Ce efecte are combinația de magneziu și zinc, potrivit specialiștilor

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 29 martie 2024, 07:54

Deficitul de magneziu și zinc apare de multe ori simultan. Cele două minerale pot interacționa atunci când sunt administrate împreună sub formă de suplimente alimentare. Uneori, interacțiunea este benefică, dar sunt și situații în care combinația nu este recomandată. Află ce efecte are combinația de magneziu și zinc, dar și când trebuie să eviți administrarea simultană.

Reclamă

Zincul și magneziul sunt două minerale esențiale pentru sănătate și ar trebui să ne asigurăm un aport optim din fiecare. De obicei, persoanele care au deficit de zinc pe fondul unei alimentații dezechilibrate au și cu un aport redus de zinc. 

De asemenea, anumite afecțiuni cresc riscul deficitului simultan de magneziu și zinc. Boala Crohn, colita ulcerativă, boala celiacă și alte câteva afecțiuni care scad absorbția nutrienților din intestinul subțire pot cauza un deficit de magneziu, zinc și de alți nutrienți.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Administrarea simultană a celor două minerale poate aduce unele beneficii, dar sunt și situații în care este contraindicată. Studiile au arătat că cele două minerale pot interacționa și își pot afecta reciproc absorbția.

Ce beneficii pentru sănătate are magneziul

Al patrulea cel mai abundent mineral din organism, magneziul nu poate fi sintetizat în organism și trebuie asigurat exclusiv din alimentație. El se găsește într-o varietate de alimente, precum:

Reclamă
  • legumele cu frunze verzi;
  • leguminoasele (fasole, mazăre, linte, năut);
  • nucile;
  • semințele;
  • cerealele integrale
  • peștele;
  • ciocolata neagră.

Deși sursele de magneziu sunt numeroase, deficitul poate apărea foarte ușor atunci când înlocuim alimentele naturale cu cele ultraprocesate, sărace în nutrienți.

Acest mineral participă la câteva sute de reacții chimice în organism și îndeplinește mai multe roluri-cheie:

Reclamă
  • Reduce riscul de diabet de tip 2. Menținerea unui nivel optim de magneziu este esențial pentru reglarea nivelului glicemiei, potrivit specialiștilor National Institutes of Health (NIH), din SUA;
  • Previne osteoporoza. Magneziul este necesar pentru a converti vitamina D în forma sa activă, care poate fi asimilată în organism. El este implicat, de asemenea, în metabolismul calciului;
  • Reduce hipertensiunea arterială. Magneziul are un rol important și în reglarea tensiunii arteriale. Studiile au arătat că suplimentele cu magneziu pot reduce tensiunea sistolică și diastolică;
  • Reduce stresul și anxietatea. Acest mineral reglează anumiți neurotransmițători implicați în răspunsul la stres al organismului. Suplimentele cu magneziu pot atenua atenua simptomele de anxietate și depresie, potrivit unor cercetări;
  • Atenuează migrenele. Nivelul scăzut de magneziu în organism a fost asociat cu apariția migrenelor, iar unele studii au arătat că administrarea lui sub formă de suplimente poate reduce frecvența și severitatea acestora.

Ce beneficii pentru sănătate are zincul

Acest mineral este, de asemenea foarte important pentru organism, fiind implicat în numeroase procese biochimice. El intră în structura câtorva sute de enzime esențiale, care susțin metabolismul, digestia și sistemul nervos. Totodată, zincul funcționează ca antioxidant și are proprietăți antiinflamatoare. 

