale implicate în anxietate. Mai ales, vitamina D3 poate îmbunătăți starea de spirit și energia. Cea mai bună sursă de vitamina D3 este lumina soarelui.

Magneziu

Magneziul este implicat în reglarea neurotransmițătorilor și a funcției sistemului nervos central, potrivit Hindustan Times. Poate ajuta la echilibrarea semnalelor excitatorii și inhibitorii din creier și poate diminua potențialele simptome de anxietate. Acesta poate stimula producția de acid gamma-aminobutiric (GABA), un neurotransmițător cu un efect calmant asupra creierului.

Zinc

Zincul, un mineral esențial prezent în: diferite plante, alimente de origine animală și suplimente, poate asigura potențiale beneficii în diminuarea anxietății. Acesta poate acționa asupra: acidului gamma-aminobutiric (GABA), neurogenezei și sistemului imunitar.

Reclamă

Calciu

Calciul este unul dintre acești 8 nutrienți care pot reduce anxietatea. Creșterea aportului de calciu poate fi utilă pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit și pentru a reduce simptomele cauzate de stres. Un aport crescut de calciu se asociază cu sentimente mai reduse de anxietate și poate oferi mai multă rezistență emoțională.

Probiotice

Probioticele au capacitatea de a restabili echilibrul microbian normal. De aceea pot avea un potențial rol în tratamentul și prevenirea anxietății. Acestea pot avea un rol major în reglarea stării de spirit, pot contribui la diminuarea inflamației din organism, pot produce neurotransmițători benefici și pot afecta răspunsul la stres.

Acizi grași omega 3

Acizii grași omega 3 se numără printre acești 8 nutrienți care pot reduce anxietatea. Acizii grași omega 3 sunt implicați într-o gamă largă de funcții fiziologice asociate cu neurogeneza, neurotransmisia și neuroinflamația. Mai ales acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA) pot avea aceste efecte.

Melatonină

Melatonina este cel mai frecvent nutrient care îți poate îmbunătăți somnul și poate fi ușor tolerat, conform Jefferson Health. Melatonina reprezintă un hormon natural ce transmite organismului când este timpul să adormi și să te trezești, dar unele persoane nu produc suficient. Deseori, se folosește pentru a trata insomnia, dar poate contribui la reducerea simptomelor și stărilor negative asociate cu anxietatea, ce-ți pot afecta în mod semnificativ calitatea somnului.

N-acetil-cisteină (NAC)

Activitatea antiinflamatoare a N-acetil-cisteinei poate proteja împotriva inflamației cronice, implicată în declanșarea multor tulburări psihice. NAC poate influența echilibrul unui neurotransmițător din creier numit glutamat. Dezechilibrele în glutamat se asociază cu tulburări de anxietate, iar NAC poate ajuta la restabilirea acestui echilibru.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa alimentația
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa alimentația
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa alimentația
Reclamă
PARTENERI
icon