Uscarea unui fruct concentrează substanțele nutritive și caloriile. Caisele uscate pot oferi concentrații mai ridicate de nutrienți și mai multă energie decât fructele proaspete. Află care sunt beneficiile consumului de caise uscate.
Fructele uscate reprezintă fructele care au fost deshidratate prin uscare la soare sau prin utilizarea uscătoarelor specializate pentru a elimina cea mai mare parte a conținutului de apă. Aceste procedee le micșorează în mod semnificativ și le atribuie o densitate nutritivă mai mare.
Beneficiile consumului de caise uscate
Caisele uscate oferă un conținut ridicat de: antioxidanți, vitamina A, vitamina C, vitamina E, calciu, potasiu, fosfor și fibre, de aceea pot fi incluse într-o dietă sănătoasă. Au concentrații ridicate de zahăr natural, mai exact de glucoză și fructoză, așa că se recomandă să eviți să le consumi în exces.
În general, caisele conțin mulți antioxidanți, inclusiv betacaroten. Acestea includ flavonoide, un grup de antioxidanți asociați cu efecte pozitive asupra afecțiunilor precum bolile de inimă și diabetul.
Pot îmbunătăți densitatea minerală osoasă
Adulții aflați la o vârstă mai înaintată și femeile aflate la postmenopauză se confruntă cu o pierdere a densității osoase, potrivit Apricot Power. Aceasta reprezintă una dintre cele mai întâlnite cauze alte tulburărilor osoase, inclusiv în osteoartrită sau osteoporoză. Caisele uscate pot ajuta la: menținerea sănătății generale a oaselor, vindecarea oaselor și sprijnirea metabolismului osos.
Pot reduce tensiunea arterială
Caisele uscate reprezintă o sursă importantă de potasiu, un mineral asociat cu susținerea unei tensiuni arteriale în limite sănătoase. Consumul de potasiu poate diminua tensiunea arterială la persoanele care suferă de hipertensiune arterială, fiind printre beneficiile consumului de caise uscate. Potasiul este un electrolit care funcționează cu alte minerale, cum ar fi sodiul, pentru a asigura echilibrul fluidelor din corp. Poate contribui la echilibrarea semnalelor nervoase și a contracțiilor musculare din organism.
Poate sprijini sănătatea intestinală
Caisele uscate conțin atât fibre solubile, cât și fibre insolubile. Fibrele alimentare pot asigura beneficii pentru sănătate, precum menținerea nivelurilor sănătoase de zahăr din sânge și a nivelului de colesterol. Acestea hrănesc bacteriile bune din intestine, ceea ce poate îmbunătăți sănătatea intestinală. În plus, un microbiom intestinal mai sănătos poate reduce riscul de a dezvolta obezitate.
Pot proteja celulele
Flavonoidele, acizii clorogenici, catechinele și quercetina pot avea un rol major în protejarea celulelor, conform Holland and Barrett. Acestea reprezintă o componentă importantă în neutralizarea radicalilor liberi, care pot produce stres oxidativ. Acesta se asociază cu obezitate și afecțiuni cronice.
Pot susține sănătatea ochilor
Susținerea sănătății ochilor este printre beneficiile consumului de caise uscate. Datorită concentrațiilor de vitamina A și vitamina E, caisele uscate pot avea un rol important în prevenirea unor afecțiuni și atenuarea tulburărilor oculare asociate vârstei. În plus, carotenoidele prezente în caise, pot contribui la diminuarea stresului oxidativ asupra retinei și pot susține sănătatea ochilor.
Pot ameliora leziunile pielii
Carotenoidele alimentare pot avea un rol major în susținerea sănătății generale a pielii și a aspectului fizic. Caisele uscate conțin o bună parte dintre nutrienții esențiali. În plus, pot oferi o protecție suplimentară împotriva arsurilor solare și a efectelor nocive cauzate de razele ultraviolete.
Pot trata anemia
Printre beneficiile consumului de caise uscate se numără tratarea anemiei. Anemia este o afecțiune în care sângele nu are destule globule roșii sănătoase pentru a transporta suficient oxigen către țesuturile corpului. Această afecțiune se poate manifesta temporar sau pe termen lung și pornește de la o deficiență de fier. Vitamina C din caisele uscate poate îmbunătăția absorbția de fier în organism.
Consumul de alimente bogate în fier reprezintă cea mai bună modalitate de a preveni și trata anemia. În această categorie intră o parte din fructele uscate: stafidele, smochinele, curmalele și prunele uscate.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.