Alimente și băuturi fermentate pentru digestie. Efectele pe care le pot avea asupra sănătății

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 25 decembrie 2023, 07:19

Alimentele și băuturile fermentate sunt produse care au trecut printr-un proces natural numit fermentație. Acesta implică folosirea de microorganisme precum: bacterii, drojdii sau mucegaiuri pentru a transforma compoziția produselor, ce pot fi benefice pentru sănătatea digestivă. Citește despre alimente și băuturi fermentate pentru digestie.

Reclamă

Pe parcursul acestui proces, microorganismele descompun zaharurile și alți compuși organici din alimente sau băuturi. Astfel, produc modificări ale aromei și texturii și, uneori, le cresc profilul nutrițional. În unele culturi, fermentația reprezintă o modalitate tradițională de gătit.

Alimente și băuturi fermentate pentru digestie

Alimentele și băuturile obținute prin fermentație pot stimula digestia și pot sprijini o mai bună sănătate intestinală prin introducerea bacteriilor benefice. Când consumi aceste probiotice, te pot ajuta la menținerea unui echilibru sănătos al microbiomului intestinal.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Produsele fermentate pot susține absorbția nutrienților și se conservă printr-un proces vechi, care oferă corpului uman probiotice sănătoase, mai precis microorganisme vii. Acestea ajută la îmbunătățirea sănătății intestinale și la stimularea sistemului digestiv. De asemenea, pot încuraja o pierdere în greutate sănătoasă.

Lapte bătut

Laptele bătut este lichidul rămas după amestecarea untului, conform Entertainment Times. Acesta oferă un conținut ridicat de probiotice, care poate ajuta digestia. Zerul tradițional diferă de cel de cultură, care, de obicei, se obține prin adăugarea de bacterii lactice la laptele degresat. În plus, poate susține sănătatea microbiomului intestinal.

Reclamă

Iaurt

Iaurtul conține probiotice, cum ar fi tulpinile de Lactobacillus și Bifidobacterium, fiind printre aceste alimente și băuturi fermentate pentru digestie. Probioticele sale pot susține sănătatea intestinală și pot îmbunătăți digestia. Consumul regulat de iaurt poate contribui la descompunerea lactozei, poate ușura absorbția nutrienților și poate ajuta la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat.

De asemenea, iaurtul grecesc poate reduce tensiunea arterială. Poate fi o proprietate avantajoasă pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială.

Oțet de mere

Oțetul de mere conține acid acetic, care poate distruge bacteriile dăunătoare din intestin, poate îmbunătăți sănătatea digestivă și poate întări sistemul imunitar. Cel mai bine se consumă atunci când îl diluezi cu puțină apă la temperatura camerei. Din cauza naturii sale foarte acide, se recomandă să eviți să-l bei simplu, fără a-l dilua sau combina cu alt produs.

Reclamă

Brânză de lapte crud

Brânza de lapte crud se regăsește printre aceste alimente și băuturi fermentate pentru digestie. Se obține din lapte care nu a fost pasteurizat și se recomandă să aibă minim 6 luni de la producție. Laptele de capră, laptele de oaie și brânzeturile moi de vacă au un conținut foarte bogat în probiotice, inclusiv: thermophilus, bifidus, bulgaricus și acidophilus. Pentru a te asigura că o cumperi pe cea potrivită, este indicat să citești etichetele produselor, potrivit Dr. Axe.

Kombucha

Kombucha este o băutură gazoasă și ușor acidulată obținută prin fermentarea ceaiului îndulcit cu o cultură simbiotică de bacterii și drojdie. Conține probiotice și acizi organici care pot îmbunătăți digestia și sănătatea generală a intestinului.

Kombucha poate avea o varietate de arome și reprezintă o alternativă mai sănătoasă la sucurile zaharoase. Consumul regulat al acestuia poate ajuta la: ameliorarea balonării, susținerea mișcărilor intestinale regulate și îmbunătățirea echilibrului bacteriilor intestinale benefice.

Miso

Miso este un condiment tradițional japonez, derivat din boabe de soia sau cereale, fiind printre aceste alimente și băuturi fermentate pentru digestie. Procesul de fermentație creează o pastă cu o aromă puternică, care se folosește pentru a prepara supă miso și diferite sosuri. Aceasta reprezintă o sursă importantă de probiotice și enzime digestive, ce pot contribui la îmbunătățirea absorbției nutrienților și la susținerea sănătății intestinale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Cum funcționează sistemul digestiv. Simptomele de care trebuie să ții cont ca să ai un organism sănătos
Cum funcționează sistemul digestiv. Simptomele de care trebuie să ții cont ca să ai un organism sănătos
Cum funcționează sistemul digestiv. Simptomele de care trebuie să ții cont ca să ai un organism sănătos
Reclamă
PARTENERI
icon