Conținutul de colină din ou. Ce rol are acest nutrient în organism

Publicat: 4 noiembrie 2024, 11:38 / Actualizat: 4 noiembrie 2024, 14:17

Oul este recunoscut pentru profilul său nutritiv bogat, care include numeroase substanțe esențiale, mai ales colină. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și Mihail Pautov, medic specialist, au discutat despre beneficiile acestui aliment în dietă, în episodul 8, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre conținutul de colină din ou.

Carmen Brumă și Mihail Pautov au explicat ce este colina, au discutat despre beneficiile sale pentru sănătate și au menționat care sunt dozele zilnic recomandate. Pe lângă aceasta, au vorbit despre conținutul nutritiv al ouălor și au oferit o variantă de mic dejun care le include ca ingrediente.

Conținutul de colină din ou

Există mulți oameni, care obișnuiesc să mănânce doar gălbenuș deoarece consideră că acesta are mai multe grăsimi. Aceștia cred că atunci când renunță la albuș iau o decizie mai sănătoasă. De fapt, renunță în acest mod la unul dintre cele mai importante beneficii pe care le are oul în gălbenuș, mai exact colina.

Colina este un ingredient esențial. Ea a fost descoperită în jurul anului 1800. Mai târziu, în 1998 a fost considerată și recunoscută ca nutrient esențial. Colina are nenumărate beneficii pentru sănătatea creierului, ficatului și inimii. Aceasta ajută transportul colesterolului și trigliceridelor din ficat către alte organe. În acest mod, previne apariția bolii ficatului gras.

Colina ocupă un rol foarte important inclusiv în sarcină și alăptare. În aceste perioade nevoile de colină cresc. Ea poate contribui la dezvoltarea creierului și a vederii fătului și la închiderea tubului neural. În același timp, previne mai multe deficiențe ale tubului neural.

,,În țările în care se fac astfel de studii se pare că foarte multe femei însărcinate au un deficit de colină. Recomandarea acelor studii este ca femeile însărcinate să consume ouă bine gătite, tocmai pentru această colină.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Deficitul de colină se observă la sportivi de performanță, maratoniști și ultramaratoniști. De asemenea, apare la oamenii care beau constant cantități ridicate de alcool și la femeile aflate la menopauză pentru că estrogenul ajută la producția de colină. Când estrogenul scade cum se întâmplă în perioada menopauzei automat se reduc nivelurile de colină.

Un beneficiu foarte important al consumului de colină este asupra sănătății creierului. Aceasta ajută la formarea unui neurotransmițător, care se numește acetilcolină. Acetilcolina influențează starea de bine, coordonarea mișcărilor, concentrarea, memoria și reglarea ritmului circadian.

În general, femeile au nevoie de 450 de miligrame pe zi, iar bărbații de o cantitate puțin mai mare, de aproximativ 550 de miligrame. Conținutul de colină din ou poate fi util. În gălbenușul de ou se găsesc aproximativ 150 de miligrame de colină, alături de alte vitamine liposolubile.

Chiar dacă se poate extrage colina și se pot prepara suplimente cu aceasta este mult mai bine să o consumi din mediul său natural, de unde provine. Astfel, va acționa sinergic cu alte elemente.

,,Surse de colină există în ficat, în lactate și în câteva surse vegetale, dar nu se compară cu cantitatea pe care o luăm din gălbenușul de ou.”

– Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

Cum poți pregăti un mic dejun cu ouă

În ou nu există carbohidrați, un aspect foarte important pentru persoanele care urmează o dietă pentru slăbit. Are un indice de sațietate foarte mare și nu conține vitamina C.

Conținutul de colină din ou se poate obține prin preparate simple. Se poate pregăti un mic dejun cu: ou fiert, salată de ardei și roșii și pâine cu făină integrală și maia. Această pâine este o sursă bună de carbohidrați, în timp ce ardeii și roșiile sunt bogate în vitamina C. În același timp, este important să fie însoțit de o hidratare corespunzătoare printr-un consum de apă.

Ouăle au conținutul bogat în nutrienți. În gălbenuș includ vitaminele liposolubile: A, D, K, alături de: colină, vitamina B12 și proteine.

Există 3 grame de proteine în albuș și 3 grame de proteine în gălbenuș. Acesta este unul dintre motivele pentru care unii dintre sportivi, când își prepară ouă gătesc 3 întregi și după aceea adaugă 3-4 albușuri. Cu această metodă obțin un surplus de proteine.

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
PARTENERI