Probioticele naturale se pot asimila dintr-o varietate de alimente, mai ales din cele preparate prin fermentare. Florina Georgescu, comerciant de piață, a fost invitata doctorului Mihail Pautov, în episodul 1, din sezonul 7, la MediCOOL. Află cum acționează probioticele naturale din mâncarea fermentată.
Mihail Pautov a discutat despre rezultatele celor mai recente studii despre probiotice și a explicat cum se pot obține în mod natural. Florina Georgescu a arătat cum se pregătește varza murată, un aliment considerat a fi printre cele mai bune surse de probiotice.
Cum acționează probioticele naturale din mâncarea fermentată
Dacă vrei să urmezi o alimentație echilibrată și sănătoasă este important să mănânci probiotice naturale. Probioticele sunt bacterii benefice, care cresc pe plantele pe care le consumi. Un studiu din 2022, publicat în Nutrients, a arătat că atunci când aceste bacterii încep să fermenteze pe plantele care pot intra în acest proces, produsele rezultate aduc o serie de beneficii. În această categorie intră murăturile.
Studiul descrie modul în care oamenii consumă încă de acum 10 mii de ani mâncare fermentată. Intestinele sunt obișnuite cu această mâncare fermentată pentru că nu au putut digera mâncare proaspătă în permanență, de aceea acceptă bacteriile din aceste produse. În acest caz, este important să știi să prepari corect mâncare fermentată.
Varza acționează ca un probiotic deoarece în stare proaspătă, pe fiecare frunză a sa există CFU. Într-o sută de grame de varză se găsesc de la 10 milioane până la un miliard de CFU. CFU sunt unități formatoare de colonii. Probioticele vândute în magazine, în cutii mici, se măsoară în unități formatoare de colonii.
Dacă te întrebi cum acționează probioticele naturale din mâncarea fermentată, ia în calcul că atunci când nu suferi de probleme de sănătate, nu ai nevoie să-ți le administrezi suplimente care le conțin.
,,CFU sunt cele mai bune probiotice naturale pe care le poți avea în dietă.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
Cum se pregătește varza murată, o sursă importantă de probiotice
Probioticele sunt bacterii benefice, care ocupă un rol major în susținerea echilibrului florei intestinale, care mai poartă denumirea de microbiotă sau microbiom. Acestea pot oferi mai multe efecte pozitive asupra sănătății, cum ar fi: prevenirea declinului cognitiv, ameliorarea stărilor de stres sau atenuarea anxietății și depresiei. Probioticele pot fi obține din mai multe alimente, inclusiv din cele vegetale.
Varza este un probiotic natural. Aceasta include bacteriile bune, care rămân în intestine și în colon. Acestea conviețuiesc alături de celelalte bacterii, le multiplică și le diversifică. Din acest motiv, mențin un echilibru din punctul de vedere nutrițional, previn acumularea de kilograme în plus și susțin sănătatea creierului prin axa intestin-creier.
Dacă te întrebi cum acționează probioticele naturale din mâncarea fermentată, poți reține ce se întâmplă în timpul procesului de fermentație. Când lași alimente vegetale precum varza să fermenteze în borcan, bacteriile bune încep să se hrănească din aceasta și să se multiplice. Pentru a obține aceste produse, poți încerca rețete simple și tradiționale.
,,Varza nu se spală, se curăță dacă are pământ pe ea. Începem cu mărarul pus, de obicei, la fundul vasului. Când avem un vas mai mic punem varza tăiată în sferturi. La varză se pune doar: mărar, cimbru, hrean, apă, sare și deasupra crenguțele de vișin, care o protejează să nu se strice. La o găleată de 10 litri cu apă rece, am cântărit 450 de grame de sare. După aceea, punem capacul la borcan. Se poate toca varza pentru că se acrește mai repede. O depozităm la un loc răcoros, undeva la întuneric. Este bine să avem conopidă sau morcovi. Sunt foarte delicioase fructele murate.”
– Florina Georgescu, comerciant de piață
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.