Antena

Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 3 mai 2025, 07:48

Pe durata sarcinii, medicii ginecologi recomandă analize specifice fiecărui trimestru. Carmen Cheleș, medic ginecolog, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 3, din sezonul 8, la MediCOOL. Află ce investigații se fac pe durata sarcinii.

Reclamă

Carmen Cheleș a menționat care este durata fiecărui trimestru de sarcină, a explicat care sunt investigațiile necesare pentru fiecare perioadă și a argumentat importanța efectuării acestora pentru sănătatea mamei și a bebelușului.

Ce investigații se fac pe durata sarcinii

Pentru a înțelege ritmul investigațiilor și importanța lor, este nevoie să înveți cum se măsoară practic o sarcină. Fiecare etapă are investigațiile sale specifice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

O sarcină normală durează 40 de săptămâni. Primul trimestru durează de la momentul concepției până la 13 săptămâni și 6 zile. Trimestrul 2 începe la 14 săptămâni, se termină la 28 de săptămâni. Iar de la 28 de săptămâni, până la sfârșitul sarcinii, este trimestrul 3.

De asemenea, analizele ocupă un rol important în sarcină, mai ales că multe femei optează pentru fertilizarea in vitro pentru a rămâne însărcinate la menopauză.

Reclamă

Trimestrul 1

În trimestrul 1, se decide ritmul consultațiilor după stabilirea diagnosticului de sarcină. În general, se recomandă o consultație la 4 săptămâni. Urmează analizele de laborator. În trimestrul 1 se efectuează mai multe analize de laborator, sunt atât investigațiile uzuale, cât și investigațiile speciale. Printre investigațiile speciale se pot regăsi: testul Babeș-Papanicolau, investigațiile pentru anumite infecții sau complexul TORCH.

,,Nu se adresează întotdeauna toate tuturor gravidelor pentru că vorbim de gravide, nu de sarcină în general. Fiecare persoană are specificul ei, vine cu un bagaj, care depinde foarte mult de circumstanțele anterioare sarcinii.”

– Carmen Cheleș, medic ginecolog

-Ce alte investigații se fac în general în primul trimestru?
-În primul trimestru este foarte importantă efectuarea unei ecografii. Ecografia are un rol în aprecierea riscului de boală genetică și în screeningul de boală genetică. În afară de acest rol, ecografia poate să descopere încă de la începutul sarcinii anumite malformații majore. Ecografia se efectuează între 12 săptămâni și 13 săptămâni și 6 zile.

Reclamă

Trimestrul 2

Dacă vrei să afli ce investigații se fac pe durata sarcinii, poți reține că în trimestrul 2 de sarcină, se repetă analizele uzuale. Morfologia de trimestrul 2 este cea mai importantă ecografie din sarcină. Atunci este momentul optim când se pot vedea marea majoritate a malformațiilor vizibile ecografic.

Trimestrul 3

În trimestrul 3 de sarcină se repetă analizele uzuale foarte importante. Pe lângă acestea, se efectuează morfologia de trimestrul 3, care repetă morfologia de trimestrul 2 ca etape. În această perioadă, se evaluează un bebeluș cu dimensiuni mult mai mari. Această ecografie ocupă un rol major inclusiv pentru pregătirea momentului nașterii pentru că este vârsta la care se poate vedea în ce poziție rămâne copilul de obicei până la naștere. Prin intermediul său, se monitorizează ritmul de creștere și starea sa de bine.

,,Lumea trece cu ușurință peste ele, dar sunt foarte importante pentru că uneori atrag atenția, uneori ne semnalizează lucruri, care pot fi tratate cu ușurință, cu succes, dar care ignorate, pot duce la complicații. E de preferat să nu se întâmple.”

– Carmen Cheleș, medic ginecolog

Semnele de suferință fetală sunt foarte importante. Acestea schimbă cursul sarcinii în momentul în care sunt descoperite. La începutul trimestrului 3 sau chiar la sfârșitul trimestrului 2, se fac investigațiile pentru diabetul gestațional.

Diabetul gestațional a devenit foarte frecvent. Este un diabet asemănător cu diabetul de tip 2 și apare în sarcină. Acesta poate complica sarcina destul de mult, atât pentru mamă, cât și pentru copil. Depistat la timp, poate fi urmărit și gestionat corespunzător, uneori doar prin dietă.

În trimestrul 3, ritmul consultațiilor crește. Se recomandă consultații la două săptămâni, până la 36 de săptămâni. După aceea, până la termen, se pot efectua chiar și consultații săptămânale.

,,Nu există obligativitate, fiecare pacientă face investigațiile pe care și le permite și pe care poate să le facă. Datoria noastră ca medici este să-i recomandăm pacientei ce este cel mai bine pentru ea. Dacă explicăm pacientei pentru care motiv facem investigația și trebuie să facă un efort financiar, ea le va face. Nu mai vorbim doar de un pacient, ci vorbim despre doi.”

– Carmen Cheleș, medic ginecolog

Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
(P) Cum se realizează o colonoscopie și care sunt beneficiile acestei proceduri
(P) Cum se realizează o colonoscopie și care sunt beneficiile acestei proceduri
(P) Cum se realizează o colonoscopie și care sunt beneficiile acestei proceduri
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
articol cu video
Cele mai întâlnite mituri despre sarcină. Care este părerea medicului ginecolog
Cele mai întâlnite mituri despre sarcină. Care este părerea medicului ginecolog
Cele mai întâlnite mituri despre sarcină. Care este părerea medicului ginecolog
Reclamă
PARTENERI
icon