Beneficiile consumului de smochine. Cum îți pot completa dieta aceste fructe aromate

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 25 septembrie 2023, 06:23

Smochinele provin din Asia de vest și se remarcă datorită conținutului lor nutritiv. Acestea produc sute de flori mici și comestibile care cresc și înfloresc în cavitatea interioară a fructului. Află care sunt beneficiile consumului de smochine.

Reclamă

Smochinele oferă: proteine, fibre, antioxidanți, carbohidrați, zahăr și cantități mici de vitamine și minerale. Consumul se asociază cu numeroase beneficii pentru sănătate, precum: reducerea inflamației, ameliorarea durerii în timpul menstruației și o gestionare sănătoasă a greutății.

Beneficiile consumului de smochine

Smochinele sunt fructele smochinului, care face parte din familia dudului Moraceae, conform BBC Good Food. Au un gust unic și dulce, combinat cu o textură moale. După ce le culegi proaspete devin perisabile, așa că, deseori, oamenii la usucă pentru a le conserva.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Există mai multe soiuri de smochine. Toate variază ca textură și culoare. Totodată, smochinele oferă un conținut mai mare de minerale în comparație cu alte fructe. Acestea conțin un procent mic din necesarul zilnic de: mangan, fier, potasiu, calciu, magneziu și zinc.

Pot ajuta la gestionarea unei greutăți optime

Consumul de fructe uscate, inclusiv smochine, se asociază cu o greutate corporală mai mică. Acesta poate sprijini gestionarea sănătoasă a unei greutăți deoarece oferă senzație de sațietate pe termen lung și echilibrează nivelurile de zahăr din sânge.

Reclamă

Pot sprijini sănătatea osoasă

Smochinele reprezintă o sursă importantă de minerale pentru oase, inclusiv: calciu, magneziu și fosfor. Conținutul lor de calciu este foarte ridicat, fiind mai mare decât al multor fructe.

Printre beneficiile consumului de smochine se numără concentrațiile mari de potasiu ce pot ajuta la contracararea excreției urinare de calciu, cauzată de o dietă bogată în sare. Astfel, contribuie la menținerea calciului în oase și pot diminua riscul de apariție a osteoporozei.

Sunt bogate în antioxidanți

Coaja și pulpa smochinelor conțin antioxidanți, mai ales acizi fenolici și flavonoide. Acizii fenolici au efecte antiinflamatoare puternice asupra corpului uman. Acestea compensează efectele dăunătoare cauzate de compușii numiți radicali liberi.

Reclamă

Radicalii liberi sunt produși prin metabolism ca răspuns la: exerciții fizice mult prea intense și expunere la soare și poluanți din mediu, cum ar fi fumul de țigară și smogul. Aceștia cauzează în mare măsură procesul de îmbătrânire și pot avea un rol major în dezvoltarea bolilor, precum: cancerul, bolile de inimă și artrita.

Susțin sănătatea digestivă

Fibrele sprjină sănătatea intestinală, fiind printre beneficiile consumului de smochine. De asemenea, conțin prebiotice, care ajută la hrănirea bacteriilor probiotice benefice din intestin, legate de antiinflamație. În plus, pot avea efecte benefice asupra persoanelor cu sindromul colonului iritabil.

Pot îmbunătăți afecțiunile inflamatoare

Compușii antiinflamatori prezenți în smochine pot scădea sau inhiba efectele compușilor care cauzează inflamație, numiți citokine. Citokinele accelerează deteriorarea celulelor: plămânilor, rinichilor, creierului și altor țesuturi. Capacitatea smochinelor de a contracara citokinele poate ajuta la combaterea unei game largi de afecțiuni inflamatorii: boli inflamatorii intestinale, alergii, sinuzită, artrită reumatoidă și tuberculoză, potrivit Health.

Pot sprijini sănătatea menstruală

Printre beneficiile consumului de smochine se pot observa ameliorări în cazul severității și duratei durerii. Acestea pot atenua simptomele dismenoreei primare pe parcursul menstruației și pot fi mai utile decât alte plante medicinale.

Pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer

Smochinele ar putea avea capacitatea de a inhiba formarea tumorilor și dezvoltarea celulelor canceroase. Compușii naturali din smochine pot ajuta la prevenirea apariției acestor tipuri de celulele canceroase în organism.

Pot susține o tensiune arterială sănătoasă

O dietă bogată în fructe și legume, inclusiv smochine proaspete, crește în mod natural nivelul de potasiu din corp. Astfel, pot susține o tensiune arterială sănătoasă. Pot reduce tensiunea arterială pentru cei cu valori normale și hipertensive.

În plus, evită factorii care pot favoriza hipertensiunea arterială. Printre aceștia se numără: aportul redus de legume și fructe, consumul excesiv de sare, alimentația bogată în grăsimi saturate și grăsimi trans, lipsa de activitate fizică, supraponderalitatea și obezitatea, fumatul și consumul de alcool.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Condimente pentru vară. Cum îți pot sprijini sănătatea organismului
Condimente pentru vară. Cum îți pot sprijini sănătatea organismului
Condimente pentru vară. Cum îți pot sprijini sănătatea organismului
De ce este ceaiul verde benefic pentru dinți. Modificările pe care le aduce sănătății orale
De ce este ceaiul verde benefic pentru dinți. Modificările pe care le aduce sănătății orale
De ce este ceaiul verde benefic pentru dinți. Modificările pe care le aduce sănătății orale
Beneficiile consumului de dude. Ce efecte pot avea în corp
Beneficiile consumului de dude. Ce efecte pot avea în corp
Beneficiile consumului de dude. Ce efecte pot avea în corp
Reclamă
PARTENERI
icon