Antena

Cât de mult te poate deshidrata consumul de cafea. Cum poate afecta nivelurile de lichide din organism

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 27 ianuarie 2025, 08:52

Cofeina, o componentă majoră a cafelei, are proprietăți diuretice care cresc producția de urină și cauzează pierderi de lichide. Aceasta poate produce unele modificări în organism. Află cât de mult te poate deshidrata consumul de cafea.

Reclamă

Deshidratarea are drept cauză reducerea apei corporale totale. Atunci organismul pierde mai multe lichide decât obține. De obicei, implică mai mulți factori care contribuie la acest efcet. Deseori, se asociază cu pierderea excesivă de lichide prin transpirație, urinare sau vărsături.

Cât de mult te poate deshidrata consumul de cafea

Consumul de cafea poate afecta starea lichidelor, însă un aport în cantități moderate prezintă un risc redus de a cauza o deshidratare semnificativă. În același timp, identificarea efectelor oferite de cafea te poate ajuta să o incluzi într-o alimentație bine echilibrată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cafeaua este bogată în compuși bioactivi care contribuie la gustul său aromat și la diferite beneficii pentru sănătate. Conținutul de cofeină al băuturii poate fi potențiala sa cauză a deshidratării. Cofeina acționează ca un diuretic, crește producția de urină și poate determina o pierdere considerabilă de lichide, conform Health.

Dacă te întrebi cât de mult te poate deshidrata consumul de cafea, gândește-te că rinichii acționează ca un tip de filtre. Aceștia curăță toxinele și excesul de lichide din sânge prin tuburi de dimensiuni mici numite glomeruli. Consumul de cofeină poate ajuta aceste tuburi de dimensiuni foarte reduse să se mențină deschise și să curețe sângele mai eficient. Totuși, acest aspect poate influența cantitatea de apă pe care organismul o reține sau o elimină. Capacitatea de filtrare crescută permite rinichilor să elibereze mai multă apă, ceea ce poate cauza urinări frecvente.

Reclamă

Consumul a minim patru cești de cafea zilnic sau a cel puțin 400 de miligrame de cofeină crește producția de urină pentru consumatorii obișnuiți și ocazionali de cafea. Din acest motiv, poate determina efecte de deshidratare. Cafeaua care conține cantități mari de cofeină crește producția de urină mai mult decât cafeaua care conține cantități mai mici, potrivit Very Well Health. De regulă, se întâmplă în decurs de două până la trei ore de la ingestie.

Ce poți face pentru a evita deshidratarea în urma consumului de cafea

Dacă te întrebi cât de mult te poate deshidrata consumul de cafea, ia în considerare că atunci când bei în exces cafea și nu echilibrezi cu un aport adecvat de apă, se poate să dezvolți simptome de deshidratare. Băuturile din cafea cu adaos de zahăr sau alcool pot agrava deshidratarea. Temperaturile ridicate și activitatea fizică intensă pot crește riscul de deshidratare dacă creșterea producției de urină din cofeină nu este compensată cu lichide suplimentare.

Deshidratarea se poate manifesta prin simptome, precum: senzație de sete, senzație de gură uscată, reducerea producției de urină, urină de culoare galben închis, piele uscată, dureri de cap, stări de oboseală și senzație de amețeală. Formele mai severe de deshidratare pot cauza simptome precum confuzie și ritm cardiac rapid. De asemenea, consumul zilnic de cafea poate crește tensiunea arterială.

Reclamă

Pentru a atenua efectele deshidratării, poți încerca să echilibrezi consumul de cafea cu multă apă și alte băuturi fără cofeină. În același timp, poți acorda atenție semnelor de deshidratare. În acest mod, poți stabili când este nevoie să oprești consumul de cafea și să începi să bei alte lichide. Pe lângă apă, dacă te deshidratezi poți încerca să bei: băuturi cu electroliți, ceaiuri din plante, apă de cocos sau sucuri de fructe.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Reclamă
PARTENERI
Chec cu cocos și coacăze roșii
Rețete Fel De Fel
Chec cu cocos și coacăze roșii
Din categoria deserturilor delicioase cu fructe, azi avem pentru tine o rețetă minunată de chec cu cocos și coacăze roșii. Este rețeta unui desert parfumat, ușor exotic, cu o notă acrișoară și răcoritoare. Textura este ușor umedă, datorită laptelui de cocos și fructelor. Iar aroma echilibrează dulceața exotică a nucii de cocos cu prospețimea coacăzelor. Acest chec este o prăjitură care încântă din prima clipă prin aspectul său luminos, natural. Are un miez alb străbătut de pete rubinii de coacăze roșii, care îți dau impresia că au fost pictate în aluat. Glazurat ușor cu zahăr pudră sau presărat cu fulgi de cocos, pare desprins dintr-o dimineață de vară, când prospețimea și lumina se îmbină cu pofta de dulce simplu și curat. Mai găsești pe blog și o rețetă de chec cu cocos și căpșuni. Și acesta este un desert parfumat și pufos, perfect pentru mic dejun, gustare sau o cafea de după-amiază. Iar din categoria deserturilor cu coacăze îți recomandăm să încerci chec pufos cu coacăze negre. Este un desert perfect echilibrat între dulce și acrișor, cu o textură moale și aerată, și o aromă intens fructată. Despre rețeta de chec cu cocos și coacăze roșii Aluatul are o finețe aparte, aerat, dar consistent și ușor umed. Fiecare mușcătură îți oferă o alternanță de dulce cald și exotic. Dar are și o aciditate explozivă și răcoritoare de la coacăzele roșii. Aceste fructe, mici și lucioase, aduc nu doar o culoare vie și atrăgătoare, ci și o notă tonică, care taie din dulceață și te îndeamnă să mai iei o felie. Nuca de cocos nu domină, ci creează o aromă de fundal subtilă și exotică. Folosită sub formă de fulgi uscați aceasta oferă o ușoară granulație plăcută în aluatul moale. Laptele de cocos înmoaie compoziția și adaugă o delicatețe cremoasă, dar fără să încarce sau să îngreuneze desertul. Este un chec perfect pentru vară. Este ușor, fructat, cu arome proaspete. Poate fi servit atât ca mic dejun, cât și la ceaiul de după-amiază. Este perfect și ca desert la finalul unei mese lejere. Dacă este servit rece, după ce a stat câteva ore la frigider, devine și mai răcoritor. Este un echilibru între desert și gustare de vară. Decorul simplu cu zahăr pudră și câteva coacăze proaspete întărește impresia de prospețime, fără să concureze cu parfumul discret de cocos și vanilie din interior. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru deliciosul chec cu cocos și coacăze roșii.
icon