Antena

Alimente bogate în acizi grași Omega 3. Cum îi poți obține

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 22 februarie 2024, 06:59

Acizii grași omega 3 sunt esențiali și necesari menținerii unei stări de sănătate optime. De aceea, este indicat să urmezi o dietă echilibrată pentru a-ți putea asigura aportul zilnic. Află ce alimente bogate în acizi grași omega 3 poți consuma.

Reclamă

Acizii grași omega 3 se regăsesc într-o mulțime de alimente, precum: peștele gras, algele, semințele de chia și semințele de in. Printre speciile de pești cu cele mai ridicate concentrații se numără: sardinele, somonul și macroul.

Alimente bogate în acizi grași Omega 3

Acizii grași omega 3 au roluri esențiale atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală, potrivit Medical News Today. Există 3 tipuri de acizi grași omega 3: acid alfa-linolenic (ALA), acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aceștia reprezintă componente integrale ale celulelor, care le ajută să funcționeze eficient. De asemenea, sprijină formarea moleculelor de semnalizare numite eicosanoide, care îndeplinesc un rol important în sistemele: respirator, imunitar, cardiovascular și endocrin.

În plus, acizii grași omega 3 au un rol semnificativ în: dezvoltarea, funcționarea și încetinirea procesului de îmbătrânire al creierului. Deficiențele se asociază cu un risc crescut de a dezvolta o serie de afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau tulburarea bipolară.

Reclamă

Somon

Somonul are un conținut nutritiv hrănitor, fiind printre aceste alimente bogate în acizi grași omega 3. Există mai multe diferențe între somonul sălbatic și cel de crescătorie, iar conținutul lor de acizi grași omega 3 poate varia. Conține un nivel ridicat de: potasiu, seleniu, proteine, magneziu și vitamine B.

Spanac

Spanacul fiert asigură concentrații ridicate de acizi grași omega 3, conform Lifestyle Asia. Are o gamă largă de nutrienți precum: fier, acid folic, vitamina A, vitamina C, vitamina K și potasiu. Acesta poate oferi senzație de sațietate pe termen lung, ceea ce te poate ajuta să-ți menții o greutate optimă.

Semințe de chia

Semințele de chia reprezintă o sursă bună de acizi grași omega 3 alfa-linolenici pe bază de plante. În plus, sunt bogate în proteine și fibre. Poți adăuga aceste semințe ca ingredient în salate sau smoothie-uri sau le poți amesteca în lapte sau iaurt pentru a face budincă de chia. De asemenea, combinarea semințelor de chia cu apă poate servi ca înlocuitor de ouă.

Reclamă

Sardine

Sardinele sunt pești mici, cu o carne foarte densă și concentrații mari de grăsimi, fiind printre aceste alimente bogate în acizi grași omega 3. De obicei se vând în conserve. Pe lângă concentrațiile de acizi grași omega 3, acestea reprezintă o sursă bună de: vitamina B12, vitamina D și seleniu.

În plus, atât sardinele, cât și suplimentele cu ulei de pește reprezintă două surse de grăsimi importante pentru sănătatea organismului. Acestea susțin sănătatea inimii, iar acizii grași omega 3 din sardine pot fi asimilați mai bine.

Ulei de soia

Soia este o leguminoasă provenită din Asia. Mulți oameni folosesc ulei de soia pentru gătit. Acesta reprezintă o sursă bună de: acizi grași omega 3 alfa-linoleici, potasiu, magneziu, acid folic, vitamina B2 și vitamina K.

Germeni de grâu

Germenul de grâu este partea internă a bobului de grâu. Are o aromă ușoară, de nucă, fiind printre aceste alimente bogate în acizi grași omega 3. Germenii de grâu conțin: acizi grași alfa-linoleici, vitamina B9 (acid folic), vitamina B1 și vitamina B6.

Semințe de in

Uleiul din semințe de in conține concentrații ridicate de acizi grași alfa-linoleici. În același timp, semințele de in au un conținut nutritiv ridicat de: magneziu, mangan, fibre și proteine. Poți combina semințele de in cu apă pentru a crea un înlocuitor vegan pentru ouă. De asemenea, se pot include ușor în dietă deoarece le poți adăuga în boluri cu cereale sau salate.

Macrou

Macroul este un pește mic, cu un conținut ridicat de grăsimi, care, de obicei, se servește afumat. Acesta conține: acizi grași omega 3, proteine, cupru, vitamina D, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6, vitamina B12 și seleniu.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon