Antena

Cel mai bun antiinflamator natural. Protejează vasele de sânge și creierul

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 3 ianuarie 2024, 07:47

Inflamația cronică sau excesivă contribuie la apariția a numeroase probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, artrita, obezitatea și cancerul. Câteva substanțe naturale din compoziția unor alimente și plante pot ajuta la gestionarea inflamației din organism. Află care este cel mai bun antiinflamator natural. 

Reclamă

Inflamația este un răspuns normal și util al organismului la diverse agresiuni, cum ar fi leziunile și infecțiile. Ea este esențială pentru procesele de vindecare și reprezintă un important mecanism de apărare împotriva agenților patogeni. 

Totuși, sunt situații în care, din diverse motive, această inflamație persistă în organism și contribuie la numeroase probleme de sănătate. Inflamația cronică poate deteriora țesuturi sănătoase, contribuind la apariția și progresia unor afecțiuni cum ar fi artrita reumatoidă. Ea este asociată, de asemenea, cu dezvoltarea unor boli cronice precum:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Inflamația cronică poate dezechilibra sistemul imunitar, ducând la un răspuns imun exagerat împotriva propriilor țesuturi și declanșând afecțiuni autoimune. Nu în ultimul rând, ea poate afecta creierul, contribuind la declinul cognitiv și la apariția bolilor neurodegenerative cum sunt Alzheimer și Parkinson.

Medicamentele antiinflamatoare pot atenua durerea și inflamația cronică, însă ele nu sunt lipsite de efecte adverse și nu pot fi administrate pe termen lung, potrivit publicației Medical News Today. Iritația gastrică, ulcerele și afectarea rinichilor sunt efecte secundare frecvente ale acestor medicamente.

Reclamă

Unele alimente și plante sunt recunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatoare. Ele conțin substanțe care scad inflamația și au mai puține efecte adverse decât medicamentele alopate.

Acizii grași omega 3 sunt cel mai bun antiinflamator natural

Acizii grași omega 3 beneficiază de o susținere științifică solidă pentru a fi considerați o alternativă și/sau o soluție complementară la antiinflamatoarele nesteroidiene, conform unui articol publicat în revista științifică Nutrients. Omega 3 sunt un tip de grăsimi polinesaturate esențiale, ceea ce înseamnă că organismul uman nu le poate produce singur și trebuie obținute din alimentație.

Consumul regulat de alimente bogate în acizi grași omega 3 poate contribui la reducerea riscului de inflamație cronică prin mai multe mecanisme. Iată de ce sunt considerați acizii grași omega 3 cel mai bun antiinflamator natural:

Reclamă
  • inhibă producția de substanțe chimice proinflamatoare precum prostaglandinele și leucotrienele. Astfel, acizii grași omega 3 reduc intensitatea și durata răspunsului inflamator;
  • stimulează sinteza de substanțe antiinflamatoare cum ar fi lipoxinele și resolvinele, care scad inflamația și susțin procesele de vindecare;
  • modulează răspunsul imun prin influențarea activității unor celule imune, cum ar fi limfocitele T și macrofagele. Astfel, se menține în organism un echilibru între răspunsul imun și cel inflamator;
  • reduc nivelurile de citokine proinflamatoare, cum ar fi factorul de necroză tumorală alfa (TNF alfa) și interleukina 6 (IL-6), care sunt implicate în procesul inflamator;
  • pot avea și efecte antioxidante, contribuind la reducerea stresului oxidativ asociat cu inflamația.

Ce boli pot preveni acizii grași omega 3

Acizii grași omega 3 pot fi utili în prevenirea, dar și în gestionarea unor boli asociate cu inflamația, potrivit unor cercetări. 

Bolile cardiovasculare

Inflamația cronică favorizează depunerile de grăsimi (plăci de aterom) care îngustează arterele și cresc riscul de boli cardiovasculare. Consumul regulat de omega 3 poate ajuta la reducerea nivelului de trigliceride din organism și la scăderea tensiunii arteriale, susțin medicii American Heart Association

Artrita reumatoidă

În studii, acizii grași omega 3 au fost asociați cu reducerea inflamației, durerii și rigidității articulare cauzate de artrita reumatoidă. De asemenea, aceștia reduc nevoia de medicamente antiinflamatoare pentru gestionarea bolii.

Boala inflamatorie intestinală

Unele cercetări sugerează că acizii grași omega 3 pot ajuta la reducerea inflamației caracteristică bolii inflamatorii intestinale – un grup de tulburări care include colita ulcerativă și boala Crohn.

Boala Alzheimer

Prin efectul antiinflamator, acizii grași omega 3 joacă un rol important în menținerea sănătății creierului. Ei pot reduce declinul cognitiv și riscul de a dezvolta maladia Alzheimer, potrivit unui studiu recent.

