Tratamente naturiste pentru rezistența la insulină. Cât de eficiente sunt?

Publicat: 17 mai 2023, 08:26

Există câteva metode naturale prin care poți trata rezistența la insulină înainte ca ea să ducă la instalarea diabetului de tip 2. Schimbarea stilului de viață, modificarea alimentației, dar și câteva tratamente naturiste pentru rezistența la insulină pot ajuta la prevenirea diabetului. 

Rezistența la insulină este o problemă care afectează milioane de oameni din întreaga lume, iar numărul lor este în creștere ca urmare a stilului de viață modern, caracterizat de o alimentație dezechilibrată și sedentarism. Rezistența la insulină este o stare care „anunță” apariția diabetului zaharat cu mult înainte ca el să se instaleze.

Insulina este un hormon secretat de pancreas care ajută la metabolizarea glucidelor din corp. Glucidele provin din alimentele pe care le consumăm și sunt cea mai importantă sursă de energie a organismului. Sub acțiunea enzimelor din tubul digestiv, glucidele sunt transformate în glucoză. 

După mese, când cantitatea de glucoză din sânge crește, pancreasul secretă insulină. Celulele din organism conțin receptori de insulină care ajută la asimilarea ei. Odată ajunsă în celule, insulina permite glucozei să între în celule pentru a le furniza energia necesară menținerii funcțiilor pe care le îndeplinesc. 

Rezistența la insulină se instalează atunci când celulele devin rezistente la efectele insulinei și nu o mai utilizează corect. Ca urmare, nivelul glicemiei crește în sânge și duce, în timp, la apariția prediabetului și a diabetului zaharat de tip 2. Rezistența la insulină este un factor de risc și pentru bolile cardiovasculare, pentru ficatul gras și alte probleme de sănătate.

Schimbarea stilului de viață scade rezistența la insulină

Nu există un tratament pentru rezistența la insulină, dar ea poate fi remediată înainte de instalarea complicațiilor printr-un stil de viață echilibrat. 

Exercițiile fizice practicate regulat sunt una dintre metodele prin care putem crește sensibilitatea celulelor din organism la insulină. În timpul efortului fizic, este utilizată o parte din glucoza din organism, iar nivelul glicemiei se echilibrează astfel.

Anumite tipuri de exerciții pot fi mai eficiente decât altele în reducerea rezistenței la insulină. Un studiu publicat în 2013 arăta că o combinație de exerciții aerobe și exerciții de forță are mai multe efecte benefice decât practicarea unui singur tip de activități fizice.

Schimbarea alimentației este încă una dintre măsurile pe care le poți lua pentru a preveni diabetul. Alimentele procesate se digeră rapid și cresc la fel de rapid nivelul glicemiei. Reducerea cantității de produse care conțin făină albă, zahăr rafinat și carne procesată ajută la controlul mai eficient al glucozei. 

Alimentele bogate în fibre, precum fulgii de ovăz, fasole sau mazărea, cresc sensibilitatea celulelor la insulină, arată un studiu publicat în revista medicală British Journal of Nutrition. Legumele și fructele colorate sunt alte alimente recomandate pentru reducerea rezistenței la insulină, efectul benefic datorându-se antioxidanților puternici pe care îi conțin. 

Remedii naturale și tratamente naturiste pentru rezistența la insulină

Pe lângă adoptarea unui stil de viață mai activ și a unei alimentații sănătoase, câteva  suplimente alimentare și remedii naturiste pot fi de ajutor, potrivit unor cercetări. 

Iată care sunt cele mai importante remedii naturale și tratamente naturiste pentru rezistența la insulină, cu beneficii dovedite de studii:

Probiotice și acizi grași omega 3

Probioticele și suplimentele alimentare cu acizi grași omega 3 cresc semnificativ sensibilitatea celulelor la insulină, susține un studiu clinic din 2014 la care au participat 60 de adulți supraponderali. 

Administrarea unuia sau a altuia dintre aceste suplimente pe o perioadă de 6 săptămâni a dus la creșteri importante a sensibilității la insulină, potrivit cercetătorilor. Beneficiile sunt și mai mari dacă se administrează atât probiotice, cât și acizi grași omega 3 simultan.

Magneziul

Suplimentele cu magneziu pot fi utile în reducerea rezistenței la insulină. Potrivit unei analize sistematice publicate de revista științifică Pharmacological Research în 2016, administrarea de suplimente de magneziu pe o perioadă de peste 4 luni reduce semnificativ rezistența la insulină atât la persoanele diabetice, cât și la cele fără diabet.

Cele mai bune surse naturale de magneziu sunt nuciferele (migdale, caju, nuci, arahide prăjite), spanacul, avocado, bananele, orezul brun, iaurtul degresat și ovăzul.

