Antena

Proteine animale vs. vegetale: de ce nu au aceleași beneficii nutriționale

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 27 septembrie 2023, 07:34

Proteinele animale sunt superioare celor vegetale când vine vorba de cantitatea de aminoacizi absorbită în organism. Contrar unor convingeri, ele nu sunt echivalente din punct de vedere nutrițional, conform unui nou studiu. Află mai multe despre această comparație din ce în ce mai populară: proteine animale vs. vegetale.

Reclamă

Împreună cu grăsimile și carbohidrații, proteinele furnizează energie organismului, dar au și alte roluri esențiale: transportă nutrienții în organism, susțin arderea grăsimilor, furnizează structură pentru celule, ajută la dezvoltarea musculaturii, susțin sistemul imunitar și multe altele.

Proteinele sunt alcătuite din aminoacizi care formează lanțuri. Din sutele de aminoacizi diferiți care există în natură, doar 20 sunt necesari corpului uman pentru a construi proteine. 11 dintre aceștia sunt produși de organism, iar ceilalți 9, numiți aminoacizi esențiali, pot fi obținuți doar din alimentație. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Atât proteinele de origine animală, cât și cele vegetale pot furniza aminoacizii necesari pentru sinteza proteinelor în organism. Deși ghidurile de nutriție le consideră echivalente din punct de vedere nutrițional, există unele diferențe între ele.

Proteine animale vs. vegetale: aminoacizii sunt asimilați diferit

Aminoacizii se asimilează în proporții diferite din alimentele de origine animală și vegetală, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Purdue University, din Indiana, citat de publicația SciTechDaily. Aceștia au testat în ce măsură consumul a două porții de aproximativ 60 de grame de alimente cu proteine animale vs. vegetale a influențat biodisponibilitatea aminoacizilor esențiali pentru sinteza proteinelor. Biodisponibilitatea reprezintă raportul dintre cantitatea de substanță activă absorbită și utilizată în organism.

Reclamă

Au fost efectuate două studii randomizate controlate pe un grup de 30 de adulți tineri, sănătoși și 25 de adulți mai în vârstă. Pe durata testelor, aceștia s-au prezentat la o clinică pentru a consuma o masă fie cu 60 de grame alimente care conțineau proteine de origine animală (de exemplu, pulpă de porc slabă sau omletă), fie cu 60 de grame alimente care conțineau proteine de origine vegetală (fasole neagră, migdale crude).

Participanților la studiu le-au fost recoltate probe de sânge înainte de masă și apoi la 30, 60, 120, 180, 240 și 300 de minute după masă pentru a determina biodisponibilitatea aminoacizilor esențiali, precum și nivelurile de zahăr și de insulină din sânge.

„În conformitate cu ipoteza noastră înainte de a începe acest studiu, consumul a 60 de grame de alimente cu proteine de origine animală a condus la o cantitate mai mare de aminoacizi esențiali în fluxul sangvin, în comparație cu mesele cu 60 de grame de alimente cu proteine de origine vegetală, atât în cazul adulților tineri, cât și al celor mai în vârstă”, explică dr. Gavin Connolly, coordonatorul studiilor clinice și cercetător asociat în Departamentul de Științe Nutriționale al Universității Purdue. 

Reclamă

Acest lucru înseamnă că proteinele de origine animală asigură aminoacizi mai ușor de asimilat. „Observația este importantă pentru sănătatea musculară și a întregului corp”, completează dr. Connolly. 

Alimentele care asigură cea mai bună absorbție a aminoacizilor

Cercetătorii au studiat biodisponibilitatea aminoacizilor esențali din toate alimentele consumate de participații la studiu. Aceștia au făcut câteva observații:

  • Aminoacizii din pulpa de porc au avut o biodisponibilitate mai mare decât cei din ouă atât la adulții tineri, cât și la cei mai în vârstă;
  • Nu au existat diferențe în biodisponibilitatea aminoacizilor esențiali conținuți de fasolea neagră și migdale;
  • Nu au existat diferențe în privința biodisponibilității aminoacizilor esențiali între adulții tineri și cei mai în vârstă.

„Mărimea porțiilor de alimente cu proteine din studiu probabil că nu reflectă cu adevărat cantitățile consumate la o masă de către adulții tineri sau cei mai în vârstă”, conform dr. Connolly. În plus, nu au fost măsurate direct modificările în sinteza proteinelor musculare sau în echilibrul proteinelor din întregul corp după mesele care conțineau diferite alimente cu proteine, explică acesta. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine cum pot influența alimentele cu proteine animale vs. vegetale sănătatea musculară și a întregului organism pe tot parcursul vieții.

Proteine animale vs. vegetale: care conțin cei mai mulți aminoacizi

Proteinele de origine animală sunt considerate proteine complete, deoarece conțin toți aminoacizii esențiali în proporții optime pentru organismul uman. Proteinele vegetale conțin un număr mai mic de aminoacizi necesari pentru sinteza proteinelor sau pot conține toți aminoacizii esențiali, dar în cantități mai mici decât proteinele animale. De aceea, ele sunt numite proteine incomplete.

Cele mai bogate surse vegetale de proteine sunt:

  • leguminoasele (fasolea, mazărea, năutul, lintea și soia);
  • fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale, caju, etc.);
  • semințele (de chia, cânepă, floarea-soarelui, susan, in, dovleac);
  • cerealele.

Pe de altă parte, alimentele vegetale care conțin proteine furnizează și fibre, vitamine, minerale și antioxidanți benefici pentru sănătate. Proteinele animale, deși asigură o absorbție mai bună a aminoacizilor esențiali, au mai puțini nutrienți suplimentari. În plus, ele pot conține grăsimi saturate nocive pentru sănătatea cardiovasculară.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Băuturi bogate în proteine. Conțin niveluri mai ridicate decât un ou
Băuturi bogate în proteine. Conțin niveluri mai ridicate decât un ou
Băuturi bogate în proteine. Conțin niveluri mai ridicate decât un ou
Mulți români nu știu că le poate pune sănătatea în pericol. Produsul considerat bun, dar care conține metale grele
Mulți români nu știu că le poate pune sănătatea în pericol. Produsul considerat bun, dar care conține metale grele
Mulți români nu știu că le poate pune sănătatea în pericol. Produsul considerat bun, dar care conține metale grele
Alimente bogate în proteine care pot afecta procesul de slăbire. Ce te poate împiedica să scapi de kilogramele în plus
Alimente bogate în proteine care pot afecta procesul de slăbire. Ce te poate împiedica să scapi de kilogramele în plus
Alimente bogate în proteine care pot afecta procesul de slăbire. Ce te poate împiedica să scapi de kilogramele în plus
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon