Durerea de dinți de la curent. Cauzele reale și remedii corecte

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 17 august 2023, 07:04

„M-a tras curentul la măsea”, se plâng mulți dintre românii care ajung cu dureri de dinți în cabinetele stomatologice. Curenții de aer nu pot fi cauza directă a problemei dentare, dar pot sensibiliza dinții. Iată ce probleme ascunde în realitate durerea de dinți de la curent. 

Reclamă

„Te trage curentul și răcești!”, „Am stat în curent și mi-au înțepenit șalele!” sau „M-a tras curentul la măsea și mă doare!” sunt afirmații pe care le-am auzit cu toții în jurul nostru la un moment dat.

Mulți români pun pe seama „curentului” o serie de afecțiuni, cum ar fi răcelile durerile de cap, de spate, de urechi și de dinți. Această teamă de curenții de aer nu există în cultura altor popoare și este luată în derâdere de multe ori, dar ea are un sâmbure de adevăr. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce durerea de dinți NU poate fi provocată de curent

Curentul în sine nu poate fi cauza directă a durerilor de dinți în absența unei sensibilități sau a unui factor predispozant. Cu toate acestea, statul în curent poate să amplifice o durere sau o boală deja existentă. 

Durerea de dinți de la curent afectează persoanele cu dinți sensibili sau cu diverse probleme dentare. Dacă o măsea sau un dintre are deja o suferință, dar ea nu a fost resimțită sau observată, expunerea la curenți de aer rece sensibilizează zona afectată. Durerea ar fi apărut oricum la un moment dat, iar curentul nu face decât să-i grăbească apariția. Expunerea directă a terminațiilor nervoase ale dinților la schimbările bruște de temperatură este cea care provoacă durerea. 

Reclamă

De ce ne dor dinții sau măselele, de fapt

Când smalțul dentar, stratul exterior al dinților, se deteriorează din diverse motive, dentina este expusă și dinții devin sensibili. Această situație este cunoscută sub numele de sensibilitate dentară, potrivit centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA. Dentina este cel mai voluminos țesut al dintelui, aflat sub smalțul exterior și deasupra pulpei dentare. Pulpa este centrul moale al dintelui care conține nervii dentari. Dentina are în structura sa mii de tubuli (canalicule de mici dimensiuni) care ajung în pulpa dentară și care pot percepe stimulii dureroși. 

Cele mai comune cauze ale sensibilității dentare sunt: 

  • Periajul prea puternic sau folosirea de periuțe cu peri duri. Aceste obiceiuri deteriorează în timp smalțul dinților și expun dentina. De asemenea, pot cauza retracția gingiilor (retragerea de pe dinți a țesutului gingival);
  • Retracția gingiilor. Unele persoane au o predispoziție genetică pentru țesuturi gingivale subțiri. Retracția gingiilor expune rădăcina dinților;
  • Cariile. Formarea cariilor este una dintre cauzele comune ale sensibilității dentare. Ele pot deteriora atât smalțul, cât și dentina dacă nu sunt tratate la timp;
  • Parodontoza. Infecția sau inflamația parodonțiului, structura care susține dinții în maxilar și mandibulă, expune rădăcina dentară și provoacă sensibilitate;
  • Dinți crăpați sau măcinați. Dinții ciobiți, sparți sau deteriorați din cauza obiceiului de a scrâșni dinții expun dentina și permit, totodată, pătrunderea bacteriilor din placa dentară în pulpa dintelui;
  • Placa dentară. Prezența plăcii dentare pe suprafața dinților poate cauza sensibilitate;
  • Albirea dinților. Anumite tratamente de albire a dinților pot provoca, temporar, sensibilitate. Unele substanțe chimice utilizate pentru albire penetrează smalțul;
  • Alimentele acide. Consumul regulat de alimente care au un conținut ridicat de acid, cum ar fi citricele, roșiile, murăturile, ceaiul și băuturile carbogazoase, poate duce la eroziunea smalțului.
Reclamă

De ce e important să mergi la dentist în mod regulat

Controalele stomatologice efectuate periodic permit identificarea timpurie a problemelor dentare care duc la apariția sensibilității dentare, cum ar fi cariile, parodontoza, retracția gingiilor sau dinții deteriorați. Când sunt depistate din timp, tratamentul poate fi mai simplu, mai puțin invaziv și mai puțin costisitor.

Parodontoza este o afecțiune serioasă, ce reprezintă principala cauză de cădere a dinților la adulți. Ea evoluează lent, pe parcursul mai multor ani, fără a provoca o durere semnificativă. Dacă este depistată din primele stadii, parodontoza poate fi tratată eficient. În formele avansate, medicul nu mai poate face prea multe. Dacă mergi la dentist în mod regulat, poți preveni pierderea dinților și complicațiile asociate.

Cu prilejul vizitelor regulate la dentist, solicită și o curățare profesională a dinților. Chiar dacă ai o igienă orală bună acasă, medicul poate efectua o curățare mai profundă, care permite eliminarea plăcii dentare și a tartrului. Acestea sunt dificil de îndepărtat prin periajul obișnuit și duc frecvent la apariția sensibilității dentare și cariilor. 

În general, recomandarea este să faci cel puțin două vizite pe an la dentist, pentru controale de rutină și curățări profesionale. Frecvența poate varia în funcție de starea ta de sănătate orală și de nevoile individuale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Beatrice Mirică, medic stomatolog, alături de Mihail Pautov, medic chirurg, în platoul emisiunii MediCOOL
Cât de eficient este laptele pentru întărirea dinților. Ce rol are conținutul de calciu
Cât de eficient este laptele pentru întărirea dinților. Ce rol are conținutul de calciu
articol cu video
Traian Comănescu, medic stomatolog, alături de Mihail Pautov, medic chirurg, în platoul emisiunii MediCOOL
Beneficiile laserului în stomatologie. În ce tip de proceduri se poate utiliza
Beneficiile laserului în stomatologie. În ce tip de proceduri se poate utiliza
Femeie cu gingii inflamate și roșii, prima etapă care semnalează parodontoza
Ce este parodontoza, boala care poate duce la pierderea dinților
Ce este parodontoza, boala care poate duce la pierderea dinților
Reclamă
PARTENERI
icon