Dacă ai un tranzit intestinal lent, medicamentele laxative ar trebui să fie ultima soluție. Înainte de a recurge la ele, poți încerca remedii mai blânde, cu beneficii demonstrate și lipsite de reacții adverse. Află care sunt cele mai eficiente suplimente pentru constipație.
Constipația este una dintre cele mai comune probleme digestive, care afectează oamenii de toate vârstele. În general, nu este considerată o afecțiune gravă, dar poate crea mult disconfort.
Se consideră că o frecvență normală a scaunelor este de cel puțin trei pe săptămână. Dacă ai mai puține de atât sau dacă depui efort la defecație, ai scaune tari și fragmentate ori senzație de eliminare incompletă, trebuie să iei măsuri pentru reglarea tranzitului intestinal.
7 suplimente alimentare care te scapă rapid de constipație
Schimbarea alimentației și a stilului de viață sunt primele măsuri recomandate de medici pentru combaterea constipației: creșterea cantității de fibre alimentare și de lichide, practicarea de exerciții fizice regulate și reducerea cantității de grăsimi și zaharuri din dietă. Dacă aceste măsuri nu sunt eficiente, poți încerca câteva suplimente pentru constipație înainte de a recurge la medicamente laxative sau la soluții invazive cum sunt clismele.
Iată care sunt cele mai bune 7 suplimente pentru constipație cu efect demonstrat.
1. Tărâțele de Psyllium
Psyllium este o fibră solubilă obținută din semințele de Plantago ovata, o plantă cultivată în principal în India. Utilizate pe scară largă ca supliment alimentar, tărâțele de psyllium au efect laxativ datorită proprietății de a absorbi apa din intestin și de a crește volumul scaunului pentru a facilita eliminarea acestuia.
Psyllium este utilizată de mii de ani în medicina tradițională chineză și în medicina ayurvedică pentru sănătatea digestivă, iar cercetările moderne îi confirmă beneficiile. Un studiu publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA) a demonstrat că suplimentarea alimentației cu psyllium atenuează constipația la adulți. Spre deosebire de alte tipuri de fibre, cele de psyllium fermentează mai lent, lucru benefic pentru că nu provoacă flatulență, balonare și alte probleme digestive.
2. Suplimente pentru constipație: probioticele
Una dintre cauzele frecvente ale problemelor de tranzit intestinal este dezechilibrul florei intestinale. Câteva tulpini de probiotice, cum ar fi Bifidobacterium și Lactobacillus, influențează motilitatea intestinală și ajută la înmuierea scaunelor, facilitând eliminarea lor. Ele pot fermenta fibrele alimentare nedigerate din legume, fructe și cereale integrale. Fermentarea produce compuși cu efect benefic asupra sănătății intestinale.
Probioticele îmbunătățesc astfel tranzitul intestinal, motiv pentru care sunt recomandate ca suplimente pentru constipație. Un studiu publicat în revista de specialitate World Journal of Gastroenterology a demonstrat că administrarea de probiotice accelerează tranzitul intestinal în caz de constipație.
Surse alimentare bogate în probiotice sunt chefirul, iaurtul, murăturile în saramură, oțetul de mere, varza murată și unele brânzeturi. Suplimentele cu probiotice sunt disonibile pe piață într-o varietate de combinații, cu diferite tulpini de bacterii benefice, în concentrații diferite. Consultă un medic pentru a-ți recomanda tipul potrivit de probiotice.
3. Magneziul
Suplimentele alimentare cu magneziu sunt populare pentru efectul lor benefic asupra sistemului nervos. Ele sunt indicate în caz de suprasolicitare și stres, anxietate ori depresie, dar utilitatea lor în gestionarea constipatiei este mai puțin cunoscută.
Magneziul atrage apa în intestine și crește presiunea osmotică în tractul digestiv, ceea ce stimulează mișcările intestinale și facilitează eliminarea bolului fecal. Există mai multe tipuri de magneziu, dar unele au o acțiune laxativă mai accentuată decât altele. Cele mai recomandate suplimente pentru constipație pe bază de magneziu sunt:
- citratul de magneziu;
- sulfatul de magneziu (cunoscut și ca sare amară ori sare Epsom);
- hidroxidul de magneziu (lapte de magnezie).
