Cât de sănătos este să consumi zilnic ouă. Cum îți pot influența starea de sănătate

Publicat: 8 noiembrie 2023, 08:29

Ouăle reprezintă una dintre cele mai sănătoase surse de proteine și sunt apreciate pentru conținutul nutritiv bogat în: vitamine, minerale și fier. Cu toate acestea, dacă le incluzi în alimentația zilnică, acestea pot avea unele riscuri pentru sănătate. Află cât de sănătos este să consumi zilnic ouă.

Alături de numeroasele beneficii pentru sănătate, ouăle oferă senzație de sațietate o bună parte din zi. Se transportă ușor și pot fi incluse într-o varietate de preparate culinare, care nu necesită mult timp pentru a le găti.

Cât de sănătos este să consumi zilnic ouă

Albușul și gălbenușul oului au un profil nutritiv ridicat. Gălbenușul conține vitamine solubile în grăsimi, inclusiv: vitamina A, vitamina D, vitamina E, grăsimi și acizi grași esențiali omega 3. În același timp, majoritatea proteinelor se găsesc în albușul de ou.

Ouăle pot completa o dietă sănătoasă și echilibrată, atât timp cât nu depășești cantitatea zilnică de 2 ouă. Acestea pot contribui la susținerea unei compoziții corporale echilibrate și a unei greutăți optime.

De asemenea, ai la dispoziție multe idei de mic dejun din ouă. Acestea au printre cele mai puternice abilități de a oferi senzație de sațietate.

Pot întări imunitatea

Dacă te întrebi cât de sănătos este să consumi zilnic ouă, gândește-te că-ți oferă suficientă energie pentru a-ți începe ziua. Gălbenușul de ou conține vitamina D, care te poate ajuta să te vindeci mai repede de răceală și gripă. În plus, poate întări imunitatea deoarece conține o serie minerale și vitamine necesare pentru a-ți menține sănătatea generală.

Pot îmbunătăți sănătatea ochilor

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, este normal ca vederea să înceapă să se deterioreze treptat. Există câțiva nutrienți, care pot contribui la protejarea și susținerea sănătății ochilor. Gălbenușul conține concentrații ridicate de caroteni, în special luteină și zeaxantină, care sunt importante pentru prevenirea degenerescenței maculare și a cataractei. Ouăle reprezintă o sursă de vitamina A, un nutrient ce susține vederea, potrivit BBC Good.

Te pot ajuta să slăbești

Dacă vrei să știi cât de sănătos este să consumi zilnic ouă, ia în considerare că reprezintă alimente bogate în proteine și grăsimi. Când le consumi zilnic, senzația de sațietate pe care mențin te ajută să eviți să iei gustări pe parcursul zilei sau să mănânci mai mult decât are nevoie organismul. Atunci când le consumi la micul dejun, îți pot susține metabolismul și te pot ajuta să-ți controlezi apetitul.

Pot sprijini sănătatea creierului

Consumul zilnic de ouă poate îmbunătăți sănătatea cognitivă deoarece acestea au în compoziție toți nutrienții necesari pentru a asigura o capacitate mentală optimă. Conține: vitamina B6, colină, acid folic (vitamina B9) și vitamina B12. Acești nutrienți echilibrează starea de spirit și memoria.

Pot susține sănătatea pielii

Când vrei să știi cât de sănătos este să consumi zilnic ouă, ia în calcul că seleniul are un rol important în menținerea sănătății pielii, iar ouăle reprezintă o sursă bună a acestui nutrient. Când consumi zilnic un ou, acesta poate contribui la susținerea sănătății pielii datorită concentrațiilor de nutrienți conținuți.

Pot crește colesterolul bun și colesterolul rău

Atunci când consumi zilnic ouă, acest obicei îmbunătățește colesterolul bun, mai precis colesterolul HDL, lipoproteine de înaltă densitate, conform Entertainment Times. Totodată, dacă mănânci prea multe ouă, acest obicei îți poate crește nivelurile de colesterol rău, mai exact colesterolul LDL, lipoproteine densitate cu scăzută, și grăsimile. Odată cu trecerea timpului, acești doi factori pot favoriza dezvoltarea afecțiunilor cardiace.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
PARTENERI