Când mănânci mult, din toate și cu poftă, iar la finalul mesei, adaugi și un pahar de alcool, creezi toate premisele pentru neplăceri digestive. Senzația de balonare după mesele festive nu este inevitabilă. Iată ce schimbări ar trebui să faci în obiceiurile tale alimentare pentru a preveni disconfortul abdominal.
Abundența de preparate de pe masa festivă te face adeseori să mănânci mult și să faci combinații alimentare nu tocmai recomandate. Mai ales dacă ai ținut postul Crăciunului, excesele pot duce foarte ușor la probleme digestive.
Cum să eviți senzația de balonare după mesele festive
Schimbările pe care le aduci în alimentație și renunțarea la rutina ta obișnuită în această perioadă a anului sunt motivele pentru care mulți oameni se confruntă cu astfel de neplăceri.
Disconfortul abdominal nu trebuie să devină o tradiție la mesele de sărbători. Deși este foarte ușor să cedezi tentației de a mânca prea mult, poți preveni excesele și simptomele sale neplăcute cu câteva trucuri simple. Iată cum poți evita senzația de balonare după mesele festive:
Mănâncă cu moderație
„Hara hachi bu”, tradus literal prin „mănâncă până când ești 80% sătul”, este un principiu alimentar japonez care ajută la prevenirea supraalimentării și creșterii în greutate. Mâncatul în exces pune un stres suplimentar asupra sistemului digestiv care poate cauza simptome precum balonarea, conform BBC Good Food.
La mesele festive, încearcă să te bucuri de moment și de preparate. Mănâncă doar atunci când simți senzație de foame și oprește-te când simți că te-ai săturat. Acest lucru permite sistemului digestiv să funcționeze eficient, reducând astfel riscul de a simți disconfort digestiv.
Mănâncă legume verzi
Friptura, sarmalele și cozonacul sunt „vedetele” meselor de sărbători, dar nu ar trebui să neglijezi consumul de legume și fructe în această perioadă. Spanacul, varza kale, broccoli și alte legume verzi sunt bogate în fibre alimentare, iar acestea ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv.
Unul dintre cele mai importante beneficii ale fibrelor este că ajută la prevenirea, respectiv combaterea constipației, o cauză foarte comună a disconfortului abdominal în perioada sărbătorilor și nu numai. Cu cât alimentele stau mai mult timp în tractul digestiv, cu atât crește riscul de balonare.
Totuși, nu exagera cu fibrele dacă nu obișnuiai să le incluzi în alimentație până acum. Dacă organismul tău nu este obișnuit cu ele, consumul brusc al unei cantități mari îți poate agrava balonarea și disconfortul abdominal. Crește cantitatea treptat și ai grijă să bei suficientă apă, astfel încât să ai un tranzit intestinal eficient.
Nu uita de mișcare
În zilele de sărbătoare, exercițiile fizice ajung adesea la coada listei de priorități. Tocmai acesta este unul dintre motivele pentru care ai senzație de balonare după mesele festive.
Activitatea fizică stimulează contracțiile mușchilor netezi din tractul digestiv și accelerează astfel mișcarea alimentelor prin intestin. Acest lucru reduce riscul de acumulare a gazelor și previne constipația. După mese, exercițiile fizice ajută la eliminarea gazelor acumulate.
Totodată, mișcarea stimulează producția de enzime digestive care descompun alimentele și contribuie la absorbția nutrienților. Prin integrarea mișcării în rutina zilnică, vei preveni balonarea și alte probleme digestive. Nu este nevoie să faci exerciții solicitante pentru a susține sănătatea digestivă. Exercițiile aerobice ușoare, plimbările, yoga sau stretchingul sunt suficiente pentru a obține acest beneficiu.
Acordă-ți timp pentru relaxare
Goana după cadouri, curățenia tradițională premergătoare Crăciunului și pregătirea meselor festive pot deveni copleșitoare. Studiile au arătat că un nivel ridicat de stres reduce diversitatea florei intestinale, afectând și speciile benefice de bacterii, precum lactobacilii.
Pentru a te bucura de sărbători fără neplăceri digestive, fă-ți un obicei din a-ți acorda zilnic puțin timp pentru tine. Încearcă tehnici de relaxare precum respirația profundă, meditația și mindfulness.
Consumă probiotice
Un microbiom intestinal sănătos este esențial pentru digestie (și nu numai). Un nivel echilibrat de bacterii „bune” îmbunătățește digestia și limitează fermentația excesivă care produce balonare și gaze.
Consumul de alimente sau suplimente probiotice ajută la refacerea și menținerea echilibrului microbiomului intestinal. Cele mai bune alimente probiotice sunt:
- chefirul;
- iaurtul;
- laptele bătut;
- murăturile în saramură;
- oțetul de mere nefiltrat și nepasteurizat;
- brânzeturile maturate (Gouda, Cheddar, Brie, Camembert), Roquefort, Gorgonzola, Stilton, brânza feta (dacă este produsă cu culturi vii);
- supa japoneză miso;
- kombucha, o băutură ușor alcoolizată originară din China;
- kimchi, o mâncare tradițională coreeană.
Pentru a maximiza efectele benefice ale probioticelor, combină-le cu prebiotice. Acestea sunt fibre care hrănesc bacteriile bune și se găsesc în alimente precum:
- bananele;
- ceapa;
- usturoiul;
- sparanghelul;
- prazul;
- tărâțele de grâu;
- anghinarea.
Bea alcool cu moderație
Consumul excesiv de alcool are un efect nociv asupra sistemului digestiv. El poate afecta compoziția și diversitatea bacteriilor intestinale benefice, ducând la probleme digestive. De asemenea, poate influența mușchii intestinelor, încetinind tranzitul alimentelor și cauzând o senzație de preaplin.
Tipul de alcool consumat afectează în mod diferit sănătatea intestinală. Studiile au arătat că un consum moderat de vin roșu are efecte benefice asupra bacteriilor intestinale (probabil datorită conținutului de polifenoli), în timp ce alte băuturi alcoolice, precum ginul, distrug bacteriile bune.
Limitarea cantității de alcool sau consumul de băuturi cu conținut scăzut de alcool poate preveni senzația de balonare după mesele festive.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.