4. Suplimente pentru constipație: aloe vera
Seva de aloe vera este populară pentru beneficiile cosmetice, dar proprietățile sale medicinale nu se limitează la acestea. Datorită acțiunii laxative pe care o are, planta poate fi benefică în gestionarea constipației.
Aloe vera conține antrachinone, substanțe organice care stimulează mișcările intestinale și cresc secreția de apă în colon, contribuind la înmuierea scaunelor și eliminarea mai ușoară.
Administrată sub formă de suc sau gel, aloe vera ajută și la hidratarea intestinelor și lubrifierea scaunelor, facilitând trecerea lor prin tractul digestiv. Datorită proprietăților antiinflamatoare, planta reduce inflamația în sistemul digestiv. Inflamația poate fi cauza reducerii motilității intestinale, având ca efect constipația.
Diferitele suplimente pentru constipație pe bază de aloe vera au efect puternic laxativ. Planta face parte din categoria laxativelor stimulante, iar utilizarea acestora se recomandă numai pentru perioade scurte de timp, de cel mult o săptămână.
5. Suplimentele cu fibre
Fibrele alimentare sunt esențiale pentru menținerea sănătății intestinale. Legumele, fructele și cerealele integrale conțin două tipuri de fibre: solubile și insolubile. Împreună, ele adaugă volum scaunelor și stimulează activitatea musculară a intestinului. Fibrele solubile formează un gel în tractul digestiv care înmoaie bolul fecal și facilitează eliminarea lor. De asemenea, ele absorb apa și mențin o consistență adecvată a scaunelor.
Ideal este să ne asigurăm aportul optim de fibre din alimentație, dar acest lucru poate fi dificil dacă dieta include multe alimente procesate. Suplimentele alimentare pot compensa conținutul redus de fibre din alimentația modernă. Pentru gestionarea constipației, sunt recomandate amestecurile de fibre vegetale solubile si insolubile.
6. Suplimente pentru constipație: semințele de in
Semințele de in conțin din abundență fibre solubile și insolubile care stimulează tranzitul intestinal. Un studiu publicat în revista medicală Nutrition & Metabolism confirmă beneficiile lor în constipație atunci când sunt consumate zilnic.
Le poți mânca întregi sau măcinate, presărate pe salate, în iaurturi sau în smoothie-uri. Semințele de in absorb apa din intestin și necesită hidratare adecvată pentru a funcționa eficient. De aceea, este important să bei suficientă apă sau alte lichide.
Dacă alimentația ta nu este bogată în fibre, se recomandă să începi cu cantitate mică de semințe de in și să o crești treptat. Când sunt administrate rusc în cantitate mare, fibrele provoacă disconfort digestiv – dureri abdominale, balonare și diaree.
7. Gumă de guar
O sursă mai puțin cunoscută de fibre solubile este guma de guar, extrasă din boabele plantei numite Cyamopsis tetragonoloba și asemănătoare cu păstăile de fasole. Ea este mai cunoscută ca aditiv alimentar – agent de îngroșare adăugat în compoziția multor alimente procesate: produse lactate, sosuri, budinci sau supe.
Guma de guar oferă și câteva beneficii pentru sănătate, în digestie și în controlul colesterolului, glicemiei și al greutății. Ea are capacitatea de a absorbi apa și de a forma un gel în tractul digestiv care înmoaie scaunele. Guma de guar crește volumul scaunelor și stimulează mișcările intestinale, ceea ce facilitează tranzitul intestinal.
O variantă mai bine tolerată este guma de guar parțial hidrolizată. Potrivit studiilor, ea poate fi un remediu eficient al constipației. Fermentația gumei de guar parțial hidrolizate se produce foarte lent în intestin, ceea ce previne apariția gazelor, balonării și disconfortului gastrointestinal. Ea acționează ca un prebiotic, restabilind echilibrul bacteriilor bune din intestin.
La fel ca alte suplimente pentru constipație care conțin fibre, este important să consumi suficiente lichide atunci când iei gumă de guar, fiindcă aceasta absoarbe apa din tractul digestiv.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.