Iată care sunt cele mai importante roluri ale zincului în organism:

  • Susține sistemul imunitar. Zincul susține buna funcționare a celulelor imunitare. Deficitul poate afecta răspunsul imun și crește riscul de infecții. Unele studii au arătat că acest mineral ar putea ajuta la scurtarea duratei răcelilor comune;
  • Protejează vederea. Persoanele cu un aport mai scăzut de zinc par să aibă un risc mai mare de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă. Asigurarea unui aport optim poate preveni această afecțiune oculară care afectează vederea centrală și acuitatea vizuală;
  • Ajută la gestionarea diabetului de tip 2. Suplimentarea alimentației cu zinc poate ajuta bolnavii cu diabet de tip 2 să-și gestioneze mai eficient afecțiunea prin reducerea nivelului glicemiei, potrivit unei metaanalize;
  • Poate atenua depresia. Persoanele cu depresie au adesea niveluri scăzute de zinc în organism, iar suplimentarea cu acest mineral poate atenua simptomele tulburării, susțin mai multe studii;
  • Susține memoria. Zincul este important și pentru sistemul nervos. Unele cercetări susțin că poate influența funcționarea neurotransmițătorilor implicați în procesul de învățare și memorare.

Zincul este prezent în mod natural într-o varietate de alimente. Cea mai mare cantitate se găsește în:

  • carnea roșie;
  • pește;
  • fructe de mare;
  • carne albă;
  • lactate;
  • ouă;
  • leguminoase;
  • nuci;
  • semințe;
  • cereale integrale.

Ce efecte are combinația de magneziu și zinc

În general, administrarea celor două minerale împreună este considerată sigură. De altfel, sunt disponibile pe piață suplimente alimentare care conțin combinația de magneziu și zinc sau de calciu, vitamina D, magneziu și zinc.

Pentru unele persoane, combinația celor două minerale poate fi benefică atunci când nu le pot obține în cantitate suficientă doar din alimentație, conform publicației Health.com. Deficitul de magneziu și zinc poate agrava anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2. Ca atare, administrarea simultană va avea un efect favorabil. 

Un studiu care a urmărit impactul celor două minerale la persoane cu diabet de tip 2 și boală coronariană a constatat că suplimentele au avut un efect pozitiv asupra insulinei și glicemiei. Acestea au avut, de asemenea, un impact pozitiv asupra colesterolului și inflamației, doi factori de risc pentru boala cardiacă. Această observație ar putea fi deosebit de importantă pentru persoanele cu diabet, care sunt expuse unui risc mai mare de boli de inimă. 

Administrarea simultană a magneziului și zincului nu este întotdeauna benefică. La doze mari, își pot influența reciproc absorbția. Mai exact, un aport ridicat de zinc poate reduce absorbția magneziului, dar numai în doze foarte crescut, de la 142 mg pe zi. Acest efect nedorit este puțin probabil să apară la doze mici de zinc. Totuși, ca măsură de precauție, este de preferat să iei cele două suplimente la ore diferite din zi și la anumite intervale de timp. 

Care sunt dozele recomandate de magneziu și zinc

Pentru adulții cu vârsta cuprinsă între 19 și 30 de ani, aportul total recomandat zilnic, atât din alimente, cât și din suplimente, este de 400 mg pentru bărbați și 310 mg pentru femei. Începând cu vârsta de 31 de ani, cantitatea zilnică ar trebui să crească până la 420 mg în cazul bărbaților și 320 mg în cazul femeilor. În perioada sarcinii, la aceste cantități ar trebui să se adauge alte 40 mg. 

Necesarul zilnic de magneziu poate fi influențat de o multitudine de factori, cum ar fi stresul și consumul de alcool sau cafeină. Multe suplimente disponibile conțin aproximativ 250-300 mg de magneziu.

Doza optimă de zinc recomandată adulților începând cu vârsta de 19 ani este de 11 mg zilnic pentru bărbați și de 8 mg pentru femei. În timpul sarcinii, aportul ar trebui să crească la 11 mg, iar în perioada alăptării, la 12 mg. Multe suplimente disponibile conțin între 30 și 50 mg de zinc.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață
Proprietățile medicinale ale ceaiului din coji de portocală. Efectele benefice ale acestei băuturi
Proprietățile medicinale ale ceaiului din coji de portocală. Efectele benefice ale acestei băuturi
Proprietățile medicinale ale ceaiului din coji de portocală. Efectele benefice ale acestei băuturi
Fructe bogate în proteine. Cum le poți include în dieta ta
Fructe bogate în proteine. Cum le poți include în dieta ta
Fructe bogate în proteine. Cum le poți include în dieta ta
Reclamă
PARTENERI
icon