Dacă simți nevoia să consumi toată mâncarea din această perioadă a anului, nu este doar o idee. În timp ce sezonul sărbătorilor te poate face să vrei să te bucuri de diverse alimente preferate, experții te sfătuiesc ca să mănânci cu atenție în această perioadă. Află de ce poftele alimentare cresc mult de sărbători.
Cu excepția cazului în care incluzi alimente bogate în nutrienți în porția ta, mâncatul excesiv în preajma sărbătorilor îți poate cauza stare de rău pe termen lung, a explicat Dr. Eva Selhub pentru TODAY.com.
Cercetările arată că greutatea acumulată în timpul sărbătorilor nu este de obicei pierdută. Poate chiar reprezenta mai mult de 50% din creșterea totală în greutate pe tot parcursul anului. Acest lucru poate crește riscul de boli de inimă, diabet, probleme respiratorii și multe altele.
Din fericire, există modalități de a te bucura în continuare de mâncărurile preferate fără consecințe pe termen lung asupra sănătății.
De ce crește pofta de mâncare în timpul sărbătorilor?
Oamenii consumă frecvent cantități mari de alimente bogate în calorii în perioada în care fac cel mai puțin mișcare. Se întâmplă în timpul toamnei și al iernii, arată cercetările.
Acest lucru are loc din cauză că sezonul sărbătorilor trimite corpurilor un mesaj să mănânce mult pur și simplu din obișnuință, spune Joan Salge Blake, dietetician și profesor la Universitatea din Boston, pentru TODAY.com.
„Toți ne-am născut cu o dorință unică pentru dulciuri, dar există și o chestie psihologică și fiziologică”, explică J .S. Blake. „Psihic sunt amintirile și obiceiurile. Când vin sărbătorile, avem toate aceste amintiri legate de mâncăruri deosebit de bune.”
Dacă te întrebi de ce poftele alimentare cresc mult de sărbători, poți lua în considerare că sărbătorile, cum ar fi Crăciunul și Anul Nou, în care băuturile dulci, deserturile și alcoolul sunt în prim-plan, dau semne corpului să participe la mesele festive. De asemenea, eliberează anumiți hormoni, notează E. Selhub.
„Emoția și nervozitatea care apar în jur creează eliberarea de cortizol și adrenalină”, spune E. Selhub.
Cortizolul este hormonul din organism care este direct responsabil pentru gestionarea stresului. Când hormonii de stres sunt eliberați, corpul trebuie să facă față excitării sau anxietății crescute.
„Așadar, dacă nu aveți mecanisme de adaptare puse în aplicare, veți apela la cel mai ușor, care este mâncarea”, adaugă J. S. Blake.
Alături de eliberarea hormonilor de stres, un alt vinovat pentru creșterea poftelor de mâncare în timpul sărbătorilor poate fi lipsa somnului.
„Când nu dormi suficient, există o creștere a unui hormon numit grelină. Este cunoscut ca hormonul foamei”, spune Blake.
Pofte de sezon și stres
După ce mănânci mâncărurile tale preferate de iarnă sau mâncărurile reconfortante, s-ar putea să ai o ameliorare temporară a stresului, urmată de oboseală sau chiar de anxietate crescută.
„Mâncarea este un mecanism de adaptare și ameliorează stresul. Este doar ceea ce numim dezadaptativ”, explică E. Selhub.
Copingul dezadaptativ (sau neadaptiv) este atunci când organismul răspunde la stres folosind strategii ineficiente. Printre acestea se poate regăsi consumul de substanțe, pentru a gestiona emoțiile dificile. E. Selhub spune că mâncarea poate acționa ca un agent de amorțire.
„Mâncatul mă ajută să fac față, dar nu rezolvă de fapt problema, de ce sunt anxios. Mă descurc și ignor”, explică E. Selhub.
Când vrei să afli de ce poftele alimentare cresc mult de sărbători, gândește-te la cercetările care arată cum consumul de alimente preferate poate crește nivelul de dopamină și serotonină din creier. Practic, îți oprește temporar răspunsurile la stres și-ți permițe să mănânci mai mult. Cu toate acestea, în timp ce răspunsul la stres al organismului poate fi oprit, cauza sa de bază este încă prezentă.
