Cafeaua este printre cele mai frecvent consumate băuturi dimineața. Alături de gustul său specific și mirosul plăcut pe care îl emană, aceasta poate avea un impact semnificativ asupra sănătății. Află cât de mult crește cafeaua colesterolul.
Cafeaua poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate, cum ar fi susținerea procesului de slăbire sau diminuarea riscului de a dezvolta afecțiuni precum diabet de tip 2 sau boala Alzheimer. Totodată, aceasta poate avea unele efecte adverse, care pot include creșterea nivelurilor de colesterol din sânge.
Ce este colesterolul
Colesterolul se găsește în fiecare celulă a corpului, potrivit Eating Well. Acesta îndeplinește numeroase funcții în organism inclusiv: sprijinirea digestiei, producerea de hormoni și producerea de vitamina D. Poți asimila colesterol din anumite alimente și băuturi, iar ficatul produce tot colesterolul de care ai nevoie.
Când vrei să afli cât de mult crește cafeaua colesterolul, reține că ficatul poate secreta ambele tipuri de colesterol: lipoproteine cu densitate mare, mai exact HDL și lipoproteine cu densitate scăzută, mai precis colesterol LDL. Fiecare dintre acestea are efecte foarte diferite asupra sănătății inimii.
Colesterolul bun asigură fluxul sanguin, contracarează colesterolul rău și îl elimină din organism. Pe de altă parte, colesterolul rău este necesar pentru buna funcționare a corpului, însă se poate acumula și poate forma plăci în artere. Cu timpul, acestea se pot rupe și pot provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Pentru a reduce colesterolul, poți încerca alimente care îl pot absorbi și elimina din intestine înainte de a ajunge în sânge. Printre acestea se numără: pere, mere, citrice, cartofi dulci, morcovi, dovleac sau broccoli.
Cât de mult crește cafeaua colesterolul
Pe lângă conținutul ridicat de cofeină, cafeaua conține peste 1000 de compuși bioactivi. Majoritatea pot avea roluri benefice în organism, dar o parte pot cauza efecte adverse, în special cafestol și kahweol. Acești compuși, denumiți diterpene, se găsesc în compoziția uleiurilor de cafea. Pot declanșa o creștere a colesterolului LDL deoarece pot inhiba capacitatea naturală a organismului de a procesa și elimina colesterolul.
Capacitatea consumului de cafea de a crește colesterolul depinde de mai mulți factori. Cel mai important este modul în care se prepară. Cafeaua fiartă sau cea preparată cu piston ar putea influența într-un mod semnificativ mai mare colesterolul decât cafeaua filtrată. Cafeaua filtrată poate crește puțin colesterolul, în timp ce espresso-ul poate da o creștere moderată. Filtrarea cafelei împiedică uleiurile care conțin diterpene să ajungă în băutură.
Dacă vrei să afli cât de mult crește cafeaua colesterolul, gândește-te că boabele de cafea pot influența acest proces. De exemplu, boabele de cafea arabica conțin mai multe diterpene decât boabele de cafea robusta. Totodată, sortimentele cu o culoare mai deschisă au un conținut mai ridicat de diterpene decât cele mai întunecate.
În același timp, tipul de aparat poate influența acest aspect. Unele filtre de hârtie sunt mai poroase decât altele. Pe lângă aceasta, cantitatea de cafea consumată zilnic poate influența mult nivelul colesterolului.
Cremele cu un conținut ridicat de grăsimi saturate sau frișca pot favoriza riscul de creștere a colesterolului. Consumul de zahăr adăugat și siropuri dulci pe termen lung pot dăuna sănătății inimii.
Dacă vrei să consumi cafea și să reduci acest risc, poți încerca să bei cafea decofeinizată. Cafeaua cu cofeină are șanse mai mari de a crește colesterolul decât cafeaua decofeinizată, conform WebMD.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.