Cercetătorii de la McGill University din Canada susțin că au descoperit tipul de fibre care poate proteja împotriva gripei. Aceștia au observat că unele fibre prezente în ciuperci pot reduce semnificativ șansele de a te îmbolnăvi.
Beta-glucanul este recunoscut pentru capacitatea de a îmbunătăți imunitatea. În acest studiu, oamenii de știință au vrut să-i testeze efectele asupra toleranței la boli. În acest mod, au aflat că poate diminua impactul atacului viral asupra organismului. Spre deosebire de acesta, tratamentele antivirale convenționale pot distruge agenții patogeni atacatori.
Cercetătorii au descoperit tipul de fibre care poate proteja împotriva gripei
Fibrele de beta-glucan prezente în toate tipurile de ciuperci ar putea acționa ca un fel de barieră împotriva gripei. Acestea pot limita inflamația în plămânii șoarecilor expuși la infecții după ce primesc o doză de beta-glucan.
Șoarecii cărora li s-au administrat fibrele au avut o îmbunătățire a funcției pulmonare și un risc mai scăzut de a dezvolta forme grave și a deceda atunci când se îmbolnăvesc de gripă.
„Beta-glucanul se găsește în pereții celulari ai tuturor ciupercilor, inclusiv al unora care trăiesc în și pe corpul nostru, ca parte a microbiomului uman. Este tentant să presupunem că nivelurile și compoziția ciupercilor la un individ ar putea influența modul în care sistemul său imunitar răspunde la infecții, în parte din cauza beta-glucanului.” a afirmat Maziar Divangahi, autor al studiului și imunolog la McGill University, conform Science Alert.
Bbeta-glucanul ar putea reprograma celulele imune pentru a face față mai bine gripei. Șoarecii tratați aveau mai multe celule imunitare numite neutrofile, dar se comportau într-un mod mai controlat decât ar face-o în mod normal.
„Neutrofilele sunt cunoscute în mod tradițional pentru că provoacă inflamație, dar beta-glucanul are capacitatea de a-și schimba rolul pentru a o reduce.” a explicat Kim Tran, autor al studiului și imunolog la McGill University.
Studiul a examinat modul de reglare a imunității la infecții
Marea majoritate a cercetărilor se concentrează pe oprirea replicării virusului. În comparație cu acestea, studiul a examinat modul de reglare a imunității organismului la infecții. Acest concept mai poartă denumirea de toleranță la boli. Toleranța la boli ocupă un rol major în infecțiile pulmonare. Aceasta poate menține mecanismele de reparare a țesuturilor pentru a susține integritatea și funcția țesutului pulmonar.
Oamenii de știință implicați susțin că beta-glucanul poate crește semnificativ ratele de supraviețuire în cazul gripei, potrivit Medical Xpress. Acesta poate modula răspunsurilor imune și poate preveni inflamația pulmonară severă, o cauză frecventă de deces.
„Este remarcabil cum beta-glucanul poate reprograma anumite celule ale sistemului imunitar, cum ar fi neutrofilele, pentru a controla inflamația excesivă a plămânilor.” a declarat Nargis Khan, autor al studiului și imunolog la University of Calgary din Canada.
Studiul a fost publicat în Nature Immunology. Cercetătorii susțin că majoritatea deceselor provocate de gripă nu au la bază virusul în sine. Acestea ar fi, de fapt, determinate de o reacție exagerată a sistemului imunitar. Practic, se sugerează că cel mai mare pericol constă în răspunsul imun al organismului. Însă, motivul pentru care sistemul imunitar devine atât de dezechilibrat rămâne preponderent neînțeles.
De asemenea, un alt studiu realizat pe șoareci susține că beta-glucanul poate contribui la eliminarea kilogramelor în plus și poate fi util în gestionarea bolilor metabolice.