Chiar dacă ouăle sunt recunoscute pentru conținutul bogat în substanțe nutritive, este important să acorzi atenție cantității în care le consumi. Atunci când mănânci prea multe poți suferi efecte adverse. Citește despre riscurile consumului excesiv de ouă.
Mulți specialiști sunt de părere că persoanele care consumă ouă prezintă mai multe șanse să urmeze o dietă sănătoasă. De obicei, aceste alimente îi pot împinge să includă o varietate de nutrienți importanți, precum: fibre, vitamine și minerale.
Riscurile consumului excesiv de ouă
Ouăle sunt alimente cu un conținut redus de calorii. Fiecare ou conține aproximativ șase grame de proteine, o cantitate ridicată de grăsimi mononesaturate, colină, luteină și zeaxantină. Acestea includ zahăr și în mod natural prezintă concentrații scăzute de sodiu.
Consumul unei cantități prea mari de ouă poate prezenta anumite riscuri pentru sănătate. Aceasta se poate aplica în special pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni cronice. Oamenii cu risc de boli cardiovasculare sau diabet ar putea avea nevoie să-și limiteze consumul de ouă.
Pot crește riscul de boli cardiace
Majoritatea specialiștilot sunt de părere că obiceiul de a consuma un ou pe zi prezintă șanse minime de a favoriza riscul de boli de inimă. De fapt, poate reduce riscul de a suferi de aceste afecțiuni cronice. Însă, consumul zilnic al unei cantități mai mari de ouă se poate asocia cu un risc mai mare de boli cardiovasculare și deces.
Te pot face să iei în greutate
Combinarea ouălor cu alte alimente bogate în grăsimi și zaharuri te poate face să acumulezi kilograme în plus. Pentru a gestiona o greutate optimă și a-ți menține o stare bună de sănătate este indicat să le consumi alături de alimente vegetale, potrivit Eat This, Not That.
Te pot face să consumi colesterol în cantități foarte ridicate
Riscurile consumului excesiv de ouă pot include creșterea colesterolului. Ouăle prezintă cantități mari de colesterol de aproximativ 190 de miligrame. Aceasta reprezintă peste 60% din cele 300 de miligrame recomandate ca limită maximă de Dietary Guidelines for Americans. În funcție de celelalte alimente pe care le adaugi în alimentație, poți depăși într-un timp scurt recomandările zilnice privind colesterolul când mănânci mai multe ouă pe zi.
Pot provoca tulburări digestive
Consumul unei cantități mari de ouă poate provoca tulburări digestive în cazul persoanelor mai sensibile, cum ar fi dureri de stomac. În plus, pot determina simptome precum: indigestie, gaze, balonarea sau diaree, conform HealthShots.
Pot favoriza riscul de diabet
Riscurile consumului excesiv de ouă pot crește riscul de diabet. Persoanele care consumă cel puțin șapte ouă pe săptămână prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decât cele care mănâncă mai puține. În același timp, consumul în cantități reduse poate îmbunătăți controlul nivelului de zahăr din sânge. Mai mult, poate avea efecte benefice asupra sensibilității la insulină în cazul persoanelor cu prediabet și diabet de tip 2.
Totuși, dacă le consumi în cantități moderate, ouăle pot avea efecte benefice. Printre acestea se pot regăsi: sprijinirea sănătății creierului, susținerea sănătății pielii, întărirea sistemului imunitar și eliminarea kilogramelor în plus.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.