De ce avem nevoie de zinc și care sunt cele mai bune surse

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 28 iunie 2023, 07:53 / Actualizat: 26 martie 2024, 20:03

Zincul este un mineral esențial pentru creștere și dezvoltare, iar deficitul poate duce la numeroase probleme de sănătate. Pe de altă parte, nici excesul nu este lipsit de riscuri. Iată care sunt rolurile acestui mineral în organism și cum ne putem asigura doza optimă de zinc.

Reclamă

Zincul este prezent în fiecare celulă a corpului. El face parte din categoria nutrienților esențiali, ceea ce înseamnă că organismul nu îl poate produce și nici depozita. Din fericire, sursele alimentare de zinc sunt numeroase, motiv pentru care deficitul este rar întâlnit. 

Avem nevoie de zinc pentru a ne menține simțul gustativ, pentru că ne influențează capacitatea de a distinge gusturile. Dar rolul acestui mineral în funcționarea receptorilor gustativi este doar unul din cele peste 100 pe care le îndeplinește în corp. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce beneficii are zincul pentru sănătate

Zincul este utilizat de organism în multe procese importante și are numeroase beneficii pentru sănătate. Acest mineral este necesar pentru activitatea a peste 300 de enzime care susțin metabolismul, digestia și funcțiile nervoase. Enzimele, împreună cu proteinele și genele, sunt esențiale pentru creștere și dezvoltare, explică Kate Zeratsky, nutriționist în cadrul Mayo Clinic, într-un articol pentru publicația USA Today.

Iată care sunt rolurile cele mai importante ale zincului în organism.

Reclamă

Susține sistemul imunitar

Aportul optim de zinc este esențial pentru funcționarea normală a sistemului imunitar. Acest mineral activează limfocitelor T, celule cu un rol foarte important în apărarea organismului împotriva infecțiilor, potrivit unui studiu publicat în Revista Europeană de Imunologie

Deoarece zincul este necesar pentru buna funcționare a celulelor de apărare, deficitul de zinc poate afecta răspunsul imun, crescând astfel riscul de a dezvolta infecții. 

Grăbește vindecarea răcelilor

Datorită rolului său important în susținerea imunității, zincul este recomandat în infecțiile respiratorii. Unele studii au sugerat că suplimentarea cu zinc poate reduce durata și severitatea simptomelor de răceală. O doză zilnică de 80-92 de miligrame de zinc pe zi poate reduce cu până la 33% durata simptomelor specifice răcelilor comune: congestie nazală, dureri în gât sau tuse. 

Reclamă

Efectul benefic se datorează proprietăților antivirale pe care zincul le are. El poate inhiba replicarea virusurilor în tractul respirator superior, ceea ce contribuie la reducerea extinderii unei infecții respiratorii.

Este implicat în sinteza ADN-ului

Zincul este necesar pentru sinteza materialului genetic în celule –  ADN și ARN Aceasta este o funcție esențială pentru diviziunea celulară și regenerarea țesuturilor. Datorită rolului pe care îl are în procesele de reparare a țesuturilor din organism, zincul face posibile vindecarea diferitelor leziuni și formarea de celule sănătoase.

În plus, zincul este implicat și în sinteza colagenului, o proteină esențială în procesul de vindecare a rănilor și în formarea cicatricelor.

Susține creșterea și dezvoltarea

Pentru că susține diviziunea celulară, dar și sinteza proteinelor, zincul joacă un rol esențial în creșterea și dezvoltarea normală a țesuturilor și organelor. În perioadele de creștere rapidă din copilărie și adolescență, diviziunea celulară permite creșterea țesuturilor și scheletului. Proteinele sunt componente de bază ale țesuturilor, fiind necesare pentru creștere și dezvoltare, dar și pentru repararea țesuturilor.

Zincul reglează și hormonii de creștere, cum este hormonul de creștere uman (HGH sau somatotropina). Aceștia sunt responsabili de creșterea osoasă și a masei musculare în copilărie.

Influențează simțul gustativ și olfactiv

Acest mineral are un rol important în controlul simțurilor gustativ și olfactiv. Una dintre enzimele esențiale pentru pentru funcționarea receptorilor gustativi și olfactivi este dependentă de aportul de zinc. 

În consecință, deficitul de zinc poate afecta aceste simțuri, astfel că poate duce la modificări ale gustului și mirosului. Uneori, zincul este recomandat ca tratament al tulburărilor de gust și de miros. 

Susține memoria, atenția și gândirea

Zincul este esențial pentru funcționarea normală a sistemului nervos. El este implicat în procese cognitive foarte importante, cum ar fi memoria, atenția și gândirea. Un deficit de zinc poate afecta toate aceste funcții, determinând probleme de concentrare, memorie și învățare, potrivit studiilor

Copiii cu ADHD au un nivel scăzut de zinc în organism, au arătat cercetările. Unii specialiști sunt de părere că administrarea de zinc în paralel cu tratamentul obișnuit pentru ADHD poate atenua simptomele acestei tulburări. 

Este un tratament eficient în acnee

Zincul este adesea utilizat în tratamentul acneei, o problemă cutanată care afectează peste 9% din populația globului, potrivit statisticilor. Ea poate atenua simptomele acestei afecțiuni cutanate prin mai multe mecanisme: 

  • reduce inflamația cutanată;
  • reglează secreția de sebum, inhibă creșterea bacteriilor implicate în apariția acneei datorită proprietăților antibacteriene pe care le are;
  • accelerează procesul de vindecare a leziunilor acneice și de regenerare celulară sănătoasă în zonele afectate. 

