Antena

Care este cea mai bună dietă pentru creier. Obiceiul alimentar care previne declinul cognitiv

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 6 august 2024, 07:47

Când urmăm o dietă echilibrată, creierul funcționează cel mai bine. Obiceiurile alimentare sănătoase ne pot ajuta să prevenim declinul cognitiv și demența pe măsură ce înaintăm în vârstă, susține un nou studiu. Află ce alimente conține cea mai bună dietă pentru creier. 

Reclamă

Creierul rămâne treaz și activ chiar și atunci când dormim. Deși cântărește doar 2% din greutatea corpului, el consumă circa 20% din energia totală a organismului. Acest consum ridicat de energie reflectă numeroasele funcții pe care le îndeplinește în fiecare moment al vieții noastre. 

Respirația, bătăile inimii, digestia, mișcările, gândirea, memoria și emoțiile sunt controlate de creier și depind de buna sa funcționare. Pentru toate acestea, are nevoie de o alimentație hrănitoare. Consumul său ridicat de energie îl face sensibil la deficiențele nutriționale. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dieta care poate preveni demența

O alimentație variată, care include o gamă largă de nutrienți, este cea mai bună dietă pentru creier, susține un nou studiu, publicat în revista Nature Mental Health. Diversificarea alimentelor susține sănătatea creierului pe măsură ce îmbătrânim. Aceasta poate reduce riscul de a suferi un declin cognitiv și demență. 

În cadrul studiului, cercetătorii au împărțit cei 181.990 de participanți în patru subtipuri în funcție de preferințele alimentare, astfel:

Reclamă
  • subtipul 1: alimentație fără amidon sau cu un conținut redus de amidon;
  • subtipul 2: vegetarieni;
  • subtipul 3: alimentație bogată în proteine și săracă în fibre;
  • subtipul 4: dietă echilibrată.

Pentru a evalua impactul diferitelor opțiuni alimentare asupra sănătății creierului, cercetătorii au utilizat o varietate de teste și analize: markeri metabolici din sânge, investigații imagistice ale creierului, teste cognitive și teste genetice.

Conform studiului, participanții care aveau o alimentație variată (subtipul 4) au obținut scoruri mai mari la testele cognitive care măsurau viteza de reacție, abilitățile de rezolvare a problemelor și memoria, în comparație cu celelalte trei subtipuri. Aceiași participanți au raportat, de asemenea, mai puține simptome de anxietate sau depresie.

Investigațiile imagistice au arătat că participanții la studiu cu o dietă variată aveau niveluri mai mari de materie cenușie, asociată cu inteligența, memoria, dar și cu emoțiile.

Reclamă

Ce include cea mai bună dietă pentru creier

Cercetătorii au definit dieta echilibrată prin consumul unei cantități echilibrate de alimente dintre următoarele:

  • legume;
  • fructe;
  • cereale;
  • nuci;
  • semințe;
  • leguminoase;
  • produse lactate cu moderație;
  • ouă;
  • pește. 

Aceste alimente furnizează o gamă variată de nutrienți esențiali necesari pentru funcționarea optimă a creierului. Printre aceștia se pot regăsi: vitamine, minerale, proteine, antioxidanți și acizi grași omega 3.

„Alegerile asociate stilului de viață și nutriției joacă un rol esențial în menținerea și îmbunătățirea sănătății creierului și sunt piatra de temelie a oricărei strategii de reducere a riscului de declin cognitiv și demență”, a declarat pentru revista Parade dr. Scott Kaiser, medic de familie și geriatru la Pacific Neuroscience Institute. 

Aproximativ 40% din totalul cazurilor de demență ar putea fi prevenite sau întârziate semnificativ dacă s-ar elimina factorii de risc modificabili. De exemplu, hipertensiunea, diabetul, obezitatea și alte afecțiuni metabolice pot fi prevenite cu ajutorul alimentației și al stilului de viață. 

„Având în vedere predicțiile privind creșterea numărului de persoane afectate, se estimează o triplare a cazurilor de demență la nivel mondial până în 2050, la peste 150 de milioane de persoane. Trebuie să începem să ne gândim acum, la scară mare, la cele mai bune strategii și abordări pentru a preveni demența”, mai spune specialistul. 

Psihiatria nutrițională, domeniul care studiază legătura dintre dietă și creier

Tot mai multe dovezi susțin corelația puternică dintre alimentație și sănătatea creierului. Diferitele diete și nutrienți au un efect protector sau, din contră, ne afectează bunăstarea mentală și accelerează declinul cognitiv. 

Conexiunile dintre obiceiurile alimentare și sănătatea mintală suscită un interes atât de mare, încât a apărut un întreg domeniu de studiu numit psihiatrie nutrițională. 

