Cum te poate ajuta consumul de prune uscate. De ce este important conținutul lor nutritiv

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 19 octombrie 2023, 07:01

Prunele uscate au un conținut nutritiv ridicat și un gust foarte plăcut, care le face ușor de adăugat într-o varietate de rețete culinare. În același timp, substanțele lor nutritive pot oferi numeroase beneficii pentru sănătate. Află cum te poate ajuta consumul de prune uscate.

Reclamă

Prunele uscate nu pot fi obținute din orice soi de prune și se pregătesc din soiul Prunus domestica. Aceste prune pot fi uscate deoarece conțin suficient zahăr natural pentru a se usca la soare fără a fermenta.

Cum te poate ajuta consumul de prune uscate

Prunele uscate oferă concentrații ridicate de nutrienți, inclusiv: fibre, carbohidrați, vitamina K, vitamina A și complex de vitamine B. Datorită conținutului bogat în fibre, se asociază cu o reducere a cazurilor de constipație. În plus, conțin un alcool zaharat numit sorbitol, care poate avea un efect laxativ natural asupra organismului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De asemenea, prunele uscate pot fi mai eficiente în tratarea constipației decât multe alte tipuri de laxative, precum psyllium, un tip de fibră folosit frecvent pentru a ameliora constipația. Pot contribui la scăderea nivelului de zahăr din sânge, la îmbunătățirea sănătății oaselor și a sănătății inimii, potrivit VegNews.

Pot susține sănătatea digestivă

Sorbitolul, fitonutrienții și fibrele din prune pot susține funcția intestinală. Consumul de prune uscate poate crește volumul și frecvența scaunului. Acest lucru le face un laxativ natural care susține sănătatea mișcărilor intestinale.

Reclamă

Pot reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2

Dacă te întrebi cum te poate ajuta consumul de prune uscate, gândește-te că se asociază cu un risc redus de diabet de tip 2 datorită conținutul lor ridicat de: fibre, fitochimice și micronutrienți. În plus, chiar dacă au un gust dulce, prunele nu cauzează o creștere mare a nivelului de zahăr din sânge și a insulinei.

De asemenea, dacă suferi de diabet și consumi fructe uscate împreună cu alimente bogate în proteine și grăsimi, glicemia nu va crește la fel de mult, ca atunci când le mănânci simple. 

Pot sprijini sănătatea inimii

Prunele uscate reprezintă o sursă importantă de fibre. Acestea conțin, în special, o fibră solubilă numită pectină, care poate ajuta la echilibrarea nivelului de colesterol. În plus, proprietățile lor antioxidante protectoare și nivelurile ridicate de potasiu pot contribui la scăderea tensiunii arteriale.

Reclamă

Pot reduce hipertensiunea arterială

Când vrei să știi cum te poate ajuta consumul de prune uscate, ia în considerare că au concentrații ridicate de potasiu, unul dintre cei mai buni nutrienți pentru scăderea tensiunii arteriale. Acestea pot asigura o treime din aportul necesar zilnic de potasiu. În general, obținerea unei cantități optime de potasiu alimentar poate fi benefică pentru majoritatea persoanelor cu hipertensiune arterială.

Pot susține sănătatea oaselor

Prunele uscate pot avea efecte benefice pentru sprijinirea sănătății oaselor și întărirea acestora, conform BBC Good Food. Sunt eficiente în prevenirea pierderii osoase și pot ajuta la combaterea daunelor cauzate de aceasta. De aceea pot fi utile pentru adulții aflați la o vârstă mijlocie, care pot fi expuși riscului de a dezvolta osteoporoză.

Pot încetini procesul de îmbătrânire

Dacă vrei să știi cum te poate ajuta consumul de prune uscate, gândește-te că pot ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire, datorită nivelurilor foarte ridicate de antioxidanți. Dietele bogate în antioxidanți pot avea un efect benefic asupra atenuării nivelului de anxietate. Astfel, pot reduce stresul oxidativ de la nivelul creierului și pot întârzia efectele adverse ale acestuia asupra funcției cognitive.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pepenele galben: beneficii, proprietăți și efecte adverse
Pepenele galben: beneficii, proprietăți și efecte adverse
Pepenele galben: beneficii, proprietăți și efecte adverse
Dieta pentru hidratare pe durata verii. Cum poți preveni deficitul de lichide
Dieta pentru hidratare pe durata verii. Cum poți preveni deficitul de lichide
Dieta pentru hidratare pe durata verii. Cum poți preveni deficitul de lichide
Alimente care pot crește longevitatea. Cum te pot ajuta să trăiești mai mult
Alimente care pot crește longevitatea. Cum te pot ajuta să trăiești mai mult
Alimente care pot crește longevitatea. Cum te pot ajuta să trăiești mai mult
Reclamă
PARTENERI
icon