Pudra proteică se regăsește printre cele mai populare tipuri de suplimente. Aceasta se prepară din surse vegetale sau animale, iar proteinele obținute din mazăre și zer se consumă frecvent. Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă.
Proteinele sunt incluse în multe alimente precum: carne, lactate, nuci și fasole. Formate din aminoacizi, proteinele sprijină sănătatea: pielii, părului, oaselor și mușchilor. Pudrele proteice reprezintă o modalitate convenabilă de a consuma o cantitate concentrată de proteine la singură masă.
Proteina din mazăre vs. proteina din zer
Proteinele, carbohidrații și grăsimile sunt nutrienții majori pe care corpul îi folosește pentru a produce energie și a-și asigura funcționarea. Proteinele sunt formate din lanțuri de molecule esențiale numite aminoacizi. De regulă, aceștia se asimilează din alimente.
Pudra proteică oferă o digestie mai rapidă și o absorbție într-un timp mai scurt decât alimentele integrale. Există multe tipuri de pudre proteice disponibile pe piață, realizate din diferite surse de proteine și proporții variate ale altor ingrediente.
Pudra proteică din mazăre se obține din mazăre galbenă și nu conține lactate. Aceasta asigură aproape toți aminoacizii esențiali, cu excepția metioninei. În mod natural, nu are în compoziție gluten și este hipoalergenică, practic nu include alergenii obișnuiți. Deseori, din acest motiv, proteina din mazăre se folosește ca sursă de proteine pentru persoanele cu alergii la lactate.
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: Proteina din mazăre este absorbită mai lent decât proteinele din zer. Aceasta poate contribui la recuperarea după antrenament și poate fi utilă, în special pentru cei cu alergii la zer. Oferă senzație de sațietate o perioadă mai mare de timp decât zerul, ceea ce poate fi benefic pentru a-ți controla apetitul și a-ți gestiona o greutate optimă.
Proteina din zer este un produs secundar al procesului de fabricare a brânzeturilor, conform Gainful. Zerul are un conținut bogat în proteine, dar conține lactoză, ceea ce poate cauza probleme persoanelor cu intoleranță la aceasta. Totodată, se găsesc forme de zer atât de fin filtrate încât nu conțin lactoză. Zerul se digeră repede și oferă concentrații importante de aminoacizi.
Proteina din zer poate fi utilă pentru persoanele care doresc să câștige masă musculară sau să urmeze un antrenament. Acest lucru se datorează faptului că este solubilă în apă, mai exact se dizolvă ușor.
Care sunt asemănările și deosebirile
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: În timp ce multe tipuri de proteine din zer conțin alergeni precum lactoza și glutenul, cele mai multe tipuri de proteine din mazăre nu conțin majoritatea celor mai răspândiți alergeni. Astfel, mazărea și alte pudre proteice pe bază de plante pot fi alegeri benefice pentru persoanele cu alergii alimentare sau pentru cele care urmează o dietă fără lactate sau fără gluten.
Totodată, pudrele de proteine din mazăre și zer nu sunt complet diferite, potrivit Healthline. În unele puncte de vedere, acestea se aseamănă. Ambele reprezintă surse importante de proteine și conțin concentrații scăzute de: grăsimi, carbohidrați, zaharuri și fibre.
Pot fi ușor adăugate într-o varietate de preparate. De obicei, pentru consum, se amestecă pudra într-un shake și se folosește un lichid, precum apa sau laptele. De asemenea, o poți include în multe alimente și băuturi, precum: smoothie-uri, fulgi de ovăz, brioșe sau clătite.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.