Stilul de viață poate influența în mod considerabil tranzitul intestinal. O dietă echilibrată și câteva obiceiuri te pot ajuta să eviți afecțiunile digestive și să-ți sprijini sănătatea intestinală. Citește despre metode naturale de îmbunătățire a digestiei.
Oricine se confruntă ocazional cu simptome digestive, cum ar fi: stomac deranjat, gaze, arsuri, senzație de greață, constipație sau diaree. Atunci când devin cronice, acestea pot afecta desfășurarea activităților zilnice și calitatea vieții.
Metode naturale de îmbunătățire a digestiei
Modificările stilului de viață te pot ajuta să-ți îmbunătățești digestia dacă suferi de simptome digestive ocazionale, frecvente sau cronice. Poți încerca o dietă echilibrată, mâncatul conștient, tehnici de reducerea a nivelului de stres sau renunțarea la diferite vicii, cum ar fi fumatul sau consumul frecvent de alcool.
Dacă nu prezintă simptome severe, majoritatea afecțiunilor digestive pot fi tratate fără probleme acasă prin adoptarea a câteva obiceiuri sănătoase. Simptomele persistente și cele care încep să se agraveze necesită un consult medical.
Consumă alimente integrale
Alimentele integrale sunt produse procesate le un nivel minim, bogate în substanțe nutritive. Acestea se asociază cu o serie de beneficii pentru sănătate. În același timp, este important să limitezi consumul de alimente foarte procesate, care au un conținut ridicat de: grăsimi saturate, carbohidrați rafinați și aditivi alimentari.
Adaugă grăsimi sănătoase în dietă
Adăugarea unor grăsimi sănătoase în dietă se regăsește printre aceste metode naturale de îmbunătățire a digestiei. Pentru a avea o digestie bună, ai nevoie să asimilezi un aport corespunzător de grăsimi. Grăsimea asigură senzație de sațietate pe parcursul zilei și este necesară pentru a facilita absorbția anumitor substanțe nutritive, precum: vitamina A, vitamina D, vitamina E și vitamina K.
Mai mult, acizii grași omega-3 ar putea diminua riscul de a dezvolta boli inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulcerativă. Aceștia sunt prezenți în mai multe tipuri de semințe și pește.
Hidratează-te
Aportul scăzut de lichide este printre principalele cauze ale constipației. Aportul necesar de lichide se obține din băuturile și alimentele pe care le consumi. Se poate să ai nevoie de mai multă apă decât de obicei dacă trăiești într-un climat cald, faci exerciții fizice intense sau te simți rău.
Bea ceai de mentă
Ceaiul de mentă este un remediu natural popular pentru tratarea senzației de greață și a indigestiei, potrivit Medical News Today. Uleiul de mentă din frunze poate ameliora simptomele sindromului colonului iritabil și durerile de stomac pe termen scurt.
Fă mișcare
Exercițiile fizice regulate sunt metode naturale de îmbunătățire a digestiei. Exercițiile fizice și gravitația ajută alimentele să circule prin sistemul digestiv. Prin urmare, o plimbare după masă îți poate ajuta tranzitul intestinal.
Gestionează-ți nivelul de stres
Stresul poate avea un impact negativ asupra sistemului digestiv. Acesta se asociază cu: ulcerul gastric, diareea, constipația și sindromul colonului iritabil. Hormonii de stres au un impact negativ direct asupra digestiei. În plus, intestinul și creierul sunt strâns legate, de aceea ce-ți afectează creierul îți poate afecta și digestia.
Practică mâncatul conștient
Dacă nu ești atent, poți mânca mai repede sau mai mult decât ar fi normal. Mâncatul conștient este practica de a acorda atenție tuturor aspectelor hranei și procesului de a mânca. Acesta poate diminua simptomele digestive la persoanele care suferă de colită ulcerativă sau sindromul colonului iritabil, conform Healthline.
Mestecă-ți cu atenție mâncarea
Printre aceste metode naturale de îmbunătățire a digestiei se numără mestecarea cu atenție a alimentelor. Digestia începe în gură. Dinții descompun alimentele în bucăți mai mici, astfel încât enzimele din tractul digestiv să le digere mai ușor. Mâncarea mestecată puțin se asociază cu reducerea absorbției substanțelor nutritive.
Include fibre în alimentație
Fibrele au un rol important în asigurarea unei digestii bune. Un aport prea redus de fibre este printre principalele cauze ale constipației. Fibrele solubile absorb apa si contribuie la adăugarea de volum scaunului. Fibrele insolubile ajută la menținerea mișcărilor tractului digestiv. Le poți obține din: legume, fructe și cereale integrale. Totuși, când consumi cantități mai mari, fibrele pot provoca gaze intestinale.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.