În general, oamenilor le place să consume zahăr. De aceea, este important să iei în considerare că un consum moderat nu ridică riscuri pentru sănătate, însă, excesul poate cauza în timp afecțiuni serioase. Citește despre semne că mănânci prea mult zahăr.
Se recomandă să fii atent la cantitatea de zahăr pe care o consumi zilnic și să încerci să limitezi zaharurile adăugate din alimentație. Pentru a te asigura că știi ce substanțe incluzi în dietă, amintește-ți să citești etichetele nutriționale.
Semne că mănânci prea mult zahăr
Consumul regulat de cantități ridicate de zahăr poate favoriza instalarea mai multor afecțiuni cronice, precum bolile inimii sau diabetul de tip 2. În plus, prea mult zahăr poate avea un impact negativ asupra microbiomului intestinal, ce poate cauza inflamație, conform Eat This, Not That.
Dacă mănânci frecvent prea mult zahăr, organismul începe să manifeste simptome pentru a-ți evidenția problema. Odată ce le identifici poți începe să adopți schimbări și să eviți unele dintre efectele adverse ale consumului excesiv.
Suferi de dureri cronice
Consumul ridicat de băuturi și produse cu un conținut ridicat de zahăr poate provoca durere cronică. Un aport ridicat de grăsimi și zahăr la pacienții cu osteoartroză poate cauza o agravare a durerii cronice. Acest lucru este determinat de inflamația pe care adaosul de zahăr o induce în organism.
Ai tensiunea arterială crescută
Hipertensiunea arterială reprezintă o presiune crescută a sângelui arterial pe o perioadă lungă de timp. Aceasta reprezintă una dintre cauzele majore ale deceselor premature. Consumul excesiv de zahăr poate contribui la creșterea nivelului tensiunii arteriale în cazul unor persoane. Aportul ridicat de zahăr adăugat se asociază cu niveluri mai ridicate ale tensiunii arteriale la persoanele aflate la o vârstă mai înaintată.
Te confrunți cu probleme dentare
Zahărul reprezintă unul dintre factorii principali care favorizează apariția cariilor dentare. Dacă te confrunți des cu probleme dentare, pot fi semne că mănânci prea mult zahăr. Zahărul cauzează carii dentare, care se dezvoltă atunci când bacteriile bucale îl metabolizează. Astfel, se creează un acid care slăbește smalțul dinților.
Nivelurile tale de energie fluctuează
Un alt simptom pe care îl poți avea după ce mănânci prea mult zahăr sunt fluctuațiile nivelului de energie, care pot fi cauzate de creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge. Creșterile și scăderile rapide ale acestora pot determina frecvent fluctuații de energie. Acest lucru te poate face te simți hiperactiv și apoi să obosești brusc.
Adaugi frecvent zahăr în preparate
Dacă simți că alimentele nu au un gust atât de dulce ca înainte și vrei să adaugi zahăr în acestea pentru a le da un gust plăcut, se poate să fie semne că mănânci prea mult zahăr. Poți observa schimbarea atunci când renunți la produsele care conțin arome și mănânci produse simple, potrivit Everyday Health.
Constant simți nevoia să mănânci zahăr
Dacă îți dorești frecvent să consumi alimente sau băuturi dulci, poate fi un semn că mănânci prea mult zahăr. Aportul ridicat de zahăr poate determina un cerc vicios format din pofte și consum excesiv, din cauza creșterilor și scăderilor bruște de zahăr din sânge. Glicemia crește și scade mai repede, atunci când consumi alimente bogate în zahăr și lipsite de alți nutrienți, cum ar fi fibrele sau proteinele.
Acumulezi kilograme în plus
Creșterile nedorite în greutate sunt semne că mănânci prea mult zahăr. Dacă mănânci frecvent cantități ridicate de zahăr, se poate să observi o creștere nedorită în greutate. Zahărul adăugat reprezintă o sursă de calorii goale, ceea ce înseamnă că asigură numai calorii și niciun nutrient benefic.
Produsele care conțin zahăr adăugat au mai multe calorii și o calitate mai scăzută a nutrienților. De aceea atunci când le consumi frecvent pot provoca o creștere nedorită în greutate.
Simți o senzație de foame continuă
Zahărul are un conținut bogat în calorii, așa că, după consum, organismul simte senzație de sațietate pentru o perioadă scurtă de timp. Corpul arde rapid zahărul, deoarece îi lipsesc orice nutrienți esențiali, cum ar fi: proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Pe măsură ce corpul tău arde zahărul, acesta intensifică senzația de foame, ceea ce te poate împinge să iei gustări pe tot parcursul zilei. În acest mod, poți ajunge să consumi mai mult zahăr.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.