Studiile arată că atât tratamentele topice, cât și cele orale cu zinc pot trata eficient acneea datorită acestor proprietăți.

Alimente bogate în zinc

Majoritatea oamenilor reușesc să-și asigure un nivel optim de zinc din alimentație, dar condidia este ca ea să fie echilibrată. 

Alimentele care conțin cea mai mare cantitate de zinc sunt:

  • carnea roșie: carnea de vită, de miel și de porc sunt surse foarte bune de zinc. Organele concentrează cea mai mare cantitate din acest mineral;
  • fructele de mare: stridiile, creveții, midiile, homarul și crabul conțin zinc din abundență;
  • peștele: sardinele, somonul, calcanul;
  • carnea albă de pui și curcan;
  • produsele lactate: laptele, iaurtul, brânzeturile;
  • ouăle;
  • leguminoasele: fasolea, năutul, lintea și mazărea sunt surse foarte bune de zinc pentru vegetarieni;
  • nucile și semințele: de dovleac, de susan, de in, de cânepă, migdalele, caju, etc.;
  • cerealele integrale: ovăz, quinoa, orez brun;
  • unele legume: ciuperci, spanac, mazăre verde, dovlecei, sparanghel, conopidă.

Zincul conținut de alimentele de origine animală se absoarbe mai ușor în organism, spre deosebire de cel conținut din vegetale. „Sursele alimentare de zinc sunt preferate suplimentelor, cu excepția situației în care cineva are recomandare de la medic pentru a corecta un deficit sau are o problemă de sănătate”, spune Kate Zeratsky, nutriționist în cadrul Mayo Clinic. 

Ce simptome are deficitul de zinc

Pe lângă reducerea simțurilor gustativ și olfactiv, deficitul sever de zinc poate avea multe consecințe asupra sănătății:

  • afectează creșterea și dezvoltarea în copilărie și adolescență;
  • întârzie maturizarea sexuală;
  • poate afecta dezvoltarea sistemului nervos și predispune la probleme cognitive;
  • crește susceptibilitatea la infecții;
  • predispune la diverse probleme dermatologice, precum acneea, dermatita, uscăciunea pielii și rănile care se vindecă greu;
  • duce la subțierea și căderea părului;
  • la bărbați, scade calitatea spermei și poate afecta fertilitatea;
  • la femei, poate afecta ciclurile menstruale și contribuie la probleme de fertilitate.

Datorită disponibilității sale într-o varietate de alimente, deficitul sever de zinc este rar. Deficitul moderat este mai întâlnit, în special la copiii din țările în curs de dezvoltare, unde alimentația este adesea deficitară. 

Simptomele deficitului moderat de zinc includ:

  • diaree;
  • imunitate scăzută;
  • păr subțiat;
  • gust și miros alterate;
  • piele uscată;
  • vindecare lentă a rănilor.

Cine este mai predispus la deficit de zinc

Nivelul de zinc din organism nu poate fi măsurat cu acuratețe prin testele de laborator existente. De aceea, poți avea un deficit chiar dacă analizele arată contrariul. În decizia de a suplimenta acest mineral, medicii iau în considerare și factorii de risc pentru deficitul de zinc:

  • alimentația săracă în nutrienți;
  • tulburările de alimentație precum bulimia și anorexia;
  • afecțiunile gastrointestinale precum boala Crohn;
  • bolile cronice renale;
  • alcoolismul;
  • administrarea de medicamente imunosupresoare.

Câteva categorii de persoane sunt mai expuse riscului de deficit:

  • vegetarienii și veganii;
  • femeile însărcinate și cele care alăptează;
  • copiii alăptați ai căror mame nu își asigură un aport optim de zinc;

Statisticile estimează că în jur de 2 miliarde de oameni din întreaga lume au un deficit de zinc, ca urmare a unui aport alimentar inadecvat.

Excesul de zinc poate fi toxic

Deși are numeroase beneficii pentru sănătate, zincul nu ar trebui suplimentat excesiv. În cantitate prea mare, el poate avea efecte toxice. Consumul excesiv sau suplimentarea excesivă ne expune următoarelor riscuri:

  • probleme digestive, cum ar fi greața, vărsăturile, diareea și crampele abdominale;
  • absorbția redusă a cuprului și fierului în organism, care poate cauza probleme hematologice și neurologice.;
  • supresia sistemului imunitar, fiindcă excesul are efectul contrar: crește riscul de infecții.

Excesul de zinc apare de obicei în urma administrării de suplimente alimentare care conțin acest mineral. Aportul din alimentație este, în general, sigur și nu prezintă riscuri de supradozare.

Aportul optim de zinc recomandată bărbaților este de 11 miligrame pe zi, iar femeilor, de 8 miligrame zilnic. Femeilor însărcinate și celor care alăptează li se recomandă 11, respectiv 12 miligrame pe zi. O alimentație echilibrată poate asigura această cantitate. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
8 alimente bogate în biotină pentru păr și unghii. Efectele vitaminei B7 asupra sănătății și aspectului fizic
8 alimente bogate în biotină pentru păr și unghii. Efectele vitaminei B7 asupra sănătății și aspectului fizic
8 alimente bogate în biotină pentru păr și unghii. Efectele vitaminei B7 asupra sănătății și aspectului fizic
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
6 fructe uscate bogate în proteine. Cum îți pot completa dieta
Reclamă
PARTENERI
icon