E. Selhub recomandă obiceiuri precum meditația, tehnicile de respirație, mersul pe jos și practicile de mindfulness. Acestea te pot ajuta să te menții echilibrat în timpul sărbătorilor și în alte perioade stresante.
Cum să controlezi poftele păstrând bucuria sărbătorilor
Nu trebuie să-ți ignori mâncărurile preferate de sărbători pentru a-ți menține mintea și corpul sănătoase în această perioadă a anului.
De fapt, experții spun că scopul nu ar trebui să fie acela de a-ți ignora complet poftele, ci mai degrabă de a integra alimentele pe care le dorești în obiectivele zilnice de nutriție.
Iată câteva sfaturi pentru a-ți satisface poftele într-un mod sănătos în acest sezon de sărbători.
Găsește modalități sănătoase de a gestiona stresul perioadei de sărbători
În loc să-ți amorțești corpul prin mecanisme de adaptare nesănătoase (dezadaptive), hrănește-ți corpul cu activități de eliberare a stresului.
Meditația, consilierea, petrecerea timpului cu cei dragi și plimbările sunt toate activități care te pot ajuta să te simți mai bine.
„Nu va elimina neapărat pofta, dar o va înmuia”, spune E. Selhub.
Include câteva schimbări sănătoase de sezon
Când vrei să afli de ce poftele alimentare cresc mult de sărbători, reține că poți include câteva schimbări sănătoase de sărbători. Încearcă alimentele care îți plac, dar care sunt și bogate în nutrienți ar putea fi eficienți pentru controlul poftelor.
„Să luăm ceea ce ne-a dat Mama Natură pentru dulciuri, iar acestea sunt fructele. Deci, hai să facem… desertul mai pe bază de fructe”, sugerează J. S. Blake.
Fondue de ciocolată însoțit de un platou de fructe este o modalitate eficientă de a te bucura de o gustare dulce la o petrecere de vacanță de sărbători. În același timp, oferă un conținut nutritiv. În plus, încearcă iaurtul grecesc în loc de smântână grasă sau de frișcă.
„Acest desert este plin de fibre și apă din cauza fructelor de acolo, așa că (este) mai probabil să te sature înainte de a te umple, dar ai în continuare acel gust dulce de ciocolată”, adaugă E. Blake.
Chipsurile din legume pe care le poți pune în friteuză cu foarte puțin ulei sunt, de asemenea, un înlocuitor util atunci când cauți ceva sărat.
Încearcă să mănânci cu atenție
Când te bucuri de alimente mai puțin hrănitoare în timpul sărbătorilor, fă acest lucru cu intenție. Consumă-le cu atenție pentru a ajuta la întârzierea poftelor viitoare, spun experții.
„Savurați mirosurile, gustul, aromele, experiența”, sfătuiește E. Selhub. „Mâncați-l cu atenție și… bucurați-vă de el. Rușinea va provoca la fel de multă inflamație ca mâncarea nesănătoasă.”
A fi atent în preajma sărbătorilor înseamnă și a nu sări peste mese. Aceasta te ajută să-ți controlezi mai ușor senzația de foame.
„Nu vrem să sărim peste mese, deoarece atunci când glicemia scade, este nevoie să o redresezi cu carbohidrați sau cu o gustare rapidă”, spune E. Blake. „Cel mai probabil, aceste alegeri alimentare nu vor fi cele mai sănătoase.”
Dormi suficient
Somnul adecvat te poate ajuta să-ți controlezi pofta. Cercetările arată că un somn bun de noapte poate crește senzația de sațietate pe parcursul zilei. Aceasta te poate ajuta să eviți consumul în exces de alimente.
Nu intra într-un ciclu al rușinii sau învinovățirii
În loc să numeri caloriile, acordă prioritate găsirii bucuriei în petrecerea sărbătorilor alături de prieteni dragi și mâncare.
„Primul lucru pe care îmi place să le spun oamenilor este să nu-ți fie rușine”, a afirmat E. Selhub. „Și nu te uita la calorii pentru că asta te va face să te simți mai rău, (și) apoi te întorci în același ciclu.”
În loc să fi dezamăgit pentru apetitul ridicat de sărbători, caută modalități de a te bucura de deliciile sezonului, cu moderație.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.