Antena

Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult. Cum îți pot crește durata de viață

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 25 aprilie 2024, 08:24

Odată cu trecerea timpului, lucrurile pe care le faci, încep să te definească și să-și pună amprenta asupra stării tale de sănătate. Deciziile tale în privința stilului de viață îți pot sprijini longevitatea și pot preveni apariția anumitor boli. Află ce obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult poți adopta.

Reclamă

Nu tot ce se întâmplă în organism are la bază moștenirea genetică. Mediul înconjurător și stilul de viață influențează peste 80% din transformările ce iau loc în corp. Deși genetica are un rol major în dezvoltarea organismului, este important să te concentrezi pe ceea ce poți schimba. Îți poți stabili rutina zilnică și mediile în care îți desfășori activitatea.

Obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult

În unele zone ale planetei, oamenii au o speranță de viață mult mai mare datorită unor obiceiuri simple și eficiente. Acestea poartă denumirea de Zone Albastre, printre care se regăsesc: Okinawa în Japonia, Sardinia în Italia, Ikaria în Grecia, Nicoya în Costa Rica și Loma Linda în California.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În aceste regiuni, oamenii ating vârste ce depășesc 100 de ani. Aceștia trăiesc mai mult, mai sănătos și se bucură de viață în fiecare zi. Poți încerca să le preiei acivitățile și să faci mici schimbări în rutina zilnică pentru a le urma exemplul.

Gătește mai mult acasă

Persoanele care trăiesc în Zonele Albastre rareori iau masa în oraș. Acestea aleg să-și gătească singure și deseori păstrează rețetele de familie.

Reclamă

Când gătești acasă poți alege în totalitate ingredientele pe care le folosești. Poți fi sigur că mănânci o porție mică. Gătitul poate fi o modalitate eficientă de a scăpa de stres deoarece te concentrezi pe o activitate plăcută. În plus, gătitul reduce riscul de mortalitate.

De asemenea, poți încerca alimente bogate în antioxidanți, precum: fructele de pădure, merele, cacao, avocado, legumele crucifere, fructele nucifere, leguminoasele, uleiul de măsline, roșiile și anghinarea.

Limitează zaharurile adăugate

Consumă mai puține alimente procesate pentru a asimila în mod natural, mai puține zaharuri. Oamenii din Zonele Albastre consumă aceeași cantitatea de zaharuri ca oricare altă persoană, dar doar o cincime din acestea se formează din zaharurile adăugate.

Reclamă

Adaugă activități în rutina zilnică

Cei mai longevivi oameni de pe planetă nu depun eforturi fizice foarte mari, dar trăiesc în medii care îi împing să se miște mai mult. Activitățile simple ca grădinăritul și curățarea casei te pot împingi să faci mult mai multă mișcare, fiind obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult.

Mișcarea îți îmbunătățește starea mentală deoarece favorizează producția de endorfine. Endorfinele sunt neurotransmițători, care induc starea de bine.

Activitățile fizice scad riscul de a dezvolta nenumărate afecțiuni fizice și mentale. De obicei, se recomandă să faci între 30 și 60 de minute pe zi mișcare. Experții spun că o simplă plimbare de 2 minute după masă, poate ajuta la echilibrarea nivelurilor de zahăr din sânge.

Prioritizează somnul și eliberarea de stres

Lipsa cronică de somn poate crește riscul de apariția a numeroase afecțiuni, precum: migrene, fibromialgie, afecțiuni ale inimii sau cancer. Factorii de stres constant sau frecvenți pot declanșa inflamația cronică, care este asociată cu fiecare boală majoră legată de vârstă, conform Eating Well.

Crearea unui program de odihnă, de trei zile pe săptămână, a câte 15 minute poate avea un impact semnificativ. Oamenii care trăiesc în Zonele Albastre au o rutină specială pentru a înlătura stresul, cum ar fi întâlnirile cu ceilalți membri ai comunității sau rugăciunile. Activitățile care implică aspecte ale comunității sociale, pot amplifica efectele, fiind obiceiuri sănătoase pentru a trăi mult.

Fii mai conștiincios

Conștiința se referă la capacitatea unei persoane de a fi autodisciplinată, organizată, eficientă și orientată spre obiective. Oamenii conștienți pot avea o tensiune arterială mai scăzută, mai puține afecțiuni psihiatrice, un risc mai scăzut de apariție a diabetului și mai puține șanse de a dezvolta probleme cardiace sau articulare.

