Antena

Cât de eficiente sunt suplimentele care conțin colagen

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 23 august 2023, 06:42

Colagenul produs în corpul uman menține pielea elastică și hidratată, oferă rezistență oaselor și tendoanelor. Suplimentele cu colagen sunt foarte populare în industria produselor de sănătate și frumusețe, dar cât de eficiente sunt cu adevărat? Iată ce spun studiile și specialiștii.

Reclamă

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul uman și are câteva roluri esențiale. El este o componentă de bază a țesuturilor conjunctive: pielea, tendoanele, cartilajele, ligamentele și  oasele. 

Colagenul este format din fibre subțiri și rezistente care conferă acestor țesuturi structură, rezistență și elasticitate. Chiar numele său descrie funcțiile colagenului în organism. El își are originea în cuvântul grecesc „kolla”, care se traduce prin lipici.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tipuri de colagen

Există cel puțin 28 de tipuri de colagen în corpul uman, fiecare cu o structură și o distribuție specifică în anumite țesuturi. Cele mai importante tipuri sunt:

  • Colagenul de tip I este cel mai răspândit în corp. El se găsește în cantități mari în piele, oase și tendoane. 
  • Colagenul de tip II este și el important, fiindcă se găsește în cartilaje, cum ar fi cartilajul articular și al discurilor intervertebrale. Acest tip de colagen menține elasticitatea și rezistența cartilajelor;
  • Colagenul de tip III se găsește în pereții vaselor de sânge, în țesuturile conjunctive moi și în mușchi. Acest tip de colagen oferă suport structural și elasticitate;
  • Colagenul de tip IV este principala componentă a membranei bazale, o structură subțire care susține celulele diferitelor țesuturi și organe. El este foarte important pentru organele interne.

Începând cu vârsta de 25 de ani, cantitatea de colagen din corp scade treptat, cu circa 1% pe an, arată unele studii. La femei, el se diminuează într-un ritm mai accelerat după instalarea menopauzei. Calitatea colagenului se reduce și ea odată cu înaintarea în vârstă.

Reclamă

Cantitatea exactă de colagen din corp nu poate fi măsurată exact, dar declinul lui poate fi văzut și simțit. La nivelul articulațiilor, apar durerile și mobilitatea redusă, la nivelul pielii devin vizibile ridurile, iar masa musculară începe să scadă.

Cât de bine se asimilează colagenul din suplimente

Suplimentele care conțin colagen au devenit foarte populare în industria produselor de sănătate și frumusețe. Ele sunt comercializate sub formă de capsule sau pulbere cu administrare orală, iar producătorii lor promit stimularea producției naturale de colagen în corp, „ștergerea” ridurilor, întărirea oaselor, părului și unghiilor sau refacerea cartilajului articular. 

Eficacitatea suplimentelor cu colagen în obținerea acestor rezultate este un subiect disputat în comunitatea științifică. „Mulți oameni se întreabă cât de eficient reușim să absorbim orice formă utilă de colagen sau componentele lui peptidice în timpul procesului de digestie”, a spus pentru publicația Verywell Health dr. Kristina Collins, dermatolog certificat din Austin, Texas. 

Reclamă

Multe dintre suplimentele disponibile pe piață conțin colagen hidrolizat. Acesta este parțial descompus și ar fi mai ușor de absorbit în corp. Nu există dovezi concludente cu privire la tipul ideal de colagen care poate fi administrat sub formă de supliment alimentar, potrivit specialistului dermatolog. 

Unele cercetări științifice susțin beneficiile pentru sănătate și frumusețe ale colagenului administrat sub formă de suplimente alimentare:

  • o meta-analiză publicată în 2021 în International Journal of Dermatology concluziona că administrarea unor astfel de suplimente pentru o perioadă de 90 de zile poate reduce ridurile și asura un plus de hidratare și elasticitate pielii;
  • un alt studiu, din 2022, la care au participat 100 de voluntari, arăta că suplimentele care conțin colagen cu greutate moleculară mică pot atenua ridurile și crește elasticitatea tenului îmbătrânit fără a avea efecte adverse. 

