Chiar dacă poate părea o activitate fizică simplă, tenisul de masă poate influența în mod pozitiv mai multe funcții ale organismului. Acesta poate îmbunătăți longevitatea și starea generală. Citește despre efectele tenisului de masă asupra sănătății.
Un simplu joc de tenis acționează asupra mai multor funcții din întregul corp uman, inclusiv asupra creierului. Pentru a stabili o strategie eficientă ai nevoie de implicarea unei serii de sisteme de gândire și de procese.
Efectele tenisului de masă asupra sănătății
Dacă joci tenis de masă frecvent, te poate ajuta să-ți crești durata de viață și poate aduce beneficii sănătății generale a organismului. Pentru a începe să-l practici, acest sport nu necesită niciun nivel de pregătire fizică sau antrenament.
Tenisul de masă este considerat în general o activitate sau un joc de agrement. Marea majoritate a experților nu-l încadrează în categoria exercițiilor fizice. Totodată, dacă îl incluzi în rutina zilnică îți poate crește longevitatea.
Tenisul de masă presupune realizarea mai multor acțiuni în același timp, într-un mod rapid și succesiv. Mișcarea picioarelor activează o parte a creierului, în timp ce îndoirea încheieturii mâinii și aproximarea distanței dintre minge și propriul tău corp activează altele. Toate aceste practici integrează simultan mai multe circuite diferite ale creierului, care se asociază cu longevitatea.
Poate sprijini sănătatea inimii
Efectele tenisului de masă asupra sănătății pot susține funcționarea creierului deoarece pot implica toată capacitatea sa de coordonare și-ți pot face inima să pompeze sângele mai eficient. De fiecare dată când îți modifici ritmul cardiac cu mișcarea fizică, îți crești longevitatea.
Poate îmbunătăți sănătatea creierului
Tenisul de masă este legat de o capacitate mentală mai mare. Aceasta se poate menține chiar dacă ajungi la o vârstă mai înaintată. Spre deosebire de alte sporturi, efectele sale asupra funcției cognitive pot fi mult mai puternice. Acest beneficiu mental se datorează utilizării mai multor regiuni ale creierului în același timp, conform WellandGood.
Tenisul de masă acționează asupra cortexului prefrontal, care se ocupă de partea de strategie și de gândire a creierului. Aceasta este implicată în reținerea informațiilor și protejarea memoriei. În timpul unui joc, poți atinge această zonă a creierului de fiecare dată când îți planifici următoarea trecere sau anticipezi intențiile adversarului.
Poate crește agilitatea
Efectele tenisului de masă asupra sănătății pot crește viteza de reacție. Tenisul de masă folosește preponderent fibrele musculare cu contracție rapidă, fibre din mușchi care oferă multă forță pentru mișcările bruște și scurte.
Pe parcursul antrenamentului, ai la dispoziție doar câteva secunde pentru a reacționa și a-ți muta corpul în direcția unei mingi care se deplasează. De fiecare dată când te arunci într-o parte sau întinzi un braț pentru a o lovi, folosești aceste fibre din mușchi care răspund rapid.
Poate ameliora stările de stres
Jocul de tenis de masă poate fi o modalitate eficientă de a elibera stările de stres și de anxietate. Jocul are un ritm rapid și necesită concentrare și atenție. Acest aspect te poate ajuta să îndepărtezi factorii care le pot provoca zilnic, potrivit Sporting Bounce.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.