Preparatele fermentate pot conține probiotice benefice pentru sistemul digestiv. Probioticele sunt bacterii bune care rămân în intestine și pot îmbunătăți digestia, pot întări sistemul imunitar și pot ajuta la susținerea unei greutăți optime. Citește despre alimente fermentate pentru sănătatea intestinală.
Probioticele pot fi utile în tratarea unei serii de afecțiuni și boli. Printre acestea se pot regăsi: diareea, sindromul colonului iritabil (IBS), colicile și boala parodontală.
Alimente fermentate pentru sănătatea intestinală
Alimentele fermentate includ deseori o varietate de substanțe nutritive esențiale, cum ar fi: proteine, fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Adăugarea alimentelor fermentate în dietă poate îmbunătăți sănătatea generală, de aceea poate fi benefic să le consumi constant.
Dacă vrei să fii sigur că-ți organizezi o dietă echilibrată în care incluzi alimente fermentate, poți cere sfatul unui nutriționist sau al unui medic. Astfel, poți obține mai multe informații utile.
Iaurt
Iaurtul se prepară din lapte fermentat, potrivit BBC Good Food. Probioticele din iaurt ajută la digerarea unei părți din lactoză, care este un tip de zahăr prezent în lapte. Astfel, dacă ai intoleranță mai ușoară la lactoză, îl poți consuma. Multe companii produc sortimente de iaurt vegan și fără lactate care includ probiotice.
Consumul de iaurt poate reduce riscul de a dezvolta cancer mamar, cancer colorectal și diabet de tip 2. Mai mult, poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, osoasă și intestinală.
Chefir
Chefirul este bogat în calciu și probiotice, fiind printre aceste alimente fermentate pentru sănătatea intestinală. Acestă băutură se prepară din lapte fermentat, care se aseamănă cu iaurtul de băut. Consumul de chefir poate fi util pentru a trata: diabetul, bolile cardiovasculare, problemele de imunitate și tulburările neurologice.
Varză murată tocată
Varza murată tocată conține fibre și probiotice. Microbiomul acestui aliment, mai exact coloniile de bacterii, poate crește rapid în timpul procesului de fermentație și se menține stabil în timpul ambalării, conform Eating Well.
Kombucha
Kombucha este un ceai acidulat și fermentat, cu un conținut bogat în drojdie și bacterii benefice. Acestei băuturi i se adaugă deseori arome de ierburi sau fructe. În plus, conține antioxidanți, care pot contribui la combaterea efectelor dăunătoare ale stresului oxidativ.
Oțet de mere
Oțetul de mere se obține prin zdrobirea merelor și permiterea drojdiilor să fermenteze zaharurile naturale în acid acetic. Oțetul nefiltrat păstrează beneficiile deoarece conține o colecție de proteine, enzime și bacterii prietenoase. În general, un produs nefiltrat are un aspect tulbure în sticlă. Consumul său constant poate îmbunătăți nivelurile de zahăr din sânge à jeun. Totuși, deoarece are un pH foarte acid, evită să-l consumi în stare pură, fără a-l dilua sau amesteca în alt produs.
Tempeh
Tempeh se regăsește printre aceste alimente fermentate pentru sănătatea intestinală. Acesta se aseamănă cu tofu deoarece este o proteină pe bază de plante preparată din boabe de soia fermentate natural. Însă, în comparație cu tofu, tempeh se obține prin fermentație. Totodată, are o textură mai fermă și un profil de aromă similar nucilor. Deoarece conține toți aminoacizii esențiali, oferă o sursă completă de proteine vegetariene.
Consumul de tempeh poate asigura potențiale efecte pozitive pentru sănătate pentru numeroase afecțiuni. Acesta poate menține sănătatea intestinală, funcția cognitivă, sănătatea plămânilor, sănătatea cardiovasculară, sănătatea ficatului și sănătatea oaselor. În același timp, ar putea fi util în lupta împotriva diabetului de tip 2 și a cancerului.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.