Zahărul de cocos reprezintă un îndulcitor natural, care poate fi folosit ca înlocuitor pentru zahărul obișnuit. Acesta are un conținut nutritiv mai ridicat și un indice glicemic mai scăzut. Citește ce este indicat să știi despre zahărul de cocos.
Acest tip de zahăr natural se obține din seva de palmier de cocos, lichidul care oferă zahăr al plantei de cocos. Multe persoane îl confundă frecvent cu zahărul de palmier. Zahărul de palmier reprezintă un tip asemănător de îndulcitor, dar care se prepară dintr-o specie diferită de palmier.
Ce este indicat să știi despre zahărul de cocos
Zahărul de cocos se obține în două etape. Mai întâi, se aplică o tăietură pe floarea palmierului de cocos, după aceea seva lichidă se pune în recipiente. Seva se ține deasupra unei surse de căldură până când cea mai mare parte a apei se evaporă.
Zahărul de cocos are o culoare maronie și se găsește în formă granulată, conform Healthline. Acesta are un conținut bogat în substanțe nutritive, precum: calciu, potasiu, zinc, fier, antioxidanți, fibre și polifenoli. Totodată, conține la fel de multe calorii ca zahărul obișnuit.
Mai mult, oferă un aspect asemănător cu cel al zahărului brut neprocesat. În același timp, poate avea mai multe variante naturale, cum ar fi granule de culoare deschisă sau închisă sau fluctuații ale dimensiunii granulelor.
De asemenea, poate fi folosit în același mod cum se folosește oricare alt tip de zahăr. Poate fi adăugat într-o serie de rețete culinare, precum: cremă de zahăr ars, prăjitură vegană, fursecuri cu ovăz, clătite vegane, caramel de cocos, chec, brioșe, dulceață de aronia, ciocolată neagră îndulcită cu zahăr de cocos, gogoși sau creme.
Are un indice glicemic mai scăzut
Indicele glicemic este o unitate de măsură, care arată cât de repede ridică alimentele nivelul de zahăr din sânge. Alimentele cu un scor mai ridicat pot crește nivelul de zahăr din sânge mai repede decât alimentele cu un scor scăzut.
Dacă te întrebi ce este indicat să știi despre zahărul de cocos, gândește-te că are un indice glicemic mai scăzut decât zahărul obișnuit. Acesta se regăsește în topul îndulcitorilor naturali. Mai mult, poate avea un impact redus asupra nivelului de glucoză prezent în sânge.
În plus, conținutul de inulină al zahărului de cocos poate încetini puțin absorbția zahărului. Inulina reprezintă un tip de fibră care poate aduce beneficii pentru organism. Poate contribui la îmbunătățirea sănătății intestinale și poate încetini absorbția glucozei. Siropul de porumb și zahărul obișnuit nu conțin inulină.
Are un conținut ridicat de calorii
Pentru a afla ce este indicat să știi despre zahărul de cocos, reține că oferă concentrații ridicate de carbohidrați și multe calorii. În cazul în care vrei să urmezi o dietă pentru slăbit, este indicat să le limitezi.
Pentru persoanele care își doresc un îndulcitor alternativ la zahăr, zahărul de cocos poate fi o variantă similară și mai sănătoasă, potrivit Medical News Today. Totuși, la fel ca oricare produs alimentar se recomandă să-l consumi în cantități moderate.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.