Resveratrolul

Resveratrolul este un compus organic puternic antioxidant care se găsește în mod natural în diferite alimente. Cea mai mare cantitate de resveratrol se găsește în coaja și sâmburii strugurilor, dar și în mure, coacăze sau afine. El poate fi administrat și sub formă de suplimente alimentare. 

Suplimentele cu resveratrol îmbunătățesc semnificativ controlul glucozei în organism și cresc sensibilitatea celulelor la insulină la persoanele care suferă de diabet, este concluzia unei metaanalize publicată în revista medicală American Journal of Clinical Nutrition. Cercetătorii nu au observat însă același efect benefic la persoanele fără diabet. 

Tratamente naturiste pentru rezistența la insulină

Preparatele din plante pot ajuta la utilizarea mai eficientă a insulinei în organism și la reducerea glucozei din sânge. Câteva ierburi și condimente pe care le folosim în bucătărie au efecte promițătoare, confirmate științific prin studii de laborator, însă ele ar trebui dovedite și prin studii clinice:

Turmericul 

Cunoscut și cu numele de curcuma, turmericul este obținut din rădăcina unei plante înrudită cu ghimbirul. Condimentul foarte popular în bucătăria indiană și asiatică poate reduce nivelul glucozei din sânge datorită unor compuși puternic antioxidanți, arată un studiu.

Rădăcina proaspăt rasă de curcuma sau pudra de curcuma poate fi adăugată în preparate sau consumat sub formă de ceai. Pentru prepararea ceaiului, se folosește o linguriță de turmeric proaspăt ras sau uscat, care se fierbe 10 minute în 250 ml de apă. Gustul său puternic, puțin amărui și piperat, poate fi îmbunătățit cu miere și lămâie. 

Ghimbirul

Gustul aromat și iute al acestei mirodenii este foarte apreciat în preparate, dar acesta nu este singurul atu al ghimbirului. Antioxidanții puternici din compoziție îl recomandă ca remediu pentru o multitudine de afecțiuni și este unul dintre cele mai indicate tratamente naturiste pentru rezistența la insulină. Unul dintre principalii săi antioxidanți, gingerolul, ajută la metabolizarea glucozei și crește sensibilitatea celulelor la insulină, susține acest studiu.

Rădăcina de ghimbir poate fi consumată ca atare în preparate sau sub formă de ceai. O linguriță de rădăcină rasă se lasă la infuzat într-o cană (250 ml) cu apă clocotită, pentru 10-15 minute. 

Semințele de schinduf

Schinduful este utilizată ca plantă aromatică în bucătărie, dar și ca remediu naturist în medicina alternativă. Semințele de schinduf sunt bogate în fibre solubile care scad absorbția glucozei în sânge și cresc sensibilitatea celulelor la insulină, susține un studiu publicat în revista de specialitate Journal of Medicinal Food

Semințele pot fi consumate ca atare, pot fi adăugate în pâine sau folosite în diferite preparate sub formă de pulbere măcinată, disponibilă în comerț. În general, rețetele indiene de pui, orez și linte folosesc acest condiment. Se poate prepara și ceai de schinduf: se fierbe o linguriță de semințe în 250 ml de apă.

Usturoiul

Acest aliment și condiment atât de popular în bucătăria românească este printre cele mai recomandate tratamente naturiste pentru rezistența la insulină. El conține antioxidanți puternici care cresc sensibilitatea celulelor la insulină, potrivit unui studiu de laborator.

Usturoiul poate fi consumat ca atare, în preparate, dar și sub formă de ceai. Îl putem amesteca cu ghimbir, miere și lămâie pentru un gust mai plăcut. Proprietățile usturoiului nu se pierd prin preparare termică.

Ceaiul verde

Proprietăți puternic antioxidante ale ceaiului verde sunt bine cunoscute, la fel ca multe dintre beneficiile sale pentru sănătate. Poate mai puțin cunoscut este efectul său benefic în reglarea glucozei din sânge. Consumul regulat de ceai verde crește sensibilitatea celulelor la insulină, susține un studiu.

Ceaiul verde se prepară ca infuzie, cu o linguriță de plantă la 250 ml de apă. Când apa dă în clocot, se oprește din fiert, se adaugă ceaiul verde, se acoperă și se lasă la infuzat 10-15 minute. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Condimente bogate în magneziu. Mirodeniile care îți pot oferi acest mineral
Condimente bogate în magneziu. Mirodeniile care îți pot oferi acest mineral
De ce este bine să faci o plimbare după masă. Ce beneficii aduce acest obicei
De ce este bine să faci o plimbare după masă. Ce beneficii aduce acest obicei
Beneficiile mirodeniilor pentru o alimentație sănătoasă. Ce efecte au asupra microbiotei intestinale
Beneficiile mirodeniilor pentru o alimentație sănătoasă. Ce efecte au asupra microbiotei intestinale
PARTENERI