Lupusul este o boală autoimună, care necesită un tratament corespunzător pentru a fi gestionat. Daniela Opriș-Belinski, medic internist-reumatolog, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 4, din sezonul 8, la MediCOOL. Citește ce este lupusul.
Daniela Opriș-Belinski a explicat ce înseamnă lupusul eritematos sistemic, a menționat prin ce simptome se caracterizează această afecțiune cronică și a discutat despre metodele de gestionare a acesteia.
Ce este lupusul
Lupusul eritematos sistemic poartă această denumire de la o serie de descrieri din secolul XVII-XVIII, când oamenii au considerat că unele cazuri aveau un aspect asemănător cu al unei mușcături de lup.
Lupusul eritematos sistemic poate determina foarte multe modificări. De obicei, leziunile au culoare roșie și provoacă senzații de mâncărime. Nu întotdeauna există pruritul de la nivelul feței, care lasă cicatrici. Pot apărea o serie de alte leziuni în toate zonele expuse la soare. Soarele poate să agraveze aceste leziuni sau chiar poate să le declanșeze.
,,E o boală autoimună. Soarele poate fi un trigger pentru aceasta.”
– Mihail Pautov, medic specialist
Simptomele de lupus provocate de expunerea la soare apar la persoanele care au o predispoziție. În acest caz, există o fotosensibilitate. Fotosensibilitatea înseamnă că atunci când te expui la soare, te înroșești la mai puțin de jumătate de oră de la expunere. În mod normal, oamenii nu se înroșesc atât de repede.
-De ce i se spune lupus eritematos sistemic?
-Termenul de eritematos atrage atenția asupra leziunilor, care au o culoare roșie. Faptul că este sistemic arată că leziunile nu apar numai la nivelul feței sau în alte zone ale pielii. Se pot manifesta mai multe simptome, cum ar fi afectarea articulară, care se întâlnește foarte frecvent.
Dacă te întrebi ce este lupusul, gândește-te că în cazul său, articulațiile dor când se află în repaus. În general, oamenii sunt obișnuiți ca durerea articulară să apară în momentul în care își mișcă articulația. De exemplu, se poate întâmpla ca pacientul să se trezească dimineață cu articulațiile înțepenite și dureroase.
,,Este o durere cu caracter inflamator, care atrage atenția.”
– Daniela Opriș-Belinski, medic internist-reumatolog
Cum se manifestă lupusul
Lupusul este o boală autoimună. Organismul produce anticorpi, care luptă împotriva diverșilor factori externi, cum ar fi infecțiile. Acești anticorpi, în cazul pacienților cu lupus, sunt produși împotriva unor structuri proprii. Mai exact anticorpii sunt îndreptați împotriva celulelor din piele și a celor din sânge. Pot apărea simptome, precum anemie sau scăderea numărului de celule albe sau roșii.
De exemplu, dacă există anticorpi împotriva țesuturilor de la nivelul rinichiului, poate apărea o afectare renală. În cazul unei boli autoimune, organismul nu-și mai recunoaște propriile țesuturi.
Multe persoane care au lupus observă că au o problemă cu imunitatea și aleg să urmeze un tratament pentru a o stimula. În acest caz, este o practică greșită. Persoanele care au o boală autoimună au nevoie să-și scadă imunitatea, de aceea se administrează medicamente imunosupresoare.
-Se poate confunda lupusul cu artrita reumatoidă?
-Din punctul de vedere articular, cel puțin la debut, lupusul seamănă foarte mult cu artrita reumatoidă. Diferența este în timp. Artrita reumatoidă distruge osul articulației. În lupus, acest lucru nu se întâmplă.
Cât de eficiente sunt dietele împotriva lupusului
După ce afli ce este lupusul, poți reține că oamenii încearcă diferite diete pentru a gestiona simptomele afecțiunilor cronice. O parte dintre acești oameni, care au artrită reumatoidă și boli autoimune, renunță complet la carne și adoptă pe o alimentație bazată pe cereale și plante integrale. Aceștia susțin că simptomele lor aproape dispar. Alții renunță complet la plante, mănâncă doar carne de vită și susțin că elimină inflamația într-o boală autoimună.
-Cât de eficiente sunt dietele împotriva lupusului?
-În acest moment, există foarte multe tratamente, care pot să controleze boala. În ce privește dietele, ghidurile de tratament din întreaga lume nu au recomandări specifice. Pe de altă parte, organismele oamenilor diferă. Atunci când o persoană nu suferă de o boală foarte agresivă sau poate nici nu a fost diagnosticată corect, poate să gestioneze simptomele cu ajutorul unui regim de genul acesta.
Dacă boala este într-adevăr agresivă, cum ar fi lupusul și artrita reumatoidă, există unii factori prezenți în analize care pot să indice pacientului că are potențialul ca simptomele să se agrveze dacă nu le controlează.
,,Acolo chiar trebuie să fim cât se poate de agresivi. Pacientul care are boala poate să țină un anumit regim, dar depinde și ce diagnostic are. Dacă ai lupus și ai afectare renală, un regim bogat în proteine și cu carne multă, nu e chiar cea mai bună idee. Lucrurile trebuie cumva ajustate pentru fiecare individ în parte.”
– Daniela Opriș-Belinski, medic internist-reumatolog
Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.