5 antioxidanți care pot preveni boala Alzheimer și alimentele care îi conțin

Publicat: 3 septembrie 2023, 06:30 / Actualizat: 3 septembrie 2023, 8:15

În creierul persoanelor care suferă de maladia Alzheimer există deficite mari ale unor antioxidanți, potrivit unui nou studiu. Aceștia ar putea reduce riscul de a dezvolta demență și pot fi asigurați ușor din alimentație. Află care sunt acești antioxidanți care pot preveni boala Alzheimer și ce legume și fructe îi conțin. 

Boala Alzheimer este o afecțiune complexă, iar cauzele sale exacte nu sunt încă pe deplin înțelese. O combinație de factori genetici, mecanisme moleculare și factori de mediu contribuie la dezvoltarea acestei maladii, cea mai frecventă formă de demență. Deși nu există o soluție garantată de prevenire a bolii Alzheimer, cercetările au arătat că alimentația poate juca un rol important în menținerea sănătății creierului. 

Un nou studiu arată că, în cazul persoanelor care suferă de Alzheimer, nivelul cerebral a cinci antioxidanți este la jumătate față de cel normal. Rezultatele cercetării, care au fost publicate în Journal of Alzheimer’s Disease, sugerează că acești antioxidanți ar putea îmbunătăți funcțiile cognitive și reduce riscul de demență.

„Acest studiu demonstrează, pentru prima dată, deficite în antioxidanți alimentari importanți în creierele afectate de boala Alzheimer”, a declarat C. Kathleen Dorey, profesor în cadrul Virginia Tech Carilion School of Medicine și unul dintre autorii studiului. 

Antioxidanți care pot preveni boala Alzheimer

Cercetătorii au analizat creierele a 31 de donatori a căror vârstă medie era de 75 de ani. Boala Alzheimer era cauza de deces a celor mai mulți dintre ei. Comparându-le cu creiere sănătoase, au descoperit că cei afectați de boală aveau doar jumătate din nivelul unor micronutrienți – vitamine și minerale esențiale pentru funcționarea organismului. 

Lista de antioxidanți care pot preveni boala Alzheimer include:

1. Licopenul

Acest antioxidant face parte din familia carotenoidelor (la fel ca mai cunoscutul betacaroten). Organismul nu îl poate sintetiza și trebuie asigurat din alimentație. Licopenul dă culoarea roșie pepenelui, roșiilor și altor fructe în cantitate mai mică: portocalelor roșii, grepfrutului roz și caiselor. 

Acest pigment natural este unul dintre cei mai puternici antioxidanți. Antioxidanții sunt substanțe care pot neutraliza radicalii liberi din organism. Aceștia duc la deteriorarea celulelor și dezvoltarea unor boli grave, cum este Alzheimer, dar și cele cardiovasculare sau cancerul.

2. Antioxidanți care pot preveni boala Alzheimer: retinolul

Pe lista de antioxidanți care pot preveni boala Alzheimer se află și retinolul, o formă a vitaminei A esențială pentru sănătate. Ea este foarte importantă pentru creștere și dezvoltare, vedere, imunitate și sănătatea pielii. 

Retinolul se găsește în alimente precum:

  • ouăle;
  • ficatul; 
  • peștele gras;
  • laptele integral și produsele lactate.

Corpul poate converti beta-carotenul în retinol, astfel încât putem include în alimentație și sursele indirecte, care includ fructele și legumele de culoare portocalie și verde închis.

3. Luteina

Cunoscută și ca „vitamina ochilor”, luteina este un alt antioxidant puternic ce face parte din aceeași familie a carotenoidelor precum licopenul. Ea se acumulează în special în zona retinei, pe care o protejează împotriva deteriorării cauzate de expunerea la lumină. Luteina reduce riscul de boli oculare precum degenerescența maculară și cataracta, dar are și alte roluri în organism: ajută la neutralizarea radicalilor liberi din corp și previne îmbătrânirea prematură.

Acest antioxidant oferă legumelor și fructelor culorile galben și portocaliu. El poate fi asigurat din mai multe surse alimentare:

  • gălbenușul de ou;
  • dovlecii;
  • dovleceii;
  • varza kale;
  • porumbul;
  • ardeii portocalii.

4. Antioxidanți care pot preveni boala Alzheimer: zeaxantina

Acest antioxidant face parte din aceeași familie cu luteina, având o nuanță galbenă sau portocalie. Zeaxantina protejează, de asemenea, vederea și contribuie la prevenirea unor afecțiuni oculare. Datorită proprietăților sale antioxidante, ea poate reduce stresul oxidativ din organism, care este implicat în apariția maladiei Alzheimer. 

Zeaxantina se găsește în cantități mai mari în:

  • ouă;
  • portocale;
  • struguri;
  • porumb;
  • fructe goji;
  • mango;
  • ardei portocalii.

5. Vitamina E

Cunoscută în principal pentru proprietățile sale antioxidante, vitamina E ajută la neutralizarea radicalilor liberi care contribuie la deteriorarea celulelor și la îmbătrânirea prematură. Un aport optim de vitamina E din alimentație contribuie la protejarea celulelor și țesuturilor de stresul oxidativ generat de radicalii liberi.

De asemenea, vitamina E subțiază sângele și menține integritatea pereților vasculari, ajutând astfel la prevenirea formării cheagurilor de sânge. Ea susține sistemul imunitar, protejează celulele nervoase și menține sănătatea pielii.

Vitamina E poate fi găsită în:

  • uleiuri vegetale;
  • nuci precum migdalele și arahidele;
  • semințe precum cele de floarea soarelui sau in:
  • spanac;
  • avocado;
  • pește gras;
  • kiwi;
  • mango.

„Aceste rezultate sunt în concordanță cu studii populaționale ample care au descoperit că riscul de boală Alzheimer a fost semnificativ mai scăzut la cei care au avut o alimentație bogată în carotenoizi sau aveau niveluri ridicate de luteină și zeaxantină în sânge sau acumulate în retină ca pigment macular”, a declarat profesorul Kathleen Dorey. Consumul de legume și fructe bogate în acești antioxidanți ajută la menținerea sănătății creierului la toate vârstele, conchide aceasta. 

Dieta MIND reduce riscul de Alzheimer

Studii anterioare au constatat că dieta MIND, care combină principii din dieta mediteraneană și dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), scade riscul de a dezvolta maladia Alzheimer. Numele acesteia este un acronim de la Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay și se traduce prin dieta care întârzie declinul cognitiv. 

Dieta MIND pune accent pe consumul de fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și pește, în detrimentul cărnii, produselor lactate și dulciurilor. Aceste alimente bogate în antioxidanți sunt considerate benefice pentru sănătatea creierului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
O nouă ipoteză despre cauza bolii Alzheimer. Cum poate fi încetinit declinul cognitiv
O nouă ipoteză despre cauza bolii Alzheimer. Cum poate fi încetinit declinul cognitiv
Băuturi bogate în vitamina A. Cum te pot ajuta să obții acest nutrient
Băuturi bogate în vitamina A. Cum te pot ajuta să obții acest nutrient
Metode de prevenție a demenței. Ce poți face la 40 de ani ca să nu faci Alzheimer la 60
Metode de prevenție a demenței. Ce poți face la 40 de ani ca să nu faci Alzheimer la 60
PARTENERI