Postul religios implică o dietă cu unele restricții alimentare, ce poate aduce efecte benefice atât fizice, cât și mintale. Oana Ciuhureanu, medic de familie și nutriționist, și Francisc Doboș, preot, au fost invitații lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 14, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre beneficiile postului religios.
Oana Ciuhureanu și Francisc Doboș au oferit sfaturi pentru a ține corect postul religios din punctul de vedere alimentar și psihologic. Aceștia au vorbit despre aspectele importante pentru sănătate în această perioadă a anului.
Scopul postului religios
Postul religios poate oferi mai multe beneficii în ce privește sănătatea fizică și mintală. Multe persoane se confruntă cu dificultăți în organizarea unei alimentații echilibrate pe parcursul său, dar și în momentul în care ies din această perioadă.
Totodată, pot apărea unele simptome neplăcute când organismul începe să urmeze o dietă complet diferită, care include preparate cu care nu mai este obișnuit. În plus, există tendința ca la mesele festive să se consume o cantitate mult mai mare de preparate, ceea ce poate fi și mai dăunător.
Specialiștii susțin că postul religios înseamnă mai mult decât consumul a doar câteva produse, cum ar fi: covrigi, cartofi și paste. Contrar convingerilor generale, perioada această poate sprijini sănătatea organismului și poate avea efecte benefice asupra sănătății.
În alimentația destinată postului religios, se pot introduce proteine mai diversificate, cum ar fi: linte, ciuperci și diferite pateuri vegetale din soia. În aceste condiții, devine mult mai ușor de ținut din punctul de vedere nutrițional.
Datorită nevoii de a mânca alimentele obișnuite, tehnologia alimentară a dezvoltat alimente vegetale care se aseamănă cu cele obișnuite. De exemplu, burgerii vegetali și pateurile cu grăsimi vegetale intră în această categorie datorită gusturilor și mirosurilor foarte similare cu cele din carne.
,,Postul fără motivație religioasă nu duce nicăieri. Duce doar la slăbire a organismului sau la o înfrumusețarea trupului.”
– Francisc Doboș, preot
De asemenea, poți încerca să limitezi consumul alimentelor nesănătoase în post. Printre acestea se pot regăsi: halvaua, turta dulce, eugeniile, șnițelele din soia, chiftelele din soia, margarina sau cremele tartinabile. În general, se recomandă să citești etichetele nutriționale pentru a evita consumul excesiv al anumitor ingrediente, precum zahărul.
Beneficiile postului religios
Atunci când este ținut corect, postul poate aduce numeroase beneficii organismului. În primul rând, poate susține digestia. Digestia are nevoie de o perioadă în care să se mănânce mai multe legume și fructe. Proteina de origine animală are un timp mai îndelungat de digestie.
În același timp, pentru ca postul să fie sănătos, este importantă cantitatea în care sunt consumate alimente. Cu ajutorul acestei practici, poți consuma o cantitate mai mică de mâncare, ceea ce-ți poate asigura o stare de bine. Această regulă are un rol important, inclusiv după terminarea postului.
După ce corpul nu a primit o perioadă destul de lungă grăsimi atât de dificil de folosit, se recomandă să eviți să mănânci din toate tipurile de alimente încă de la prima masă festivă. În general, este indicat să începi cu alimente mai ușoare, cum ar fi o salată de legume. Ulterior poți gusta din toate preparatele.
,,Postul nu este despre mâncare. Este despre cei dragi, iubire, cumpătare și iubire față de tine și de corpul tău.”
– Oana Ciuhureanu, medic de familie și nutriționist
,,Nu numărați doar caloriile. Numărați și momentele petrecute cu cei dragi acasă. Este important să mâncăm, dar este important și să ne ascultăm și să ne privim. Să nu mâncăm compulsiv, să avem timp și să discutăm.”
– Francisc Doboș, preot
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.