Depresia

Inflamația țesutului cerebral este una dintre cauzele vehiculate în mecanismul de apariție a depresiei. Există dovezi că acizii grași omega 3 pot ajuta la gestionarea depresiei, conform Harvard Health Publishing

Cum poți introduce acizii grași omega 3 în dieta ta zilnică

Poți obține acizii grași omega 3 din mai multe alimente pe care nutriționiștii recomandă să le incluzi în dieta zilnică pentru un aport adecvat. 

Există trei tipuri de acizi grași omega 3 cu importanță biologică, disponibili în surse alimentare diferite: 

  • Acidul eicosapentaenoic (EPA). Sursa principală este peștele gras, precum somonul, macroul și sardinele. Și fructele de mare îl conțin, dar în concentrație mai redusă. Algele marine pot fi o alternativă foarte bună pentru persoanele vegetariene;
  • Acidul docosahexaenoic (DHA). Aceleași specii de pește gras, algele marine și fructele de mare sunt sursele alimentare bogate în DHA;
  • Acidul alfa-linolenic (ALA). Este un tip de omega 3 care poate fi procurat din surse vegetale, cum ar fi semințele de in și de chia, nucile, uleiul de nuci și uleiul de rapiță. Organismul convertește ALA în EPA și DHA, dar într-un procent destul de redus. 

Dacă nu consumi aceste alimente în cantitate suficientă, suplimentele cu ulei de pește sau alge marine pot fi o opțiune. Totuși, ar trebui să consulți un medic înainte de a lua orice supliment alimentar, mai ales dacă ai afecțiuni preexistente sau iei alte medicamente.

Alte antiinflamatoare naturale aproape la fel de bune

Acizii grași omega 3 sunt considerați cel mai bun antiinflamator natural, însă există și alte substanțe naturale cu proprietăți antiinflamatoare pe care le poți integra în alimentație. 

Iată care sunt cele mai bune alimente și plante care pot combate inflamația din organism:

Turmericul

Această plantă din familia ghimbirului conține o substanță numită curcumină care poate ajuta la reducerea inflamației în mai multe afecțiuni cronice, cum ar fi artrita, boala inflamatorie intestinală și psoriazis. 

Câteva studii au arătat că acest compus este la fel de eficientă ca unele antiinflamatoare nesteroidiene precum diclofenacul.

Zincul

Unele cercetări sugerează că acest mineral este un puternic antiinflamator care poate susține sistemul imunitar și poate reduce mai mulți markeri ai inflamației. Suplimentarea cu zinc reduce rata de infecții cu aproximativ 66% în rândul persoanelor vârstnice, potrivit unei cercetări

Surse bune de zinc sunt carnea, fructele de mare, ouăle, produsele lactate, legumele cu frunze verzi, nucile și semințele, cerealele integrale și leguminoasele. 

Ceaiul verde

Bolile induce de inflamație au o incidență mai mică în regiunile de pe glob în care se consumă mai mult ceai verde. Cercetările sugerează că ceaiul verde poate inhiba producția anumitor substanțe chimice cu efect proinflamator. 

De asemenea, s-a observat că ceaiul verde poate încetini pierderea cartilajului, reducând astfel simptomele artritei.

Ardeii iuți

Capsaicina, ingredientul care conferă ardeilor iuți gustul picant, are proprietăți antiinflamatoare și analgezice. Ea inhibă anumite substanțe proinflamatoare în organism și blochează eliberarea substanței P, un neurotransmițător care propagă semnalele de durere către creier. Prin acest mecanism, capsaicina reduce capacitatea organismului de a simți durerea.

De asemenea, capsaicina are proprietăți antioxidante. Ea ajută la combaterea stresului oxidativ și poate reduce astfel inflamația asociată acestuia.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Tensiunea mare – cauze și factori de risc. De ce apare hipertensiunea arterială
Tensiunea mare – cauze și factori de risc. De ce apare hipertensiunea arterială
Tensiunea mare – cauze și factori de risc. De ce apare hipertensiunea arterială
Celulele imunitare produse pentru a lupta împotriva formelor severe de COVID-19 pot micșora tumorile. Ce arată un nou studiu despre efectele acestei boli în organism
Celulele imunitare produse pentru a lupta împotriva formelor severe de COVID-19 pot micșora tumorile. Ce arată un nou studiu despre efectele acestei boli în organism
Celulele imunitare produse pentru a lupta împotriva formelor severe de COVID-19 pot micșora tumorile. Ce arată un nou studiu despre efectele acestei boli în organism
articol cu video
Legătura dintre stres și bolile cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți gestiona stările negative
Legătura dintre stres și bolile cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți gestiona stările negative
Legătura dintre stres și bolile cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți gestiona stările negative
Reclamă
PARTENERI
icon