Zincul este un mineral esențial, care ocupă un rol important în mai multe funcții ale organismului. Pentru a-ți menține sănătatea generală, cantitatea prezentă în corp are nevoie să se încadreze în anumite limite deoarece atât deficitul, cât și surplusul pot fi dăunătoare. Citește despre semne care indică exces de zinc.
Zincul contribuie la desfășurarea unei serii de procese vitale. De exemplu, are un loc semnificativ în: susținerea sănătății sistemului imunitar, menținerea digestiei, sprijinirea metabolismului, vindecarea rănilor și asigurarea simțurilor primare de gust și miros.
Semne care indică exces de zinc
Zincul face parte din fiecare celulă prezentă în corp. Acesta este unul dintre nutrienții esențiali. Din acest motiv, organismul nu îl poate produce și nici depozita. De regulă, deficitul se întâlnește foarte rar pentru că zincul se poate asimila din numeroase surse alimentare.
Chiar dacă zincul se regăsește printre nutrienții esențiali din organismul uman, atunci când se acumulează în exces poate afecta sănătatea. În general, o persoană are nevoie de aproximativ 40 de miligrame de zinc în fiecare zi. Totodată, cantitatea necesară poate varia în funcție de: vârstă, sex biologic și mai multe caracteristici individuale.
Excesul de zinc poate avea simptome diferite în funcție de forma în care se manifestă. Acesta poate să fie acut sau cronic. Dacă observi aceste modificări, se recomandă să ceri consultul medicului. Astfel, poți primi un diagnostic corect și un tratament corespunzător.
Exces acut de zinc
O supradoză acută înseamnă că-ți administrezi o cantitate mare de zinc într-o perioadă scurtă de timp. Simptomele unei supradoze acute de obicei nu apar până când nu ingerezi între 1 până la 2 grame de zinc, potrivit Business Insider. În general, o asemenea cantitate nu se poate obține doar din alimentele prezente în dietă. Aceasta poate apărea din câteva alte cauze, cum ar fi: consum excesiv de suplimente, ocupație care te expune la concentrații ridicate de zinc sau înghițire a unei monede.
Printre aceste semne care indică exces de zinc acut se regăsesc: dureri de cap, diaree, crampe abdominale, pierderea apetitului, senzație de greață și vomă.
Exces cronic de zinc
Supradoză cronică de zinc apare când consumi în mod constant prea mult zinc pe o perioadă mai lungă de timp. Supradozajul cronic de zinc poate apărea atunci când ingerezi între 150 și 450 de miligrame de zinc pe zi. De regulă, se instalează ca urmare a luării prea multor suplimente de zinc sau a folosirii unor cantități mari de creme pentru proteze dentare.
În plus, oamenii pot prezenta toxicitate din cauza zincului prezent în mediul în care trăiesc. Zincul este un metal care se găsește în mod natural în cantități mici în apă, sol și alimente. Însă, majoritatea formelor de zinc intră în mediu prin activități umane, conform Medical News Today.
Printre aceste semne care indică exces de zinc cronic se pot număra: deficiență de cupru, diminuarea funcției sistemului imunitar, alterarea gustului și reducerea lipoproteinelor de înaltă densitate, mai precis a colesterolului HDL, denumit și colesterol bun.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.