Despre apa carbogazoasă se spune că nu este la fel de sănătoasă ca cea plată, pentru că nu hidratează la fel de bine, că îngrașă, afectează dinții sau provoacă probleme digestive. Cât de adevărate sunt aceste teorii, aflăm în continuare.
Înainte de a detalia efectele pe care apa carbogazoasă le are asupra sănătății, este important să clarificăm câteva confuzii care se fac în privința denumirilor sale. Adesea, se vorbește despre două tipuri de apă de consum: plată și minerală. Cea din urmă face referire la apa carbogazoasă, acidulată sau „cu bule”, cum i se mai spune, însă și apa plată poate fi minerală. Prin urmare, denumirile corecte sunt „apă minerală plată” și „apă minerală carbogazoasă”.
Apa carbogazoasă versus apă carbogazificată: care e diferența
Bulele de gaz din așa-numita „apă minerală” sunt date de dioxidul de carbon din compoziție, a cărui concentrație este variabilă de la un tip de apă la altul. El poate proveni dintr-o sursă naturală de izvor, caz în care vorbim despre apă natural carbogazoasă, sau poate fi introdus în compoziție în mod artificial înainte de îmbuteliere, printr-un proces de carbonatare, situație în care vorbim despre apă carbogazificată.
Prin ce se deosebește apa cu dioxid de carbon natural și cea cu dioxid de carbon adăugat? Prima dintre ele este bogată în minerale, în vreme ce a doua poate fi obținută din apă minerală plată – caz în care este la fel de bogată în minerale – sau din apă de masă – situație în care conținutul de minerale este mai redus. Celebrul sifon, foarte popular în România în anii 1990-2000, este un exemplu de apă de masă carbogazificată.
Mitul #1: Apa carbogazoasă îngrașă
Apa carbogazoasă are o reputație proastă din cauza asocierii cu sucurile carbogazoase. Diferența în privința efectelor asupra sănătății nu este dată însă de dioxidul de carbon din compoziție, ci a zaharurilor în cantitate mare (zahăr sau îndulcitori), coloranților și aditivilor.
Atâta vreme cât apa carbogazoasă nu conține zaharuri, ea nu conține calorii. Prin urmare, nu poate duce la creșterea în greutate și poate fi consumată în siguranță, la fel ca apa plată. Din contră, ea te poate ajuta să slăbești, pentru că produce sațietate mai mult decât apa plată. Studiile arată că apa carbogazoasă încetinește golirea stomacului după mese, iar senzația de stomac plin te ajută să mănânci mai puțin.
Mitul #2: Apa acidulată reduce nivelul de calciu din oase
O altă teorie intens vehiculată este că apa carbogazoasă ar împiedica absorbția calciului în organism și ar reduce astfel densitatea osoasă. Din nou, acest mit a pornit de la asocierea cu sucurile carbogazoase. Băuturile de tip cola și alte sucuri carbogazoase sunt acidifiate cu acid fosforic, iar acesta afectează absorbția calciului (și a fierului).
Acidul fosforic nu se regăsește în compoziția apei carbogazoase, indiferent dacă este minerală sau nu. Un studiu observațional la care au participat 2.500 de persoane a concluzionat că băuturile de tip cola sunt singurele asociate cu o reducere semnificativă a densității minerale osoase. Apa carbogazoasă nu a afectat sănătatea oaselor. Studiile pe animale au arătat că ea ar putea avea chiar un efect benefic pentru sănătatea oaselor.
Mitul #3: Apa carbogazoasă afectează smalțul dinților
Prin reacția chimică dintre apă și dioxid de carbon se produce acid carbonic, un acid slab care stimulează receptorii nervoși din cavitatea orală și îi dau gustul înțepător. Apa carbogazoasă este, într-adevăr, ușor mai acidă decât cea plată, dar afectează într-o foarte mică măsură sănătatea dentară.
Potrivit unui studiu, smalțul dinților este ușor mai afectat de apa carbogazoasă decât de apa plată. Aceeași cercetare susține că riscul de eroziune dentară este de 100 de ori mai mare după consumul de sucuri carbogazoase. Alte studii au arătat că apa carbogazoasă poate distruge smalțul numai dacă are în compoziție și zahăr. Altfel, ea este relativ inofensivă pentru dinți.
Mitul #4: Apa carbogazoasă afectează digestia
Contrar unor ipoteze, apa acidulată nu doar că nu afectează digestia, dar are și câteva efecte benefice. Unul dintre ele este că poate regla frecvența scaunelor în caz de constipație. În cadrul unui studiu, participanții au raportat o frecvență de două ori mai mare a scaunelor și o atenuare a simptomelor de constipație după ce au înlocuit apa plată cu cea carbogazoasă pentru o perioadă de două săptămâni.
Un alt studiu a arătat că apa acidulată poate atenua simptomele de indigestie cum este durerea de stomac. De altfel, ea este chiar recomandată după mesele grele sau abundente, fiindcă ajută digestia.
Mitul #5: Apa acidulată nu hidratează
Apa acidulată hidratează la fel de bine ca cea plată. Dacă nu reușești să consumi cantitatea de apă recomandată zilnic, le poți alterna și vei avea șanse mai mari să te menții hidratat. Dacă preferi apa carbogazoasă celei plate, nu vei avea nicio problemă să o folosești ca alternativă.
În concluzie, o poți consuma fără teama efectelor negative atât de mult vehiculate. Dimpotrivă, studiile științifice arată poate aduce câteva beneficii pentru sănătate.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.