Calitatea unui ou se poate verifica cu ajutorul a câteva teste simple. Doctorul Mihail Pautov a efectuat două experimente practice pentru a le exemplifica, în episodul 8, din sezonul 7, la MediCOOL. Află cum poți verifica prospețimea unui ou.
Mihail Pautov a arătat cum poți stabili dacă mai poți consuma un ou, a explicat care sunt caracteristicile care pot indica alterarea acestui aliment și a oferit explicații pentru fiecare rezultat al testelor simple pe care le-a aplicat în platou.
Cum poți verifica prospețimea unui ou
În cadrul emisiunii MediCOOL, Mihail Pautov a efectuat două teste simple și cunoscute prin care se poate verifica prospețimea și calitatea unui ou. Au fost evaluate trei tipuri de ouă: ouă care au fost ținute la soare timp de două săptămâni, ouă care au stat în căldură și ouă proaspete.
Primul test a constat în punerea ouălor în boluri cu apă pentru a vedea dacă plutesc. Cel de-al doilea a constat doar în evaluarea vizuală a aspectului și mirosului lor după ce le spargi într-o farfurie albă.
Testul bolului cu apă
În momentul în care pui un ou proaspăt în apă, acesta rămâne la același nivel pe orizontală. În orice ou există o mică porțiune umplută cu aer. Dacă scuturi un ou care se apropie de termenul de expirare, poți avea senzația că se rostogolește un obiect înăuntru.
Dacă iei un ou care a stat la căldură o săptămână și-l pui în apă se ridică puțin la suprafață. Se poate întâmpla să se ridice doar o parte a acestuia când în acel loc s-a acumulat deja mai mult gaz, care îi provoacă această reacție când este lăsat într-un lichid.
Un ou care a stat la soare aproape două săptămâni plutește când îl lași într-un bol cu apă. Studiile arată că acest ou care plutește nu este neapărat stricat, dar are o vechime mai mare. De regulă, un ou poate avea un termen de expirare de 4-5 săptămâni. Deci acesta se poate consuma.
Testul vizual
Dacă te întrebi cum poți verifica prospețimea unui ou, îl poți sparge pentru a observa câteva aspecte. Dacă oul își schimbă culoarea înseamnă că s-a alterat. Dacă gălbenușul și cu albușul nu mai stau uniforme, se amestecă și se sparg, se recomandă să-l arunci. Un miros neplăcut sau un gălbenuș deja spart indică alterarea acestuia. De asemenea, când nu ești sigur în privința aspectului sau mirosului, se este indicat să arunci acel aliment.
Un ou vechi de două zile are galbenușul și albușul uniforme. În același timp, mirosul este normal. Un ou care a stat la căldură o săptămână poate avea unele modificări ale aspectului gălbenușului.
Oul care a stat la soare poate avea deja o imperfecțiune în mijlocul lui. Poate apărea o linie albă, iar mirosul se poate modifica, chiar dacă nu devine foarte supărător.
,,Testul de plutire al oului nu-ți sugerează că acel ou nu este bun de consumat. Trebuie să-l vedem și să-l mirosim. Încă poate fi consumat. Dacă are astfel de imperfecțiuni sau deja simți nevoia să întrebi pe cineva dacă miroase sau nu, înseamnă că acel ou este bun de aruncat.”
– Mihail Pautov, medic specialist
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.