Antena

Obiceiuri care îți îmbunătățesc memoria. Cum să ai grijă de sănătatea creierului

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 26 ianuarie 2024, 06:23

Unele activități pot ajuta la prevenirea demenței și a pierderilor de memorie, care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă. Stilul de viață poate avea un rol major în asigurarea sănătății creierului. Citește despre obiceiuri care îți îmbunătățesc memoria.

Reclamă

Fie că vrei să previi pierderile de memorie sau deja observi că ai început să uiți informații mai mult sau mai puțin importante, există câteva schimbări utile la care poți apela pentru a-ți menține funcțiile creierului.

Obiceiuri care îți îmbunătățesc memoria

O memorie bună depinde de sănătatea creierului. Creierul uman are o capacitate importantă de adaptare și schimbare, chiar și atunci când începe procesul de îmbătrânire. Această capacitate este cunoscută sub numele de neuroplasticitate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă primește o stimulare potrivită, creierul poate forma noi căi neuronale, poate modifica conexiunile existente, se poate adapta și poate reacționa. Te poți folosi de neuroplasticitatea sa pentru: a-ți dezvolta abilitățile cognitive, a-ți crește capacitatea de a reține informații noi și a-ți îmbunătăți memoria indiferent de vârstă.

Dormi suficient

Lipsa orelor de somn se asociază cu pierderile de memorie, alături de somnul agitat și trezirile frecvente în timpul somnului. Se recomandă ca adulții să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte în mod regulat. Dacă suferi de tulburări de somn este indicat să ceri sfatul unui medic.

Reclamă

Redu nivelul de stres

Stresul cronic poate distruge celulele creierului și poate dăuna hipocampului, regiunea creierului implicată în formarea noilor amintiri și regăsirea celor vechi. Stresul cronic se asociază cu pierderea memoriei, potrivit HelpGuide.org. Reducerea nivelului de stres se regăsește printre aceste obiceiuri care îți îmbunătățesc memoria.

Gestionează-ți afecțiunile cronice

Este important să tratezi afecțiunile medicale, cum ar fi: hipertensiunea arterială, diabetul, depresia, pierderea auzului și obezitatea. În plus, se recomandă să iei în considerare că unele medicamente pot afecta memoria.

Fi activă fizic zilnic

Activitatea fizică crește fluxul sanguin către întregul organism, inclusiv către creier. Aceasta îți poate menține capacitatea memoriei. De exemplu, alergarea, mersul pe jos și exercițiile aerobice pot fi utile în această situație.

Reclamă

Rămâi activă mental

Activitatea mentală se numără printre aceste obiceiuri care îți îmbunătățesc memoria. Activitățile care îți mențin mintea activă, îți susțin capacitatea de memorare și te pot ajuta să scapi de pierderile de memorie. Printre acestea se regăsesc: cititul, rezolvarea puzzle-urilor, învățarea unui instrument muzical sau adoptarea unui nou hobby.

Fii activă social

Interacțiunea socială contribuie la prevenirea depresiei și a stresului. Ambele pot favoriza pierderea memoriei. Poți încerca să te întâlnești mai frecvent cu persoanele apropiate, cum ar fi familia și prietenii, conform Mayo Clinic.

Organizează-te

Poți nota sarcinile, întâlnirile și alte evenimente într-un caiet, calendar sau planificator electronic. Poți repeta cu voce tare ce scrii pentru a păstra în memorie informația. În același timp, ai grijă să-ți actualizezi notițele. Îți poți păstra: portofelul, cheile, ochelarii și alte obiecte esențiale într-un loc stabilit în casă, astfel încât să le poți găsi mai ușor.

Urmează o alimentație sănătoasă

O alimentație sănătoasă are efecte benefice asupra creierului și se numără printre aceste obiceiuri care îți îmbunătățesc memoria. Poți consuma: fructe, legume și cereale integrale. Poți alege surse de proteine ​​cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi: pește, fasole și carne de pasăre fără piele. Evită să bei alcool în exces. Poate determina confuzie și pierderea memoriei.

În plus, probioticele pot încetini procesul de îmbătrânire a creierului. Schimbările pe care le produc în microbiomul intestinal se pot asocia cu îmbunătățirea funcțiilor cognitive.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Mesele de sărbătoare pentru copii. Ce poate include alimentația în această perioadă
Mesele de sărbătoare pentru copii. Ce poate include alimentația în această perioadă
Mesele de sărbătoare pentru copii. Ce poate include alimentația în această perioadă
3 meniuri de post sănătoase și care nu îngrașă, concepute de medicul nutriționist
3 meniuri de post sănătoase și care nu îngrașă, concepute de medicul nutriționist
3 meniuri de post sănătoase și care nu îngrașă, concepute de medicul nutriționist
Alimente de post nesănătoase. Ce este indicat să eviți
Alimente de post nesănătoase. Ce este indicat să eviți
Alimente de post nesănătoase. Ce este indicat să eviți
Reclamă
PARTENERI
icon