Conștiinciozitatea se asociază cu o durată de viață mai lungă și cu apariția a mai puține probleme de sănătate la persoanele aflate la o vârstă mai înaintată. Persoanele conștiente sunt mai puțin susceptibile de a participa la activități periculoase sau de a reacționa negativ la stres. Au mai multe șanse să aibă o viață profesională de succes sau să fie mai responsabile de sănătatea lor, potrivit Healthline.

Împarte mâncarea cu cei din jur

Cei mai longevivi oameni de pe planetă se nasc sau aleg să trăiască în cercuri sociale care susțin comportamentele alimentare sănătoase. Familiile care iau masa împreună tind să consume mai multe fructe, legume și alimente bogate în nutrienți.

Iar mesele cu cei apropiați îți pot îmbunătăți sănătatea mintală. Când iei cina cu prietenii sau familia cresc șansele de a te simți mai fericit, mai acceptat în comunitate și mai mulțumit de viață.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Ce se întâmplă când mănânci alimente picante. Care sunt efectele consumului de capsaicină
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Reclamă
PARTENERI
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Rețete Fel De Fel
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Aceste chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi sunt o gustare simplă, hrănitoare și extrem de versatilă. Pot fi servite ca gustare, fel principal, garnitură sau aperitiv. Sunt perfecte atât calde cât și reci, și pot fi gătite la tigaie, în cuptor sau chiar la air fryer. Aceste chiftele sunt ca o îmbrățișare caldă de vară. Pe cât de umile sunt ingredientele, pe atât de surprinzătoare este savoarea lor când sunt combinate cu grijă. La prima vedere par modeste, dar odată ce le muști, dezvăluie o textură fină și parfumată. Este o armonie între dulceața discretă a morcovului, suculența dovlecelului și finețea cartofului. Tot din categoria chiftelelor de legume mai poți încerca de pe blog și rețeta de chiftele de spanac cu pâine și parmezan, în sos de unt. Sunt delicate și pline de arome fine, fiind ideale ca aperitiv sau fel principal. Sosul de unt adaugă o textură cremoasă și un gust bogat care completează perfect savoarea chiftelelor. Sau poate te inspiră și rețeta de chiftele de dovlecei cu couscous. Sunt o opțiune delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru un prânz sau cină ușoară. Chiftelele sunt crocante la exterior și moi în interior, având o textură plăcută și un gust bogat datorită combinației de dovlecei și couscous. Despre ingredientele din chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi Cartoful este baza solidă, care leagă totul și oferă o structură cremoasă în interior. Fie că este folosit fiert sau crud, el aduce o densitate moale, care contrastează cu crustă rumenă de la exterior. Este acel ingredient de bază care permite celorlalte arome să strălucească. Dovlecelul, blând și delicat, are rolul de a lumina compoziția. Dă suculență, prospețime și o notă vegetală subtilă. Atunci când este bine scurs și amestecat în chiftele, adaugă un ton umed și catifelat, care face ca fiecare mușcătură să se topească în gură. Morcovul, pe de altă parte, aduce o notă dulceagă naturală și o culoare caldă, portocalie. Acesta face ca interiorul chiftelelor să fie nu doar gustos, ci și plăcut privirii. E firul dulce care echilibrează gustul neutru al cartofului și pe cel vegetal al dovlecelului. Când sunt prăjite sau coapte, chiftelele capătă o crustă aurie, crocantă, care foșnește ușor sub dinți. Interiorul rămâne moale, dar nu cleios, ci aerat și bine legat, fără a fi greu. Din loc în loc, întâlnești câte un fir de morcov sau pătrunjel, care le dă un aer de casă, exact ca în bucătăriile bunicilor. Aroma care iese din cuptor sau din tigaie este inconfundabilă. Simți un miros de legume ușor caramelizate, de verdețuri proaspete, de casă primitoare. Dacă adaugi și un praf de boia sau chimen, devin și mai parfumate, cu o ușoară adiere orientală sau rustică, în funcție de condimente. Urmărește mai jos rețeta detaliată, pentru a prepara și tu așa delicioase chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi.
icon