Fibrele de psyllium sunt benefice în colita ulcerativă

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 19 aprilie 2023, 09:56

Fibrele solubile conținute de semințele de psyllium suprimă inflamația și protejează împotriva colitei ulcerative, potrivit unui studiu. Chiar și cantități mici de fibre provenite din aceste semințe au un efect benefic în boala inflamatorie intestinală.

Reclamă

Semințele de psyllium aduc numeroase beneficii pentru sănătate. De la combaterea constipației, scăderea în greutate și până la reducerea colesterolului sau menținerea nivelului normal al glicemiei. Studiile recente arată că fibrele pe care le conțin aceste semințe pot fi un remediu eficient în colita ulcerativă.

Colita ulcerativă este o inflamație a colonului și/sau a rectului care produce leziuni numite ulcerații la nivelul mucoasei intestinale. Diareea, durerile și crampele abdominale, durerea rectală, balonarea și scaunele cu sânge sunt cele mai frecvente simptome ale acestei boli inflamatorii intestinale. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cercetătorii americani de la Institutul de Științe Medicale din cadrul Georgia State University, SUA, au descoperit recent mecanismul protector al fibrelor de psyllium în colita ulcerativă. Potrivit acestora, ele inhibă inflamația care duce la apariția colitei prin creșterea acizilor biliari serici consecutiv activării receptorului nuclear farnesoid X (FXR) – implicat în reglarea sintezei acidului biliar. Rezultatele studiului lor au fost publicate în revista științifică Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology (CMGH). 

Fibrele alimentare și sănătatea digestivă

Alimentele bogate în fibre ajută la reglarea digestiei și a tranzitului intestinal. Beneficiile lor variază de la un tip de fibre la altul. Mecanismele prin care oferă această protecție nu au fost evidențiate foarte bine. De asemenea, nu era foarte clar dacă fibrele alimentare ajută în inflamațiile intestinale severe, așa cum sunt boala Crohn și colita ulcerativă. 

Reclamă

Cele două afecțiuni definesc bolile inflamatorii intestinale. Ele afectează 10 milioane de oameni la nivel mondial, potrivit statisticilor Federației Europene pentru Boala Crohn şi Colita Ulcerativă (EFCCA). 

În cadrul studiului de laborator realizat de cercetătorii de la Georgia State University, au fost testate mai multe tipuri de fibre: inulina, celuloza, pectina, glucomannanul (o fibră solubilă extrasă din rădăcina unui arbore asiatic numit konjac) și psyllium. Cele din urmă au proprietatea unică de a îmbunătăți două stări inflamatorii cronice, au observat cercetătorii: sindromul metabolic și colita.

„Rezultatele au fost surprinzătoare în condițiile în care chiar și cantități reduse de fibre de psyllium au avut un efect protector în colită”, a declarat profesorul Andrew Gewirtz, coordonatorul studiului, citat de publicația Medicalexpress.com. Datele clinice existente, deși limitate, au confirmat eficiența fibrelor de psyllium în remiterea colitei ulcerativă. Cu toate acestea, mecanismul lor de acțiune nu era cunoscut până acum. 

Reclamă

Cum acționează fibrele de psyllium

Psyllium este numele comun folosit pentru mai multe plante din genul Plantago, originare din vestul Asiei, dar mai des întâlnite în India. Semințele sale sunt bogate în fibre solubile care se dizolvă în apă. Ele formează un mucilagiu cu efect benefic pentru tractul digestiv. 

Fibrele de psyllium sunt utilizate ca suplimente alimentare sub mai multe forme:

  • semințe;
  • tărâțe;
  • pulbere;
  • capsule.

Cea mai comună indicație a fibrelor de psyllium este ca remediu pentru constipație. Ele sunt benefice și pentru controlul greutății sau reducerea colesterolului.

Pentru că fibrele solubile, în general, absorb multă apă în intestin, este recomandată creșterea consumului de lichide atunci când iei astfel de suplimente alimentare. O altă precauție importantă este că fibrele de psyllium și alte fibre solubile pot interfera cu absorbția unor medicamente.

Speranță pentru un tratament al bolilor inflamatorii intestinale

Studiul actual oferă dovezi cu privire la beneficiile aduse de fibrele alimentare în bolile inflamatorii intestinale. „Nu a existat un consens legat de impactul fibrelor alimentare în bolile inflamatorii intestinale. Ideea că fibrele solubile/fermentabile ar putea avea un impact negativ a determinat mulți pacienți să urmeze diete sărace în fibre, pierzând astfel beneficiile multiple ale fibrelor pentru sănătate. Datele noastre arată că diversele tipuri de fibre acționează în mod diferit. Sunt justificate mai multe studii clinice pentru fiecare”, mai spune profesorul Andrew Gewirtz.

Descoperirea cercetătorilor americani ar putea deschide calea către un tratament farmacologic pentru bolile inflamatorii intestinale care să acționeze prin activarea receptorului nuclear farnesoid X. 

Înainte de a începe să folosești fibre de psyllium pentru tratamentul colitei ulcerative, consultă un medic pentru a verifica dacă această soluție este potrivită pentru tine și care este doza recomandată pentru situația ta. 

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Cele mai bogate alimente în fibre. Cum le poți consuma
Alimentele bogate în prebiotice. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv
Alimentele bogate în prebiotice. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv
Alimentele bogate în prebiotice. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea sistemului digestiv
Efectele consumului excesiv de fibre. Ce impact pot avea asupra sănătății
Efectele consumului excesiv de fibre. Ce impact pot avea asupra sănătății
Efectele consumului excesiv de fibre. Ce impact pot avea asupra sănătății
Reclamă
PARTENERI
icon