Alte studii nu au identificat beneficii semnificative ale suplimentelor care conțin colagen sau au ajuns la rezultate contradictorii. Unii specialiști sunt de părere că ele sunt descompuse în aminoacizi în tractul digestiv și colagenul nu poate fi asimilat direct pentru a fi utilizat în sinteza de colagen nou.

Cât de eficiente sunt cremele cu colagen

Deși aceste studii susțin administrarea orală a colagenului, promisiunile producătorilor de suplimente alimentare depășesc dovezile susținute științific, a declarat pentru publicația Verywell Health dr. Kunal Malik, dermatolog în New York. 

Cât despre cremele care conțin colagen, dr. Kristina Collins susține că „sunt complet inutile”. Molecula de colagen are o dimensiune prea mare pentru a trece prin bariera cutanată. „Nu putem absorbi colagenul prin piele, dar putem absorbi multe tipuri de molecule care susțin sinteza colagenului și împiedică degradarea lui”, detaliază medicul.

Metode care susțin sinteza de colagen

Pe lângă suplimente alimentare, există câteva metode prin care putem stimula producția naturală de colagen în corp. Iată ce recomandări au cei doi specialiști dermatologi:

– vitamina C sub formă de acid l-ascorbic, combinată cu acid ferulic și alfa-tocoferol (vitamina E), cu aplicare topică. „Aceste trei ingrediente au un efect antioxidant sinergic și protejează împotriva radiațiilor ultraviolete care duce nu doar la îmbătrânirea pielii, ci și la cancer de piele. Efectul este și mai puternic dacă vitaminele C și E, împreună cu acidul ferulic sunt combinate cu o cremă cu factor de protecție solară”, explică dr. Kunal Malik. Radiațiile UV degradează colagenul din piele într-un ritm mult mai rapid, susține medicul. Acesta recomandă crema cu un factor de protecție de cel puțin 30.

– ingrediente care susțin sinteza colagenului, cu aplicare topică, precm derivații vitaminei A (retinol, acid retinoic sau retinil palmitat), peptidele, acidul hialuronic, niacinamida și coenzima Q10;

– vitamina C, zinc, mangan, coenzima Q10, glicină, prolină și cupru, sub formă de suplimente administrate pe cale orală. Toate aceste molecule sunt necesare pentru sinteza de colagen nou în țesuturi, explică dr. Kristina Collins.

Unele obiceiuri legate de stilul de viață pot să influențeze producția de colagen în corp, mai spune medicul. Fumatul și consumul de zahăr în exces poate accelera degradarea lui. „O igienă bună a somnului și reducerea stresului sunt, de asemenea, utile în susținerea proceselor celulare ce reglează sinteza colagenului sau degradarea lui”, recomandă dr. Collins. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Simptome ale lipsei de magneziu. Cum îți dai seama dacă ai nevoie de suplimente
Simptome ale lipsei de magneziu. Cum îți dai seama dacă ai nevoie de suplimente
Simptome ale lipsei de magneziu. Cum îți dai seama dacă ai nevoie de suplimente
Cum alegi cele mai bune suplimente cu Omega 3. Ce să verifici pe etichetă
Cum alegi cele mai bune suplimente cu Omega 3. Ce să verifici pe etichetă
Cum alegi cele mai bune suplimente cu Omega 3. Ce să verifici pe etichetă
Ce se întâmplă dacă iei vitamina B12 zilnic. Ce efecte adverse poate avea
Ce se întâmplă dacă iei vitamina B12 zilnic. Ce efecte adverse poate avea
Ce se întâmplă dacă iei vitamina B12 zilnic. Ce efecte adverse poate avea
Reclamă
PARTENERI
icon