„Impactul biologic al dietei asupra corpului și, în special, asupra creierului nostru, este profund și reprezintă o zonă de mare interes. Domeniul psihiatriei nutriționale este dedicat înțelegerii acestor conexiuni, modului în care ceea ce mâncăm ne poate influența starea de spirit, memoria, gândirea și sănătatea generală a creierului și cum putem folosi aceste cunoștințe pentru a ne îmbunătăți sănătatea și bunăstarea generală”, spune dr. Scott Kaiser. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Legătura dintre boli cardiovasculare și creier. Care sunt semnele unui accident vascular cerebral
Legătura dintre boli cardiovasculare și creier. Care sunt semnele unui accident vascular cerebral
Legătura dintre boli cardiovasculare și creier. Care sunt semnele unui accident vascular cerebral
Visele neplăcute și coșmarurile se pot asocia cu un risc ridicat de demență. Cercetătorii au evaluat modificările care se produc pe durata somnului
Visele neplăcute și coșmarurile se pot asocia cu un risc ridicat de demență. Cercetătorii au evaluat modificările care se produc pe durata somnului
Visele neplăcute și coșmarurile se pot asocia cu un risc ridicat de demență. Cercetătorii au evaluat modificările care se produc pe durata somnului
Acizii grași Omega-3 din uleiul de pește pot inversa rezistența la insulină. Un studiu a analizat efectele acestui aliment
Acizii grași Omega-3 din uleiul de pește pot inversa rezistența la insulină. Un studiu a analizat efectele acestui aliment
Acizii grași Omega-3 din uleiul de pește pot inversa rezistența la insulină. Un studiu a analizat efectele acestui aliment
Reclamă
PARTENERI
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Rețete Fel De Fel
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Aceste chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi sunt o gustare simplă, hrănitoare și extrem de versatilă. Pot fi servite ca gustare, fel principal, garnitură sau aperitiv. Sunt perfecte atât calde cât și reci, și pot fi gătite la tigaie, în cuptor sau chiar la air fryer. Aceste chiftele sunt ca o îmbrățișare caldă de vară. Pe cât de umile sunt ingredientele, pe atât de surprinzătoare este savoarea lor când sunt combinate cu grijă. La prima vedere par modeste, dar odată ce le muști, dezvăluie o textură fină și parfumată. Este o armonie între dulceața discretă a morcovului, suculența dovlecelului și finețea cartofului. Tot din categoria chiftelelor de legume mai poți încerca de pe blog și rețeta de chiftele de spanac cu pâine și parmezan, în sos de unt. Sunt delicate și pline de arome fine, fiind ideale ca aperitiv sau fel principal. Sosul de unt adaugă o textură cremoasă și un gust bogat care completează perfect savoarea chiftelelor. Sau poate te inspiră și rețeta de chiftele de dovlecei cu couscous. Sunt o opțiune delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru un prânz sau cină ușoară. Chiftelele sunt crocante la exterior și moi în interior, având o textură plăcută și un gust bogat datorită combinației de dovlecei și couscous. Despre ingredientele din chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi Cartoful este baza solidă, care leagă totul și oferă o structură cremoasă în interior. Fie că este folosit fiert sau crud, el aduce o densitate moale, care contrastează cu crustă rumenă de la exterior. Este acel ingredient de bază care permite celorlalte arome să strălucească. Dovlecelul, blând și delicat, are rolul de a lumina compoziția. Dă suculență, prospețime și o notă vegetală subtilă. Atunci când este bine scurs și amestecat în chiftele, adaugă un ton umed și catifelat, care face ca fiecare mușcătură să se topească în gură. Morcovul, pe de altă parte, aduce o notă dulceagă naturală și o culoare caldă, portocalie. Acesta face ca interiorul chiftelelor să fie nu doar gustos, ci și plăcut privirii. E firul dulce care echilibrează gustul neutru al cartofului și pe cel vegetal al dovlecelului. Când sunt prăjite sau coapte, chiftelele capătă o crustă aurie, crocantă, care foșnește ușor sub dinți. Interiorul rămâne moale, dar nu cleios, ci aerat și bine legat, fără a fi greu. Din loc în loc, întâlnești câte un fir de morcov sau pătrunjel, care le dă un aer de casă, exact ca în bucătăriile bunicilor. Aroma care iese din cuptor sau din tigaie este inconfundabilă. Simți un miros de legume ușor caramelizate, de verdețuri proaspete, de casă primitoare. Dacă adaugi și un praf de boia sau chimen, devin și mai parfumate, cu o ușoară adiere orientală sau rustică, în funcție de condimente. Urmărește mai jos rețeta detaliată, pentru a prepara și tu așa delicioase chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi.
icon