Alimente care pot ameliora diareea. Cum pot sprijini vindecarea

Publicat: 2 iunie 2024, 08:53

În funcție de severitatea pe care o au, simptomele diareei îți pot afecta starea de bine și-ți pot îngreuna activitatea zilnică. Acestea pot fi atenuate cu ajutorul unor schimbări în dietă. Citește despre alimente care pot ameliora diareea.

Dacă te confrunți cu această tulburare digestivă, este important să-ți asiguri un nivel optim de hidratare și să obții un aport adecvat de substanțe nutritive. În această situație, alimentația are un rol semnificativ deoarece unele alimente pot agrava simptomele.

Alimente care pot ameliora diareea

Diareea poate fi ameliorată prin consumul anumitor alimente, care pot ajuta la gestionarea simptomelor digestive. În același timp, poate fi benefic să eviți mâncarea care îți poate agrava starea de sănătate, cum ar fi alimentele cu grăsimi sau produsele lactate.

În mod normal, diareea se vindecă în decurs de câteva zile, conform Business Insider. Dacă starea de sănătate nu se ameliorează sau se înrăutățește se recomandă să ceri într-un timp cât mai scurt consultul unui medic. În acest caz, afecțiunea poate avea la bază o infecție.

Legume fierte

Legumele crude se pot digera mai greu și pot provoca disconfort sub formă de gaze și balonare. Legumele fierte pot fi mai ușor de suportat atunci când suferi de diaree. Printre acestea se pot include: cartofii, morcovii și fasolea verde.

Supă și biscuiți

Supa și biscuiții sunt alimente care pot ameliora diareea. Diareea poate cauza într-un timp scurt deshidratare, de aceea ai nevoie să-ți înlocuiești constant pierderile de fluide, potrivit Women’ Health.

Consumul de supă te poate ajuta să rezolvi această problemă, mai ales că-ți poate oferi mai multe substanțe nutritive. Supa te poate ajuta să-ți atingi nivelul de lichide și nutrienți, în timp ce biscuiții au frecvent un conținut ridicat de sare. Diareea poate determina pierderi importante de lichide și electroliți, precum sodiul și potasiul, astfel încât consumul de alimente sărate poate ajuta la recuperarea acestora.

Carne slabă de pui sau curcan

Pentru a evita grăsimile, poți opta pentru tipuri de carne cu un conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi carnea slabă de pui sau curcan. De asemenea, este indicat să eviți să adaugi condimente puternice la preparare deoarece acestea îți pot irita sistemul digestiv. În schimb, poți amesteca ierburi uscate sau proaspete, precum: busuioc, pătrunjel, cimbru, rozmarin, oregano sau coriandru.

Ouă gătite

Ouăle gătite se numără printre aceste alimente care pot ameliora diareea și pot întări sistemul imunitar, ceea ce poate fi un aspect benefic în lupta cu infecțiile. Se recomandă să optezi pentru rețete fără unt sau brânză deoarece acestea pot înrăutăți simptomele.

În plus, atât albușul, cât și gălbenușul prezintă un conținut nutritiv ridicat de: acizi grași Omega-3, grăsimi, vitamina A, vitamina D și vitamina E. Albușul conține marea majoritatea a proteinelor.

Alimente cu un conținut scăzut de fibre

Fibre susțin sănătatea sistemului digestiv deoarece pot adăuga volum scaunului și pot ajuta la menținerea mișcărilor tractului intestinal. O dietă cu un conținut scăzut de fibre poate ușura digestia. În această categorie se regăsesc: ovăzul, grâul și orez fiert.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietățile medicinale ale ceaiului de pătrunjel. La ce este utilă această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de pătrunjel. La ce este utilă această băutură
Cum poți obține silueta dorită pentru vară. Sfaturi pentru post intermitent, masaj cu bambus și antrenamente HIIT
Cum poți obține silueta dorită pentru vară. Sfaturi pentru post intermitent, masaj cu bambus și antrenamente HIIT
Ce se întâmplă dacă bei cafea în fiecare zi. Cum acționează în organism
Ce se întâmplă dacă bei cafea în fiecare zi. Cum acționează în organism
PARTENERI