Cât de sănătos este să speli ouăle înainte de consum. Cum le poți depozita corect

Publicat: 6 noiembrie 2024, 07:56

Este important ca ouăle să fie depozitate și spălate corect pentru preveni contaminarea preparatelor cu diferiți agenți patogeni. Alexandru Cîrîc, director al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 8, din sezonul 7, la MediCOOL. Află cât de sănătos este să speli ouăle înainte de consum.

Alexandru Cîrîc a explicat când se spală ouăle, a precizat în ce circumstanțe se poate întâmpla contaminarea conținutului, a vorbit despre modurile în care bacteriile și virusurile pot pătrunde în interior și a oferit sfaturi pentru a le păstra la frigider.

Cât de sănătos este să speli ouăle înainte de consum

Multe persoane se întreabă dacă este nevoie să curețe ouăle înainte de consum. În general, specialiștii recomandă să se evite spălarea ouălor după ce sunt cumpărate, indiferent de proveniență. Regula se aplică atât în cazul ouălor de țară, cât și al ouălor de supermarket.

În momentul în care speli un ou, îi distrugi o parte din coaja care ocupă un rol de protecție. Atunci intră din exterior către interior orice bacterie prezentă la suprafață, chiar dacă stratul poate părea impenetrabil.

Coaja oului are foarte mulți pori. Ouăle la suprafață nu sunt perfect curate, mai ales ouăle de țară. În momentul în care le introduci în apă, fac o suspensie bacteriană, care poate pătrunde prin acei pori. Acea suspensie poate contamina întreg oul, ceea ce poate crește riscul de Salmonella. În momentul în care le păstrezi la frigider în stadiul în care le-ai cumpărat diminuezi acest risc. Temperatura optimă indicată pentru păstrarea ouălor la frigider este de maxim 4°C.

,,Va trebui să spălăm ouăle de țară atunci când le folosim ca să îndepărtăm de la suprafață, de obicei, materiile fecale.”

– Alexandru Cîrîc, director al Institutului de Cercetări Alimentare

,,Nu spălăm oul când îl luăm de la țară și-l punem în frigider. Dar îl spălăm fix înainte de consum.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Ce efecte are tratarea termică a ouălor

Când te întrebi cât de sănătos este să speli ouăle înainte de consum, reține că atunci când nu le speli înainte să le mănânci, le spargi sau le folosești netratate termic, se atinge conținutul de coajă. Atunci în conținutul oului se transportă bacteriile pe coajă. Aceasta rezultă într-un produs contaminat. Riscul se reduce semnificativ dacă îl tratezi termic, mai exact când îl fierbi sau îl gătești la tigaie, le distrugi.

Bacteriile care pătrund de la exterior la interior când speli oul înainte de a-l pune în frigider, se hrănesc cu conținutul său. Cât timp stă în frigider, crește numărul de bacterii. Dacă speli oul chiar înainte de a-l mânca, îndepărtezi conținutul de la suprafață și nu oferi timp bacteriilor dăunătoare să se dezvolte în interior.

-Sunt multe țări în Asia, dar și în Europa de vest care nu depozitează ouăle la frigider și le păstrează pe raft. Există o diferență?
-Nu este o diferență mare între cele două variante și în legislația românească. Ouăle nu trebuie vândute de la frigider. Ouăle pot fi vândute la raft nefrigorific. Se recomandă ca acasă să fie păstrate la frigider pentru a le asigura termenul de valabilitate.

Dacă vrei să afli cât de sănătos este să speli ouăle înainte de consum, poți lua în considerare că multe persoane nu știu dacă pot consuma ouăle care au cheaguri roșii în interior. De fapt, acestea se pot consuma deoarece provin din metabolismul găinii. Totodată, nu indică formarea unui pui.

,,Cheagul roșu provine din metabolism, din formarea oului. Așa s-a format oul din metabolismul găinii. A fost un mic accident vascular și s-a format oul ca atare. Nu este nici pe departe un viitor pui. Oul este foarte sigur pentru consum.”

– Alexandru Cîrîc, director al Institutului de Cercetări Alimentare

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
PARTENERI