Antena

Beneficiile mirodeniilor pentru o alimentație sănătoasă. Ce efecte au asupra microbiotei intestinale

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 17 septembrie 2024, 07:26 / Actualizat: 16 octombrie 2024, 13:42

Chiar dacă în general sunt recunoscute pentru utilizările culinare, o bună parte din condimente pot avea efecte benefice asupra organismului. Roxana Voica, medic gastroenterolog, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 1, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre beneficiile mirodeniilor pentru o alimentație sănătoasă.

Reclamă

Roxana Voica a vorbit despre o serie de mirodenii bogate în nutrienți și acizi vegetali, care pot îmbunătăți sănătatea unei persoane. Ea a exemplificat câteva întrebuințări din medicina tradițională și a explicat ce modificări produc în organism în funcție de substanțele vegetale pe care le au în compoziție.

Beneficiile mirodeniilor pentru o alimentație sănătoasă

De obicei, mirodeniile se adaugă la prepararea rețetelor culinare pentru a le oferi un gust mai plăcut și a le consuma cu mai multă ușurință. Însă, pe lângă utilizările din bucătărie, acestea pot avea efecte benefice asupra organismului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Condimentele sunt cunoscute pentru rezultatele medicinale. În antichitate, se foloseau ca parfumuri și ca antibacteriene, mai exact ca antibiotice. Cu toate acestea, în prezent se utilizează mai rar deoarece nu mai au aceeași popularitate, chiar dacă au rămas la fel de eficiente.

Beneficiile mirodeniilor pentru o alimentație sănătoasă pot sprijini sănătatea sistemului digestiv. Mai mult, o bună parte dintre condimente îmbunătățesc microbiota. Aceasta înseamnă că măresc diversitatea bacteriană, aceea de care organismul are nevoie la nivel intestinal.

Reclamă

,,Cred că ar trebui să începem încet încet să punem mirodenii în mâncarea pe care deja o preparăm.”

– Roxana Voica, medic gastroenterolog

,,De multe ori, am considerat mirodeniile ca fiind niște trucuri de a îmbunătăți gustul mâncării, dar de fapt, au atât de multe beneficii în ele.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Anason stelat

Anasonul stelat conține un compus denumit acid shikimic, care este compusul de bază în sinteza oseltamivirului. Oseltamivirul este un antiviral foarte cunoscut pentru gripă, care se adaugă în mod obișnuit în numeroase tratamente.

Scorțișoară

Beneficiile mirodeniilor pentru o alimentație sănătoasă se pot observa și în cazul scorțișoarei. Există studii efectuate pe durata a 4 săptămâni. În cadrul acestora, participanții au consumat jumătate de linguriță de scorțișoară, în fiecare zi, în diverse preparate. Prin monitorizare continuă, cercetările au arătat că scade glicemia și îmbunătățește rezistența la insulină.

Reclamă

Turmeric

Turmeric este un antiinflamator foarte cunoscut și anticancerigen. Inhibă toate căile existente ale inflamației. (Biodisponibilitatea este capacitatea unui medicament de a fi absorbit treptat, în cantitate suficientă și într-un timp scurt.) Însă, acesta se absoarbe cu dificultate și are o biodisponibilitate foarte scăzută, dacă îl consumi singur, fără alte ingrediente.

Combinat cu piperul, care conține piperină, turmericului îi poate crește biodisponibilitatea de o mie de ori. Spre exemplu, în India copiii îl beau de la vârsta de 8 luni, de când începe să li se diversifice alimentația, sub formă de golden milk, în traducere din limba engleză lapte auriu. În acesta, mamele pun turmeric și o cantitate mică de piper astfel încât i se mărește biodisponibilitatea.

Semințe și nuci

Beneficiile mirodeniilor pentru o alimentație sănătoasă se pot obține din nuci și semințe. Semințele prezintă un conținut bogat în fibre și polifenoli și de obicei conțin acizi grași omega-3. Organismul nu-i poate sintetiza, de aceea are nevoie să-i asimileze din alimentație.

Există două surse de acizi grași omega-3. Prima este pește gras, în care există acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA), doi acizi grași esențiali. A doua sursă include semințele și nucile în care există acid linoleic, un tip de acid gras omega-3.

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon