Antena

Cum funcționează și de ce e importantă digestia. Ce rol îndeplinește fiecare parte componentă a sistemului digestiv

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 14 septembrie 2024, 13:05 / Actualizat: 16 octombrie 2024, 13:43

Pentru a putea înțelege digestia și a avea o alimentație sănătoasă, este important să înțelegi cum funcționează sistemul digestiv. Adrian Săftoiu, medic gastroenterolog, a fost invitatul lui Mihai Pautov, medic chirurg, în episodul 1, din sezonul 7, la MediCOOL. Descoperă cum funcționează și de ce e importantă digestia.

Reclamă

Adrian Săftoiu și Mihail Pautov au explicat cu ajutorul unui biomap și al unui experiment simplu ce rol îndeplinește fiecare parte componentă a sistemului digestiv. La sfârșit au vorbit despre modul în care reacționează bacteriile din colon la alimentele pe care obișnuiești să le consumi.

Cum funcționează și de ce e importantă digestia

Digestia alimentelor începe în cavitatea bucală. Acestea intră în contact cu saliva, care conține amilază salivară. Atunci se produce un amestec înainte ca alimentele să fie înghițite. Esofagul acționează cu contracții peristaltice și împinge alimentele până când ajung în stomac.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Stomacul are un rol de rezervor, iar în interiorul său există suc gastric. Sucul gastric conține acid clorhidric și pepsină, o altă enzimă implicată în procesul de digestie. În acel loc se combină cu alimentele deoarece stomacul aplică un tip de descompunere mecanică.

După aceea, alimentele trec mai departe în bulbul duodenal și apoi în duoden, care se caracterizează printr-o formă de potcoavă. În potcoava duodenală este pancreasul. La nivelul pancreasului se află un canal pancreatic, care trece peste calea biliară.

Reclamă

Stomacul unei persoane produce între 1,5 – 2 litri de suc gastric în fiecare zi pentru digestie. Mâncarea rezultată din digestie, denumită chim gastric, pătrunde în duoden, unde se combină cu sucuri biliare produse de ficat și sucuri pancreatice produse de pancreas. În acel loc, se amestecă toate enzimele și sucurile digestive.

Dacă te întrebi cum funcționează și de ce e importantă digestia, ia în considerare cum continuă această etapă. Enzimele acționează și descompun alimentele în nutrienți din ce în ce mai mici și în unele produse care se elimină.

,,Este foarte important să mestecăm alimentele pentru a ușura digestia. Totuși, dacă înghițim bucățele care nu sunt pe deplin mestecate, sunt digerate de acidul clorhidric și de mișcările stomacului.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Reclamă

Unde se absorb nutrienții în timpul digestiei

După ce a stat 30 de minute în stomac, mâncarea trece printr-un pilor foarte mic, care separă stomacul de orificiul duodenal. Atunci alimentele ajung în intestinul subțire, unde se absorb nutrienții, inclusiv vitaminele și mineralele.

Intestinul subțire are o porțiune care se numește jejun și ileon, cu o lungime de aproximativ 5 metri. Are această lungime pentru a lăsa timp substanțelor nutritive să se absoarbă. Prin mucoasa intestinală se absorb lichidele și micronutrienții. În acest loc acționează mii de specii diferite de bacterii.

După aceasta urmează o porțiune denumită ileon terminal, un loc important deoarece absoarbe vitamina B12, un nutrient esențial pentru organism. În acea zonă, este o valvă ileocecală, care se deschide, iar resturile din intestinul subțire, după absorbția nutrienților, trec în colon.

Dacă te întrebi cum funcționează și de ce e importantă digestia, gândește-te că mâncarea începe să fermenteze puțin în colon. Aceasta se întâmplă datorită bacteriilor care există în acel loc, unde se desfășoară alte procese de digestie. În colon se absoarbe apa și atunci scaunul capătă o consistență, care este împinsă mai departe.

,,Dieta trebuie să fie echilibrată. În mod normal, trebuie să aibă: proteine, glucide și lipide.”

– Adrian Săftoiu, medic gastroenterolog

,,Atunci când consumi mâncare de tip junk food, aceste bacterii din colon se obișnuiesc să mănânce junk food. Ulterior dacă ne oprim din mâncat aceste alimente, bacteriile o să-ți transmită o senzație de foame. Există o axă intestin-creier. Acesta este motivul pentru care ți-e poftă de cartofi prăjiți sau de burgeri cu sosuri. Acele bacterii nu mai primesc ceea ce s-au obișnuit să consume.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
articol cu video
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
articol cu video
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Reclamă
PARTENERI
icon